Νόμπελ Φυσικής: Στους Πιερ Αγκοστίνι, Φέρεντς Κράους και Αν Λ'Ουιγιέ το βραβείο

Νόμπελ Φυσικής: Στους Πιερ Αγκοστίνι, Φέρεντς Κράους και Αν Λ'Ουιγιέ το βραβείο Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Ο Πιερ Αγκοστινί, ο Φέρεντς Κράους και η Αν Λ'Ουιγιέ βραβεύονται με το Νόμπελ Φυσικής για τις εργασίες τους σχετικά με τη δυναμική των ηλεκτρονίων στην ύλη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Στοκχόλμης, οι επιστήμονες Πιερ Αγκοστινί (Γαλλία), Φέρεντς Κράους (Ουγγαρία/Αυστρία) και Αν Λ'Ουιγιέ (Γαλλία/Σουηδία) τιμήθηκαν σήμερα με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2023 για «πειραματικές μεθόδους που δημιουργούν παλμούς φωτός πεντάκις εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου για τη μελέτη της δυναμικής των ηλεκτρονίων στην ύλη».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο που αυξήθηκε φέτος σε 11 εκατομμύρια κορώνες Σουηδίας (950.000 ευρώ).

Όπως αναφέρεται στη δήλωση της ακαδημίας, οι τρεις φυσικοί κατάφεραν να δημιουργήσουν παλμούς φωτός της τάξης του πεντάκις εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου. «Ένα πεντάκις εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου είναι τόσο βραχύ ώστε υπάρχουν τόσα τέτοια μέσα σ' ένα δευτερόλεπτο όσα δευτερόλεπτα έχουν περάσει από τη γέννηση του σύμπαντος».

Σύμφωνα με την ακαδημία, το έργο των τριών επιστημόνων έδωσε στην ανθρωπότητα νέα εργαλεία για να εξερευνήσει τον κόσμο των ηλεκτρονίων μέσα στα άτομα και τα μόρια, με εφαρμογές σε τομείς όπως η ηλεκτρονική και οι ιατρικές διαγνώσεις.

Πέμπτη γυναίκα που τιμάται με το Νόμπελ Φυσικής η Αν Λ'Ουιγιέ

Η Αν Λ'Ουιγιέ, η οποία διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Λουντ στη Σουηδία, είναι η πέμπτη γυναίκα από το 1901 που τιμάται με το Νόμπελ Φυσικής. Η ίδια δήλωσε πως όταν δέχθηκε το τηλεφώνημα πως είχε κερδίσει το βραβείο Νόμπελ, παρέδιδε ένα μάθημα. «Είμαι πολύ συγκινημένη, δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες που έχουν πάρει το βραβείο, συνεπώς είναι πολύ πολύ ιδιαίτερο», σημείωσε.

Ο Πιέρ Αγκοστινί είναι καθηγητής στο πολιτειακό πανεπιστήμιο του Οχάιο στις ΗΠΑ, ενώ ο Φέρεντς Κράους είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στη Γερμανία.

Το περσινό Νόμπελ Φυσικής μοιράστηκαν επίσης τρεις επιστήμονες (όπως και του 2020 και 2021), οι Alain Aspect, John F. Clauser και Anton Zeilinger, «για πειράματα με διεμπλεγμένα φωτόνια, που αποδεικνύουν την παραβίαση των ανισοτήτων Bell και αποτελούν πρωτοπορία για την επιστήμη της κβαντικής πληροφορίας».

Σημειώνεται ότι χθες έγινε γνωστό πως το Νόμπελ Ιατρικής έλαβαν η Καταλίν Κάρικο και ο Ντρου Γουάισμαν για τις εργασίες τους σχετικά με την τεχνολογία RNA.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ακαδημίας, οι ανακαλύψεις των δύο επιστημόνων που έλαβαν το Νόμπελ Ιατρικής ήταν κρίσιμες για την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων mRNA κατά του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που ξεκίνησε στις αρχές του 2020.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα: Άνοιξε το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο πάγου και χιονιού στον κόσμο

Διεθνή / Κίνα: Άνοιξε το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο πάγου και χιονιού στον κόσμο

Σε έκταση 1,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων και με τη χρήση 400.000 κυβικών μέτρων πάγου και χιονιού, το Harbin Ice-Snow World έχει δημιουργήσει ένα μεγαλειώδες «παγωμένο παραμύθι από πάγο και χιόνι» σε πρωτοφανή κλίμακα
THE LIFO TEAM
Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει φυσικό αέριο στην Αίγυπτο αξίας 35 δισ. δολαρίων

Διεθνή / «Ιστορική συμφωνία» πώλησης φυσικού αερίου 35 δισ. δολαρίων στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε ο Νετανιάχου

Η Αίγυπτος έχει δηλώσει ότι η συμφωνία αποτελεί αυστηρά εμπορική συναλλαγή, η οποία συνήφθη αποκλειστικά για οικονομικούς και επενδυτικούς λόγους, χωρίς πολιτικά κίνητρα
THE LIFO TEAM