Νετανιάχου στο TIME: «Λυπάμαι για την 7η Οκτωβρίου, αισθάνθηκα όπως ο Ρούζβελτ»

Νετανιάχου στο TIME: «Λυπάμαι για την 7η Οκτωβρίου, αισθάνθηκα όπως ο Ρούζβελτ» Facebook Twitter
Μπενιαμίν Νετανιάχου / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Για τη διαφαινόμενη αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ να αποτρέψουν τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, μίλησε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στο αμερικανικό TIME, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να δηλώνει «βαθύτατα λυπημένος».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δεχτεί προειδοποιήσεις από την Αίγυπτο για την ύπαρξη ενδείξεων για επικείμενη κλιμάκωση στη Γάζα, ενώ έγκυρα ειδησεογραφικά αμερικανικά μέσα αποκάλυψαν -περίπου τρεις μήνες μετά την 7η Οκτωβρίου- ότι ισραηλινοί αξιωματούχοι απέκτησαν το σχέδιο της Χαμάς, τουλάχιστον ένα χρόνο πριν τις επιθέσεις.

Το «Jericho Wall» («Τείχος της Ιεριχούς»), όπως το ονόμασαν οι ισραηλινές αρχές, περιέγραφε σημείο προς σημείο το σχέδιο των επιθέσεων που οδήγησε στο θάνατο περίπου 1.200 ανθρώπων. Κυκλοφόρησε ευρέως μεταξύ των ηγετών του ισραηλινού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών, αλλά οι εμπειρογνώμονες έκρινα ότι μια επίθεση τέτοιας κλίμακας και φιλοδοξίας ήταν πέρα από τις δυνατότητες της Χαμάς. Μέχρι και σήμερα παραμένει ασαφές κατά πόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ή άλλα πολιτικά πρόσωπα έλαβαν ιδία γνώση του επίμαχου εγγράφου.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξή του στο περιοδικό TIME, ρωτήθηκε αν έστω και τώρα «θα το κάνει, θα ζητήσει συγγνώμη». «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε τώρα, εν μέσω πολέμου. Συγγνώμη; Φυσικά, φυσικά… λυπάμαι βαθύτατα που συνέβη κάτι τέτοιο», απάντησε.

Επίσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διερωτήθηκε για τον λόγο που θα έπρεπε να δεχθεί επικρίσεις. Όταν ο δημοσιογράφος του ΤΙΜΕ του απάντησε «επειδή (η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου) συνέβη κατά τη θητεία σας», ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε:

«Μάλλον αισθάνθηκα όπως ο πρόεδρος (σ.σ. των ΗΠΑ) Ρούζβελτ μετά το Περλ Χάρμπορ ή όπως ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Προσπαθείς να διαπιστώσεις πώς θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Αλλά, επί του παρόντος, ποια είναι η ευθύνη μου; Να κερδίσω τον πόλεμο, να διασφαλίσω πως δεν θα συμβεί ξανά».

Οταν ρωτήθηκε ποια θα ήταν η θέση του, εάν η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου συνέβαινε με κάποιον πολιτικό αντίπαλό του στην εξουσία, απάντησε ότι αυτό θα εξαρτάτο από το κατά πόσον ο πολιτικός αντίπαλός του «θα μπορούσε να ηγηθεί της χώρας εν καιρώ πολέμου και αν θα μπορούσε να την οδηγήσει στη νίκη». 

«Σε μια τέτοια περίπτωση, θεωρώ πως θα έπρεπε να παραμείνει στην εξουσία» δήλωσε, ενώ αναφερόμενος στο εαυτό του είπε ότι θα παραμείνει στην εξουσία «όσο πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω να οδηγηθεί το Ισραήλ σε ένα μέλλον ασφάλειας, διαρκούς ειρήνης και ευημερίας».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΒΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Διεθνή / «Δεν θυμάμαι τίποτα»: Θύμα του Έπσταϊν καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα βιασμού μετά από χορήγηση ναρκωτικών

«Προσπάθησε ξανά να μου κατεβάσει το τζιν, και του είπα 'όχι, όχι, είμαι στην περίοδο μου', και μου απάντησε: 'Δεν χρειάζεται να μου λες ψέματα», θυμάται
THE LIFO TEAM
Αντιδράσεις πριν από την πρεμιέρα του προκαλεί η τανία της Zendaya και του Robert Pattinson Τhe Dramaa

Διεθνή / Αντιδράσεις πριν από την πρεμιέρα της προκαλεί η ταινία της Zendaya και του Robert Pattinson Τhe Drama

Η νέα ταινία του Kristoffer Borgli με τη Zendaya και τον Robert Pattinson προκαλεί ήδη αντιδράσεις στις ΗΠΑ πριν από την πρεμιέρα της, λόγω μιας αποκάλυψης στην πλοκή που άνοιξε δημόσια συζήτηση γύρω από τα όρια του θέματος που επιλέγει να αγγίξει
THE LIFO TEAM