Νορβηγία: Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν αναμένεται στο Όσλο για συνομιλίες για την ανθρωπιστική κρίση

Νορβηγία: Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν αναμένεται στο Όσλο για συνομιλίες για την ανθρωπιστική κρίση Facebook Twitter
0

Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν αναμένεται στη Νορβηγία από τις 23 ως τις 25 Ιανουαρίου για συναντήσεις που θα επικεντρωθούν στην ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν και στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η νορβηγική διπλωματία.

Στο Όσλο, η αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν θα συναντηθεί με εκπροσώπους των νορβηγικών αρχών και άλλων συμμαχικών χωρών, όπως και με εκπροσώπους της αφγανικής κοινωνίας των πολιτών, αναφέρει το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Ανησυχούμε πάρα πολύ για τη σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπου εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλου εύρους ανθρωπιστική καταστροφή», σημειώνει στην ανακοίνωση η υπουργός Εξωτερικών Άνικεν Χουιτφέλτ.

«Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον άμαχο πληθυσμό στο Αφγανιστάν, έχει ουσιαστική σημασία η διεθνής κοινότητα και Αφγανοί από διάφορες πτυχές της κοινωνίας να ξεκινήσουν έναν διάλογο με τους Ταλιμπάν», πρόσθεσε.

Υπογραμμίζοντας ότι η Νορβηγία θα είναι «σαφής» όσον αφορά τις προσδοκίες της ιδιαίτερα για την εκπαίδευση των κοριτσιών και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι οι προβλεπόμενες συναντήσεις «δεν συνιστούν νομιμοποίηση ή αναγνώριση των Ταλιμπάν».

«Ωστόσο οφείλουμε να μιλήσουμε στις αρχές που κυβερνούν ντε φάκτο τη χώρα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την πολιτική κατάσταση να οδηγήσει σε μια ακόμη πιο σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή», τόνισε.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν έχει πάρει δραματική τροπή από τον Αύγουστο και την επάνοδο στην εξουσία των Ταλιμπάν, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σχεδόν άδεια ταμεία μετά την κατάληψη-αστραπή της χώρας.

Η διεθνής βοήθεια σταμάτησε ξαφνικά και οι ΗΠΑ πάγωσαν επίσης περιουσιακά στοιχεία 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν.

Η πείνα απειλεί σήμερα 23 εκατομμύρια Αφγανούς, ήτοι το 55% του πληθυσμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος χρειάζεται 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια από δωρήτριες χώρες φέτος για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ