Νέο «χαστούκι» στον Τραμπ από το Ανώτατο Δικαστήριο- Για το πρόγραμμα μεταναστών

Νέο «χαστούκι» στον Τραμπ από το Ανώτατο Δικαστήριο- Για το πρόγραμμα μεταναστών Facebook Twitter
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέφερε μεγάλο πλήγμα στον Ντόναλντ Τραμπ και τις σκληροπυρηνικές πολιτικές του για τη μετανάστευση, με απόφασή του.

Οι δικαστές μπλόκαραν την προσπάθεια του Τραμπ να βάλει τέλος στο πρόγραμμα που προστατεύει από την απέλαση εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες- τους λεγόμενους Dreamers- οι οποίοι είχαν μπει παράτυπα στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά.

Πρόκειται για το πρόγραμμα DACA, το οποίο είχε δημιουργήσει ο Μπαράκ Ομπάμα και ήθελε να ανακαλέσει ο Τραμπ. Όμως, οι ανώτατοι δικαστές με ψήφους 5-4 επικύρωσαν τις προγενέστερης αποφάσεις δικαστηρίων που είχαν κρίνει ότι ήταν παράνομη αυτή η προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι το δεύτερο «χαστούκι» στον Τραμπ από το Ανώτατο Δικαστήριο, μέσα σε λίγες ημέρες. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα οι δικαστές είχαν κρίνει ότι ο ομοσπονδιακός νόμος που απαγορεύει τις διακρίσεις στον χώρο εργασίας προστατεύει και τους ομοφυλόφιλους και transgender εργαζόμενους, παρά τα περί αντιθέτου επιχειρήματα της διοίκησης Τραμπ.

Τώρα, το δικαστήριο έκρινε ότι ήταν «αυθαίρετη και παρορμητική» η απόφαση της κυβέρνησης το 2017 να αναστείλει το πρόγραμμα. «Εμείς δεν θα αποφασίζουμε εάν το DACA ή η αναστολή του ήταν λογική πολιτική, αλλά μόνο εάν η κυβέρνηση συμμορφώθηκε με την υποχρέωση να παρέχει μια λογική εξήγηση για τις ενέργειές της», ανέφεραν ακόμη οι δικαστές.

Η απόφαση σημαίνει ότι περίπου 649.000 μετανάστες, στην πλειονότητά τους από το Μεξικό και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα DACA, θα παραμείνουν προστατευμένοι από την απέλαση και θα μπορούν να λάβουν διετή άδεια εργασίας που ανανεώνεται.

Η απόφαση δεν αποτρέπει τον Τραμπ να προσπαθήσει εκ νέου να τερματίσει το πρόγραμμα. Αλλά είναι απίθανο να μπορέσει να το πετύχει πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, στις οποίες θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, σημειώνει το Reuters.

Πάντως, όπως αναμενόταν, ο Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε σφοδρά μέσω του Twitter. «Αυτές οι φρικτές και πολιτικές αποφάσεις που βγαίνουν από το Ανώτατο Δικαστήριο είναι χτύπημα από όπλο στο πρόσωπο των ανθρώπων που δηλώνουν με υπερηφάνεια Ρεπουμπλικανοί ή Συντηρητικοί», έγραψε ο Τραμπ.

«Χρειαζόμαστε νέους δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο», ανέφερε σε άλλη ανάρτηση. «Ως πρόεδρος των ΗΠΑ ζητώ μια νόμιμη λύση για το DACA, όχι μια πολιτική, που να συμβαδίζει με το κράτος δικαίου. Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν είναι διατεθειμένο να μας τη δώσει, οπότε τώρα πρέπει να ξεκινήσουμε ξανά όλη αυτή τη διαδικασία», ανέφερε ακόμη.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Διεθνή / Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μεταξύ των βραβευθέντων του Ευρωπαϊκού Τάγματος Αξίας

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων μελών που τιμήθηκαν με το Ευρωπαϊκό Τάγμα Αξίας, αναγνωρίζοντας τη σημαντική του προσφορά και την επιρροή του ως κορυφαίος αθλητής διεθνώς
THE LIFO TEAM
Η επιστροφή της Ρωσίας στη Venice Biennale ξανανοίγει τη συζήτηση για τα όρια της πολιτισμικής ουδετερότητας

Διεθνή / Η επιστροφή της Ρωσίας στη Venice Biennale ανοίγει νέο κύκλο αντιδράσεων

Η απόφαση της Venice Biennale να συμπεριλάβει ξανά τη Ρωσία στις εθνικές συμμετοχές του 2026 άνοιξε νέο κύκλο αντιδράσεων από το Κίεβο, από Ευρωπαίους πολιτικούς και από τον διεθνή καλλιτεχνικό χώρο.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ για Στενά του Ορμούζ: «Είναι τιμή μου να τα κρατήσω ανοιχτά για την Κίνα και άλλες χώρες»

Οι ΗΠΑ θα άρουν επίσης όλες τις κυρώσεις που σχετίζονται με το πετρέλαιο σε ορισμένες χώρες, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις τιμές της ενέργειας εν μέσω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Τραμπ
THE LIFO TEAM