Νετανιάχου στο TIME: «Λυπάμαι για την 7η Οκτωβρίου, αισθάνθηκα όπως ο Ρούζβελτ»

Νετανιάχου στο TIME: «Λυπάμαι για την 7η Οκτωβρίου, αισθάνθηκα όπως ο Ρούζβελτ» Facebook Twitter
Μπενιαμίν Νετανιάχου / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Για τη διαφαινόμενη αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ να αποτρέψουν τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, μίλησε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στο αμερικανικό TIME, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να δηλώνει «βαθύτατα λυπημένος».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δεχτεί προειδοποιήσεις από την Αίγυπτο για την ύπαρξη ενδείξεων για επικείμενη κλιμάκωση στη Γάζα, ενώ έγκυρα ειδησεογραφικά αμερικανικά μέσα αποκάλυψαν -περίπου τρεις μήνες μετά την 7η Οκτωβρίου- ότι ισραηλινοί αξιωματούχοι απέκτησαν το σχέδιο της Χαμάς, τουλάχιστον ένα χρόνο πριν τις επιθέσεις.

Το «Jericho Wall» («Τείχος της Ιεριχούς»), όπως το ονόμασαν οι ισραηλινές αρχές, περιέγραφε σημείο προς σημείο το σχέδιο των επιθέσεων που οδήγησε στο θάνατο περίπου 1.200 ανθρώπων. Κυκλοφόρησε ευρέως μεταξύ των ηγετών του ισραηλινού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών, αλλά οι εμπειρογνώμονες έκρινα ότι μια επίθεση τέτοιας κλίμακας και φιλοδοξίας ήταν πέρα από τις δυνατότητες της Χαμάς. Μέχρι και σήμερα παραμένει ασαφές κατά πόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ή άλλα πολιτικά πρόσωπα έλαβαν ιδία γνώση του επίμαχου εγγράφου.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξή του στο περιοδικό TIME, ρωτήθηκε αν έστω και τώρα «θα το κάνει, θα ζητήσει συγγνώμη». «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε τώρα, εν μέσω πολέμου. Συγγνώμη; Φυσικά, φυσικά… λυπάμαι βαθύτατα που συνέβη κάτι τέτοιο», απάντησε.

Επίσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διερωτήθηκε για τον λόγο που θα έπρεπε να δεχθεί επικρίσεις. Όταν ο δημοσιογράφος του ΤΙΜΕ του απάντησε «επειδή (η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου) συνέβη κατά τη θητεία σας», ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε:

«Μάλλον αισθάνθηκα όπως ο πρόεδρος (σ.σ. των ΗΠΑ) Ρούζβελτ μετά το Περλ Χάρμπορ ή όπως ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Προσπαθείς να διαπιστώσεις πώς θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Αλλά, επί του παρόντος, ποια είναι η ευθύνη μου; Να κερδίσω τον πόλεμο, να διασφαλίσω πως δεν θα συμβεί ξανά».

Οταν ρωτήθηκε ποια θα ήταν η θέση του, εάν η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου συνέβαινε με κάποιον πολιτικό αντίπαλό του στην εξουσία, απάντησε ότι αυτό θα εξαρτάτο από το κατά πόσον ο πολιτικός αντίπαλός του «θα μπορούσε να ηγηθεί της χώρας εν καιρώ πολέμου και αν θα μπορούσε να την οδηγήσει στη νίκη». 

«Σε μια τέτοια περίπτωση, θεωρώ πως θα έπρεπε να παραμείνει στην εξουσία» δήλωσε, ενώ αναφερόμενος στο εαυτό του είπε ότι θα παραμείνει στην εξουσία «όσο πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω να οδηγηθεί το Ισραήλ σε ένα μέλλον ασφάλειας, διαρκούς ειρήνης και ευημερίας».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Mission Accomplished;» - Η θριαμβολογία του 2003 που στοιχειώνει τη σημερινή σύγκρουση με το Ιράν

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - Με αφορμή τον πόλεμο ΗΠΑ - Ιράν σήμερα, πολλοί αναλυτές βλέπουν ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο συγκρούσεις
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς οι Ιρανοί παρακάμπτουν τους περιορισμούς στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με το εξωτερικό

Καθώς οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εντείνονται στο Ιράν λόγω του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, πολλοί Ιρανοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να συνομιλήσουμε με τους Αμερικανούς»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο CBS News ξεκαθάρισε πως - παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ - το Ιράν δεν έχει ζητήσει ούτε κατάπαυση πυρός ούτε κάποια διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM