Νότια Κορέα: Δεν σκοπεύουμε να αναπτύξουμε ή να αποκτήσουμε πυρηνικά όπλα

Νότια Κορέα: Δεν σκοπεύουμε να αναπτύξουμε ή να αποκτήσουμε πυρηνικά όπλα Facebook Twitter
0

Η Νότια Κορέα δεν σκοπεύει να αναπτύξει δικά της πυρηνικά όπλα, παρά τις απειλές της Πιονγιάνγκ, διαβεβαίωσε σήμερα ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν.


«Οι προσπάθειες της Βόρειας Κορέας να μετατραπεί σε πυρηνική δύναμη δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ή ανεκτές», τόνισε ο πρόεδρος Μουν κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του νοτιοκορεάτικου κοινοβουλίου. «Δεν πρόκειται να αναπτύξουμε ούτε να αποκτήσουμε πυρηνικά (όπλα)», συμπλήρωσε.


Ακόμη, ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος επέμεινε πως η Σεούλ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ποτέ την Πιονγιάνγκ ως πυρηνική δύναμη, ενώ υπογράμμισε πως δεν μπορεί να αναληφθεί στρατιωτική δράση στην κορεατική χερσόνησο χωρίς τη συναίνεση της κυβέρνησής του.


Η Πιονγιάνγκ διεξήγαγε τον Σεπτέμβριο την έκτη της πυρηνική δοκιμή, την ισχυρότερη μέχρι σήμερα. Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε επίσης δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων οι οποίοι θεωρείται πως μπορούν να πλήξουν μεγάλο μέρος της αμερικανικής επικράτειας, κάτι που ήγειρε ανησυχίες στη Σεούλ όσον αφορά τη συμμαχία με την Ουάσινγκτον.


Νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης και η αντιπολίτευση αξίωσαν να αναπτυχθούν ξανά στο έδαφος της χώρας τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα τα οποία είχαν αποσυρθεί από τη χερσόνησο τη δεκαετία του 1990. Ορισμένοι υποστήριξαν ότι σε περίπτωση άρνησης της Ουάσινγκτον—ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις εμφανίστηκε να αμφιβάλλει για το κατά πόσον θα είχε νόημα κάτι τέτοιο, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του το Σαββατοκύριακο—η Σεούλ θα όφειλε να αποκτήσει δικό της πυρηνικό οπλοστάσιο. Κατά την άποψή τους, αυτό θα εξασφάλιζε μια «ισορροπία του τρόμου» στη χερσόνησο.


Όμως ο πρόεδρος Μουν υπογράμμισε ότι η πολιτική της κυβέρνησής του στο θέμα θα συνεχίσει να «βασίζεται στην κοινή διακήρυξη για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου» που είχαν κάνει η Σεούλ και η Πιονγιάνγκ το 1992.


Στο μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι το Πεκίνο και η Σεούλ θα κάνουν από κοινού προσπάθειες για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Στην ανακοίνωση αυτή τονίζεται ότι οι διπλωματικές προσπάθειες για τη διευθέτηση του ζητήματος θα ενταθούν.


Η ομιλία του Μουν και η ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματίας καταγράφονται μία ημέρα μετά τη συνάντηση των αντιπροσώπων των δύο κρατών στις εξαμερείς διαπραγματεύσεις για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα στο Πεκίνο, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία για την επίλυση του προβλήματος και να καταβληθεί προσπάθεια για την εξομάλυνση της διμερούς σχέσης, μετά την ένταση της τελευταίας χρονιάς εξαιτίας της ανάπτυξης στη νοτιοκορεάτικη επικράτεια ενός προηγμένου αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος.


Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η νοτιοκορεάτισσα υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι παρά την ανάπτυξη μιας συστοιχίας του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος, η Σεούλ δεν θα επιδιώξει την ένταξή της στην αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ στην περιοχή και δεν προκρίνει την εγκατάσταση επιπλέον συστοιχιών. Η Κανγκ Γκιάουνγκ-χα πρόσθεσε ότι η Νότια Κορέα δεν προτίθεται να ενταχθεί σε μια τριμερή αμυντική συμμαχία με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Δεν υπάρχουν πραγματικές παραχωρήσεις» στην απάντηση των ΗΠΑ, λέει το Ιράν

Η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ για αδιάλλακτη στάση στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, προειδοποιώντας παράλληλα για σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση νέας επίθεσης κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΟΡΟΥ

Διεθνή / Η χρηματοδότηση για την αίθουσα χορού των 400 εκατ. δολαρίων του Τραμπ κινδυνεύει έπειτα από απόφαση της Γερουσίας

Οι Δημοκρατικοί έχουν χαρακτηρίσει την αίθουσα χορού ακριβή και περιττή πολυτέλεια, σε μια περίοδο που οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος ζωής, όπως οι υψηλότερες τιμές καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΦΟΡΙΑ

Διεθνή / ABC News: Η κυβέρνηση Τραμπ πρόκειται να συγκροτήσει «Επιτροπή Αλήθειας και Δικαιοσύνης» για την αποζημίωση των συμμάχων του

Οι αποζημιώσεις αφορούν άτομα που δήλωσαν θύματα κυβερνητικής «εργαλειοποίησης» των κρατικών μηχανισμών κατά την διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Τα 20 χρόνια είναι αρκετά» – Ο Τραμπ θέτει όριο στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μια αναστολή 20 ετών στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα ήταν αρκετή για μια συμφωνία, σηματοδοτώντας πιθανή μετατόπιση στη στάση του απέναντι στην Τεχεράνη
THE LIFO TEAM