Νησιά Τόνγκα: Ήρθη η προειδοποίηση για τσουνάμι μετά τον σεισμό των 7,1 Ρίχτερ

Νησιά Τόνγκα: Ήρθη η προειδοποίηση για τσουνάμι μετά τον σεισμό των 7,1 Ρίχτερ Facebook Twitter
Φωτ. το επίκεντρο του σεισμού / Χ
0

Ήρθη η προειδοποίηση για τσουνάμι, μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στα Νησιά Τόνγκα.

Το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τις Γεωεπιστήμες (GFZ), μετέδωσε αρχικά ότι ο σεισμός που σημειώθηκε στα Νησιά Τόνγκα στον Νότιο Ειρηνικό, είχε μέγεθος 6,6 βαθμούς Ρίχτερ, ωστόσο στη συνέχεια αναθεώρησε ανακοινώνοντας 7,1 Ρίχτερ.

Παράλληλα, το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, ανέφερε ότι ισχυρή δόνηση σημειώθηκε περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του κύριου νησιού, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (τοπική ώρα), ενώ λίγο αργότερα ήρε την προειδοποίηση για τσουνάμι.

Ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος και το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση 80 χιλιομέτρων νότια-νοτιοανατολικά του χωριού Πανγκάι. «Βασιζόμενοι σε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, αποκλείουμε την πιθανότητα τσουνάμι λόγω αυτής της δόνησης», ανακοίνωσε το αμερικανικό Σύστημα Προειδοποίησης που αρχικά θεωρούσε πιθανόν τον σχηματισμό επικίνδυνων κυμάτων ύψους 30 εκατοστών έως και ενός μέτρου σε ακτίνα έως και 300 χιλιομέτρων από το επίκεντρο.

Η εθνική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών των νησιών Τόνγκα προειδοποίησε πάντως τους κατοίκους να μην πλησιάζουν τις παραλίες και όσοι ζουν σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο να κινηθούν προς το εσωτερικό.

Σημειώνεται πως οι σεισμοί είναι συνηθισμένο φαινόμενο στα νησιά Τόνγκα, τα οποία βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή ζώνη που αποκαλείται «δακτύλιος της φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / Reuters / AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Το Ιράν διακόπτει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ λόγω των επιθέσεων στον Λίβανο

Η Τεχεράνη απειλεί με καθολικό αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ και την ενεργοποίηση άλλων μετώπων - «Προς το συμφέρον του Νετανιάχου να σαμποτάρει οποιαδήποτε συμφωνία», σχολιάζει ο διεθνής Τύπος για τις επιθέσεις στον Λίβανο
THE LIFO TEAM
ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Ιράν: «Η εκεχειρία στον Λίβανο είναι βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία»

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι το Ιράν δεν διεξάγει επί του παρόντος συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με τις λεπτομέρειες του πυρηνικού του προγράμματος, που απασχολεί περισσότερο τον Τραμπ
THE LIFO TEAM