24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Νότια Κορέα: Το Ανώτατο Δικαστήριο αναίρεσε την καταδική δύο στρατιωτών για ομοφυλοφιλικό σεξ

Νότια Κορέα: Το Ανώτατο Δικαστήριο αναίρεσε καταδικαστική απόφαση κατά δύο στρατιωτών για ομοφυλοφιλικό σεξ Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Κορέας αναίρεσε απόφαση του στρατοδικείου από το 2019 για δύο στρατιώτες, που καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης με αναστολή για ομοφυλοφιλική σχέση.

Η απόφαση έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως βήμα ορόσημο ενάντια σε έναν ομοφοβικό νόμο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είπε ότι η καταδίκη από το στρατοδικείο δεν έλαβε υπόψη του εάν οι σχέσεις των κατηγορουμένων, που έλαβαν χώρα σε προσωπικό χώρο, ήταν συναινετικές, περιορίζοντας έτσι σε υπέρτατο βαθμό το δικαίωμά τους στη σεξουαλική αυτοδιάθεση.

«Η τιμωρία αυτών των περιστατικών θα μπορούσε να παραβιάσει το δικαίωμα στην ισότητα, την αξιοπρέπεια και την αξία του ανθρώπου και το δικαίωμα να επιδιώκεις την ευτυχία όπως εγγυάται το Σύνταγμα», ανέφερε στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι ερωτικές επαφές με άτομα του ίδιου φύλου δεν είναι παράνομες για τους πολίτες της Νότιας Κορέας, αλλά οι άνδρες που υπηρετούν στον στρατό και έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις, υπόκεινται σε ποινική τιμωρία.

Το υπουργείο Άμυνας είπε ότι θα επανεξετάσει διεξοδικά «την πρόθεση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου». 

Στο παρελθόν, οι αρχές της Νότιας Κορέας υπερασπίστηκαν τον στρατιωτικό κώδικα απέναντι στις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, «για τη διατήρηση της πειθαρχίας.»

Οι δύο στρατιώτες κατηγορήθηκαν το 2017 για ερωτική επαφή του 2016, ενώ ήταν εκτός υπηρεσίας και εκτός της βάσης τους, αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο ετών βάσει του Στρατιωτικού Ποινικού Νόμου.

Οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν εδώ και χρόνια τη Νότια Κορέα να αποποινικοποιήσει τις σχέσεις ομοφυλοφίλων για τους άνδρες στο στρατό, προειδοποιώντας ότι οι νόμοι πυροδοτούν τη βία, τις διακρίσεις και τον στιγματισμό κατά των ομοφυλόφιλων στρατιωτών.

«Αυτή η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα χρησιμεύσει ως ορόσημο στη μακρά συζήτηση για αυτόν τον νόμο», ανέφερε σε δήλωσή του το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρατού.

Η στρατιωτική αυτή νομοθεσία βρίσκεται υπό εξέταση στο Συνταγματικό Δικαστήριο μετά την κατάθεση πολυάριθμων αναφορών εναντίον της.

Το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρατού προέτρεψε το δικαστήριο να ολοκληρώσει γρήγορα την αναθεώρηση αυτού που αποκαλεί «ξεπερασμένο και κακό» νόμο.

Ο θάνατος πέρυσι του πρώτου γνωστού τρανς στρατιώτη της Νότιας Κορέας πυροδότησε συζητήσεις σχετικά με το πώς αντιμετωπίζονται τα μέλη των σεξουαλικών μειονοτήτων στο στρατό, σε μια χώρα που απαιτεί από όλους τους ικανούς άνδρες να υπηρετούν θητεία τουλάχιστον 18μηνης διάρκειας. 

Η στρατιώτης, Byun Hui-su, βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της ένα χρόνο αφότου αποστρατεύθηκε επειδή υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ; Ακύρωσε την παρουσία του στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου στο... παρά πέντε

Διεθνή / Τι συμβαίνει με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ; Ακύρωσε την παρουσία του στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου στο παρά πέντε

Μόλις 46 λεπτά πριν την έναρξη της τελετής ειδοποιήθηκαν οι προσκεκλημένοι πως ο διάδοχος του θρόνου δεν θα δώσει το παρών - Επιστρέφει στο προσκήνιο ο πρίγκιπας Άντριου; 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Βασιλική οικογένεια Βρετανίας: Πέθανε ο Τόμας Κίνγκστον, σύζυγος της Γκαμπριέλα Γουίνδσορ

Διεθνή / Πέθανε στα 45 του χρόνια ο Τόμας Κίνγκστον, μέλος της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας

«Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα ενημερώθηκαν για τον θάνατο του, όσοι τον γνώριζαν θρηνούν ένα πολυαγαπημένο μέλος της οικογένειας», ανέφερε το παλάτι του Μπάκινγκχαμ
NEWSROOM