Νετανιάχου στο TIME: «Λυπάμαι για την 7η Οκτωβρίου, αισθάνθηκα όπως ο Ρούζβελτ»

Νετανιάχου στο TIME: «Λυπάμαι για την 7η Οκτωβρίου, αισθάνθηκα όπως ο Ρούζβελτ» Facebook Twitter
Μπενιαμίν Νετανιάχου / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Για τη διαφαινόμενη αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ να αποτρέψουν τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, μίλησε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στο αμερικανικό TIME, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να δηλώνει «βαθύτατα λυπημένος».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δεχτεί προειδοποιήσεις από την Αίγυπτο για την ύπαρξη ενδείξεων για επικείμενη κλιμάκωση στη Γάζα, ενώ έγκυρα ειδησεογραφικά αμερικανικά μέσα αποκάλυψαν -περίπου τρεις μήνες μετά την 7η Οκτωβρίου- ότι ισραηλινοί αξιωματούχοι απέκτησαν το σχέδιο της Χαμάς, τουλάχιστον ένα χρόνο πριν τις επιθέσεις.

Το «Jericho Wall» («Τείχος της Ιεριχούς»), όπως το ονόμασαν οι ισραηλινές αρχές, περιέγραφε σημείο προς σημείο το σχέδιο των επιθέσεων που οδήγησε στο θάνατο περίπου 1.200 ανθρώπων. Κυκλοφόρησε ευρέως μεταξύ των ηγετών του ισραηλινού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών, αλλά οι εμπειρογνώμονες έκρινα ότι μια επίθεση τέτοιας κλίμακας και φιλοδοξίας ήταν πέρα από τις δυνατότητες της Χαμάς. Μέχρι και σήμερα παραμένει ασαφές κατά πόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ή άλλα πολιτικά πρόσωπα έλαβαν ιδία γνώση του επίμαχου εγγράφου.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξή του στο περιοδικό TIME, ρωτήθηκε αν έστω και τώρα «θα το κάνει, θα ζητήσει συγγνώμη». «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε τώρα, εν μέσω πολέμου. Συγγνώμη; Φυσικά, φυσικά… λυπάμαι βαθύτατα που συνέβη κάτι τέτοιο», απάντησε.

Επίσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διερωτήθηκε για τον λόγο που θα έπρεπε να δεχθεί επικρίσεις. Όταν ο δημοσιογράφος του ΤΙΜΕ του απάντησε «επειδή (η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου) συνέβη κατά τη θητεία σας», ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε:

«Μάλλον αισθάνθηκα όπως ο πρόεδρος (σ.σ. των ΗΠΑ) Ρούζβελτ μετά το Περλ Χάρμπορ ή όπως ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Προσπαθείς να διαπιστώσεις πώς θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Αλλά, επί του παρόντος, ποια είναι η ευθύνη μου; Να κερδίσω τον πόλεμο, να διασφαλίσω πως δεν θα συμβεί ξανά».

Οταν ρωτήθηκε ποια θα ήταν η θέση του, εάν η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου συνέβαινε με κάποιον πολιτικό αντίπαλό του στην εξουσία, απάντησε ότι αυτό θα εξαρτάτο από το κατά πόσον ο πολιτικός αντίπαλός του «θα μπορούσε να ηγηθεί της χώρας εν καιρώ πολέμου και αν θα μπορούσε να την οδηγήσει στη νίκη». 

«Σε μια τέτοια περίπτωση, θεωρώ πως θα έπρεπε να παραμείνει στην εξουσία» δήλωσε, ενώ αναφερόμενος στο εαυτό του είπε ότι θα παραμείνει στην εξουσία «όσο πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω να οδηγηθεί το Ισραήλ σε ένα μέλλον ασφάλειας, διαρκούς ειρήνης και ευημερίας».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΑΝΤ ΣΥΡΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Διεθνή / Συρία: Σε εξέλιξη προετοιμασία υπόθεσης για εγκλήματα πολέμου κατά του καθεστώτος Άσαντ

Ο πρώην διοικητής της πολιτοφυλακής του καθεστώτος Άσαντ, κατηγορείται για μαζικές δολοφονίες και βίαιες εξαφανίσεις αμάχων στη Δαμασκό, σε μια υπόθεση που θεωρείται κρίσιμη για τη μεταβατική δικαιοσύνη στη Συρία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΠΙΤ ΧΕΓΚΣΕΘ ΚΟΝΓΚΡΕΣΟ

Διεθνή / Χέγκσεθ για Ιράν: «Ο πόλεμος ήταν αναγκαίος, αποτελούσαν υπαρξιακή απειλή»

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας βρέθηκε ενώπιον του Κογκρέσου για να «λογοδοτήσει» και να δεχτεί ερωτήσεις - κυρίως για τον πόλεμο με το Ιράν, παρότι τυπικά η ακρόαση αφορούσε τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό του Πενταγώνου
THE LIFO TEAM
ΣΟΥΔΑΝ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ

Διεθνή / Οι ξεχασμένοι φύλακες των πυραμίδων του Σουδάν: Πώς ο πόλεμος άδειασε τη Μερόη

Κάποτε ήταν από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του Σουδάν - Σήμερα, μέσα στον πόλεμο, οι πυραμίδες της Μερόης στέκουν σχεδόν έρημες, με ελάχιστους ανθρώπους να παλεύουν να διατηρήσουν ζωντανή μια ιστορία 2.400 ετών.
THE LIFO TEAM
ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη χάνει 500 εκατ. ευρώ την ημέρα από την κρίση στη Μέση Ανατολή

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης ότι έως το καλοκαίρι θα παρουσιαστεί Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτροδότηση, το οποίο θα περιλαμβάνει φιλόδοξο πανευρωπαϊκό στόχο
THE LIFO TEAM