Νέο μουσείο στο Ισραήλ στεγάζει «ένα από τα ωραιότερα μωσαϊκά» του κόσμου- ηλικίας 1.700 ετών

Νέο μουσείο στο Ισραήλ στεγάζει «ένα από τα ωραιότερα μωσαϊκά» του κόσμου- ηλικίας 1.700 ετών Facebook Twitter
Φωτ: EPA/ABIR SULTAN
0

Το αρχαιολογικό μουσείο της Λοντ στο Ισραήλ, που εγκαινιάστηκε σήμερα, θα εκθέτει ένα ρωμαϊκό μωσαϊκό, το οποίο χρονολογείται στον 3ο ή 4ο αιώνα μ.Χ. και περιγράφεται ως «ένα από τα ωραιότερα του κόσμου».

Το εξαιρετικό μωσαϊκό ανακαλύφθηκε το 1996 σε βάθος δύο μέτρων κάτω από τη γη κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών και η κατάσταση στην οποία έχει διατηρηθεί είναι άριστη.

Το μωσαϊκό, που περιγράφεται από τις αρχαιολογικές αρχές ως «ένα από τα ωραιότερα» που έχουν βρεθεί ποτέ στο Ισραήλ, έχει διαστάσεις σχεδόν 17 μέτρα μήκος επί 9 μέτρα πλάτος και δείχνει έναν πλούσιο διάκοσμο με ζώα, μέσα σε ένα γεωμετρικό πλαίσιο.

«Περιλαμβάνει έγχρωμες επιφάνειες που απεικονίζουν φρούτα, θηλαστικά, πουλιά, ψάρια, χλωρίδα, ακόμη και ιστιοφόρα», αναφέρει η Αρχή ισραηλινών αρχαιοτήτων (AIA).

Νέο μουσείο στο Ισραήλ στεγάζει «ένα από τα ωραιότερα μωσαϊκά» του κόσμου- ηλικίας 1.700 ετών Facebook Twitter
Φωτ: EPA/ABIR SULTAN

Από τότε που ανακαλύφθηκε, το μωσαϊκό εκτέθηκε στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης ή ακόμη στο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη.

Μόλις επιστρέψει στο Ισραήλ, το μωσαϊκό θα εκτεθεί στο Lod Mosaic Archaeological Center που οικοδομήθηκε ειδικά για να είναι ο χώρος στέγασής του.

«Θα επιτρέψουμε στον κόσμο όλης της χώρας και παγκοσμίως να δει αυτόν τον απίστευτο θησαυρό εδώ στην αρχική του θέση, ακριβώς στον χώρο όπου ανακαλύφθηκε», δήλωσε ο δήμαρχος της Λοντ Λεόν Ρεβίβο με την ευκαιρία των εγκαινίων του κέντρου.

Νέο μουσείο στο Ισραήλ στεγάζει «ένα από τα ωραιότερα μωσαϊκά» του κόσμου- ηλικίας 1.700 ετών Facebook Twitter
Φωτ: EPA/ABIR SULTAN

Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές αρχές, το μωσαϊκό κάλυπτε το πάτωμα της τραπεζαρίας μεγάλης έπαυλης, η οποία στεκόταν αγέρωχη κατά τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο.

Για την αρχαιολόγο Χάγκιτ Τόργκε της Αρχής αρχαιοτήτων, το μωσαϊκό είναι «το πιο πολυτελές που είχαμε εδώ στο Ισραήλ αυτής της περιόδου».

«Είναι μοναδικό τόσο ως προς το σχήμα του όσο και ως προς το ύφος του και δείχνει ότι οι καλλιτέχνες που φιλοτέχνησαν τέτοιου είδους έργα στην Καρχηδόνα και τη Σικελία ταξίδευαν σε όλο τον ρωμαϊκό κόσμο», δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Νέο μουσείο στο Ισραήλ στεγάζει «ένα από τα ωραιότερα μωσαϊκά» του κόσμου- ηλικίας 1.700 ετών Facebook Twitter

Η Λοντ, που ονομαζόταν Διόσπολις κατά τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή εποχή και βρίσκεται σήμερα πολύ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ-Αβίβ, ήταν μια τοπική πρωτεύουσα της οποίας η επιρροή μειώθηκε προς όφελος της γειτονικής της Ράμια, μετά τη μουσουλμανική κατάκτηση.

Το κοινό θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο μωσαϊκό από φέτος το καλοκαίρι στο νέο κέντρο που στεγάζει επίσης ένα άλλο μωσαϊκό του ίδιου είδους που ανακαλύφθηκε το 2014.

«Ελπίζουμε ότι το μουσείο θα γίνει μεγάλο τουριστικό αξιοθέατο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κατά τη διάρκεια των εγκαινίων η Σέλμπι Γουάιτ, η οποία συνέβαλε οικονομικά στην κατασκευή του κέντρου.

Νέο μουσείο στο Ισραήλ στεγάζει «ένα από τα ωραιότερα μωσαϊκά» του κόσμου- ηλικίας 1.700 ετών Facebook Twitter
Φωτ: EPA/ABIR SULTAN
Νέο μουσείο στο Ισραήλ στεγάζει «ένα από τα ωραιότερα μωσαϊκά» του κόσμου- ηλικίας 1.700 ετών Facebook Twitter
Φωτ: EPA/ABIR SULTAN

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Victoria’s Secret Fashion Show 2025: Ο λόγος που η Κένταλ Τζένερ δεν περπάτησε στο φετινό σόου

Πολιτισμός / Victoria’s Secret Fashion Show 2025: Ο λόγος που η Κένταλ Τζένερ δεν περπάτησε στο φετινό σόου

Το θρυλικό σόου επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, σηματοδοτώντας τη δεύτερη χρονιά του μεγάλου comeback του μετά την εξαετή παύση και την επανεκκίνηση του 2024, με μία ηχηρή ωστόσο απουσία
LIFO NEWSROOM
Baby Reindeer: Ο Μάκης Παπαδημητρίου σκηνοθετεί την επιτυχία του Netflix στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης

Πολιτισμός / Baby Reindeer: Ο Μάκης Παπαδημητρίου σκηνοθετεί την επιτυχία του Netflix στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης

Το «Baby Reindeer» είναι μια δραματική μαύρη κωμωδία, βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Βρετανού κωμικού Ρίτσαρντ Γκαντ, ο οποίος υπήρξε θύμα εμμονικής παρακολούθησης από μια γυναίκα
LIFO NEWSROOM
Στο μυαλό του Τζον Λε Καρέ

Πολιτισμός / Ένα βότσαλο με την ένδειξη «to fix» και άλλες 1200 κούτες είναι το αρχείο του Τζον Λε Καρέ

Μια νέα έκθεση ανοίγει το δαιδαλώδες αρχείο του πιο διάσημου συγγραφέα κατασκοπείας, φωτίζοντας τη συναρπαστική, συχνά ιδιόμορφη δημιουργική διαδικασία που έκρυβαν τα μυθιστορήματά του.
LIFO NEWSROOM
«Φάρμα»: Τα ζώα «ζωντανεύουν» μέσα από τη Νεοελληνική Γλυπτική στην Εθνική Γλυπτοθήκη

Πολιτισμός / «Φάρμα»: Τα ζώα της συλλογής της Εθνικής Γλυπτοθήκης αποκτούν μόνιμη έκθεση

Ένα πιο σπάνιο, αλλά πολύ ενδιαφέρον θέμα της Γλυπτικής, όχι μόνο μέσα από την ιδιαίτερη προσέγγιση, αλλά και μέσα από το ύφος του κάθε καλλιτέχνη, άλλοτε έντονα ρεαλιστικό και άλλοτε λιτό και αφαιρετικό, από τη δεκαετία του 1940 έως και τη δεκαετία του 1970.
ΕΛΠΙΔΑ ΜΟΥΡΚΑΚΟΥ
Η Τζούλια Ρόμπερτς, ο αγγελικός Κιάνου Ριβς και ο δαιμονικός Ίθαν Χοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Η Τζούλια Ρόμπερτς, ο αγγελικός Κιάνου Ριβς και ο δαιμονικός Ίθαν Χοκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η προκλητική δημιουργία του Λούκα Γκουντανίνο «After the Hunt», ο Χρυσός Φοίνικας του Παναχί, το «Good Fortune», το «Black Phone 2» και 4 ακόμα ταινίες στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ