Νότια Κορέα: Δεν σκοπεύουμε να αναπτύξουμε ή να αποκτήσουμε πυρηνικά όπλα

Νότια Κορέα: Δεν σκοπεύουμε να αναπτύξουμε ή να αποκτήσουμε πυρηνικά όπλα Facebook Twitter
0

Η Νότια Κορέα δεν σκοπεύει να αναπτύξει δικά της πυρηνικά όπλα, παρά τις απειλές της Πιονγιάνγκ, διαβεβαίωσε σήμερα ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν.


«Οι προσπάθειες της Βόρειας Κορέας να μετατραπεί σε πυρηνική δύναμη δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ή ανεκτές», τόνισε ο πρόεδρος Μουν κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του νοτιοκορεάτικου κοινοβουλίου. «Δεν πρόκειται να αναπτύξουμε ούτε να αποκτήσουμε πυρηνικά (όπλα)», συμπλήρωσε.


Ακόμη, ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος επέμεινε πως η Σεούλ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ποτέ την Πιονγιάνγκ ως πυρηνική δύναμη, ενώ υπογράμμισε πως δεν μπορεί να αναληφθεί στρατιωτική δράση στην κορεατική χερσόνησο χωρίς τη συναίνεση της κυβέρνησής του.


Η Πιονγιάνγκ διεξήγαγε τον Σεπτέμβριο την έκτη της πυρηνική δοκιμή, την ισχυρότερη μέχρι σήμερα. Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε επίσης δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων οι οποίοι θεωρείται πως μπορούν να πλήξουν μεγάλο μέρος της αμερικανικής επικράτειας, κάτι που ήγειρε ανησυχίες στη Σεούλ όσον αφορά τη συμμαχία με την Ουάσινγκτον.


Νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης και η αντιπολίτευση αξίωσαν να αναπτυχθούν ξανά στο έδαφος της χώρας τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα τα οποία είχαν αποσυρθεί από τη χερσόνησο τη δεκαετία του 1990. Ορισμένοι υποστήριξαν ότι σε περίπτωση άρνησης της Ουάσινγκτον—ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις εμφανίστηκε να αμφιβάλλει για το κατά πόσον θα είχε νόημα κάτι τέτοιο, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του το Σαββατοκύριακο—η Σεούλ θα όφειλε να αποκτήσει δικό της πυρηνικό οπλοστάσιο. Κατά την άποψή τους, αυτό θα εξασφάλιζε μια «ισορροπία του τρόμου» στη χερσόνησο.


Όμως ο πρόεδρος Μουν υπογράμμισε ότι η πολιτική της κυβέρνησής του στο θέμα θα συνεχίσει να «βασίζεται στην κοινή διακήρυξη για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου» που είχαν κάνει η Σεούλ και η Πιονγιάνγκ το 1992.


Στο μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι το Πεκίνο και η Σεούλ θα κάνουν από κοινού προσπάθειες για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Στην ανακοίνωση αυτή τονίζεται ότι οι διπλωματικές προσπάθειες για τη διευθέτηση του ζητήματος θα ενταθούν.


Η ομιλία του Μουν και η ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματίας καταγράφονται μία ημέρα μετά τη συνάντηση των αντιπροσώπων των δύο κρατών στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα στο Πεκίνο, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία για την επίλυση του προβλήματος και να καταβληθεί προσπάθεια για την εξομάλυνση της διμερούς σχέσης, μετά την ένταση της τελευταίας χρονιάς εξαιτίας της ανάπτυξης στη νοτιοκορεάτικη επικράτεια ενός προηγμένου αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος.


Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η νοτιοκορεάτισσα υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι παρά την ανάπτυξη μιας συστοιχίας του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος, η Σεούλ δεν θα επιδιώξει την ένταξή της στην αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ στην περιοχή και δεν προκρίνει την εγκατάσταση επιπλέον συστοιχιών. Η Κανγκ Γκιάουνγκ-χα πρόσθεσε ότι η Νότια Κορέα δεν προτίθεται να ενταχθεί σε μια τριμερή αμυντική συμμαχία με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζευγάρι βρέθηκε νεκρό στον Ατλαντικό - Προσπάθησε να τον διασχίσει με ιστιοφόρο

Διεθνή / Ζευγάρι βρέθηκε νεκρό στον Ατλαντικό - Προσπάθησε να τον διασχίσει με ιστιοφόρο

Το διατλαντικό ταξίδι που σχεδίασαν με το ελληνικής ονομασίας ιστιοφόρο «Theros» κατέληξε σε τραγωδία- «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δείξουμε ότι μπορείς να ταξιδέψεις χωρίς να καις ορυκτά καύσιμα» είχαν δηλώσει
LIFO NEWSROOM
Ο Ερντογάν στοχοποιεί τον Δένδια: Ανήθικη η δήλωση περί κατοχής - Ο Μητσοτάκης «να τον βάλει στη θέση του»

Διεθνή / Ο Ερντογάν στοχοποιεί τον Δένδια: Απρεπής η δήλωση περί κατακτητών - Ο Μητσοτάκης «να τον βάλει στη θέση του»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι ο χαρακτηρισμός «κατακτητές» του Νίκου Δένδια προς τους Τούρκους «δεν θα μπορούσε να είναι πιο θρασύς»
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ