Νέο «χαστούκι» στον Τραμπ από το Ανώτατο Δικαστήριο- Για το πρόγραμμα μεταναστών

Νέο «χαστούκι» στον Τραμπ από το Ανώτατο Δικαστήριο- Για το πρόγραμμα μεταναστών Facebook Twitter
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέφερε μεγάλο πλήγμα στον Ντόναλντ Τραμπ και τις σκληροπυρηνικές πολιτικές του για τη μετανάστευση, με απόφασή του.

Οι δικαστές μπλόκαραν την προσπάθεια του Τραμπ να βάλει τέλος στο πρόγραμμα που προστατεύει από την απέλαση εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες- τους λεγόμενους Dreamers- οι οποίοι είχαν μπει παράτυπα στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά.

Πρόκειται για το πρόγραμμα DACA, το οποίο είχε δημιουργήσει ο Μπαράκ Ομπάμα και ήθελε να ανακαλέσει ο Τραμπ. Όμως, οι ανώτατοι δικαστές με ψήφους 5-4 επικύρωσαν τις προγενέστερης αποφάσεις δικαστηρίων που είχαν κρίνει ότι ήταν παράνομη αυτή η προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι το δεύτερο «χαστούκι» στον Τραμπ από το Ανώτατο Δικαστήριο, μέσα σε λίγες ημέρες. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα οι δικαστές είχαν κρίνει ότι ο ομοσπονδιακός νόμος που απαγορεύει τις διακρίσεις στον χώρο εργασίας προστατεύει και τους ομοφυλόφιλους και transgender εργαζόμενους, παρά τα περί αντιθέτου επιχειρήματα της διοίκησης Τραμπ.

Τώρα, το δικαστήριο έκρινε ότι ήταν «αυθαίρετη και παρορμητική» η απόφαση της κυβέρνησης το 2017 να αναστείλει το πρόγραμμα. «Εμείς δεν θα αποφασίζουμε εάν το DACA ή η αναστολή του ήταν λογική πολιτική, αλλά μόνο εάν η κυβέρνηση συμμορφώθηκε με την υποχρέωση να παρέχει μια λογική εξήγηση για τις ενέργειές της», ανέφεραν ακόμη οι δικαστές.

Η απόφαση σημαίνει ότι περίπου 649.000 μετανάστες, στην πλειονότητά τους από το Μεξικό και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα DACA, θα παραμείνουν προστατευμένοι από την απέλαση και θα μπορούν να λάβουν διετή άδεια εργασίας που ανανεώνεται.

Η απόφαση δεν αποτρέπει τον Τραμπ να προσπαθήσει εκ νέου να τερματίσει το πρόγραμμα. Αλλά είναι απίθανο να μπορέσει να το πετύχει πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, στις οποίες θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, σημειώνει το Reuters.

Πάντως, όπως αναμενόταν, ο Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε σφοδρά μέσω του Twitter. «Αυτές οι φρικτές και πολιτικές αποφάσεις που βγαίνουν από το Ανώτατο Δικαστήριο είναι χτύπημα από όπλο στο πρόσωπο των ανθρώπων που δηλώνουν με υπερηφάνεια Ρεπουμπλικανοί ή Συντηρητικοί», έγραψε ο Τραμπ.

«Χρειαζόμαστε νέους δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο», ανέφερε σε άλλη ανάρτηση. «Ως πρόεδρος των ΗΠΑ ζητώ μια νόμιμη λύση για το DACA, όχι μια πολιτική, που να συμβαδίζει με το κράτος δικαίου. Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν είναι διατεθειμένο να μας τη δώσει, οπότε τώρα πρέπει να ξεκινήσουμε ξανά όλη αυτή τη διαδικασία», ανέφερε ακόμη.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορείται ότι υιοθετεί πρακτικές τύπου ICE στη μεταναστευτική πολιτική της

Ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέληξαν σε συμφωνία για νέο πλαίσιο επιστροφών μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα, το οποίο προβλέπει ευκολότερες απελάσεις, δημιουργία κέντρων κράτησης εκτός ΕΕ και ισόβια απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ
THE LIFO TEAM
Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Η Βίβιαν Γουίλσον, η αποξενωμένη τρανς κόρη του Έλον Μασκ, είχε αρνηθεί ότι η ταυτότητά της ευθύνεται για τη δεξιά στροφή του. Ο ίδιος όμως απάντησε θετικά σε ανάρτηση που υποστήριζε ακριβώς αυτό.
THE LIFO TEAM
BLAKE LIVELY JUSTIN BALDONI

Διεθνή / Blake Lively και Justin Baldoni επιστρέφουν στα δικαστήρια

Η νομική ομάδα της ηθοποιού έχει ασκήσει αγωγή εναντίον του συμπρωταγωνιστή της στην ταινία «It Ends with Us» για την καταβολή δικαστικών εξόδων και αποζημίωσης, αναζωπυρώνοντας μια δικαστική διαμάχη που διαρκεί χρόνια
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί εν μέσω μαζικών επιθέσεων της Ρωσίας

Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα εξαπέλυε «συστηματικά πλήγματα», ως απάντηση σε επίθεση με ουκρανικά drones σε κοιτώνα στη ρωσοκρατούμενη περιοχή του Λουχάνσκ, όπου σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι
THE LIFO TEAM