Νέλσον Μαντέλα: Βρετανικός οίκος δημοπρατεί το κλειδί του κελιού του- Οργή από την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής

Νέλσον Μαντέλα: Βρετανικός οίκος δημοπρατεί το κλειδί του κελιού του- Οργή από την κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής Facebook Twitter
0

Το κλειδί από το κελί του Νέλσον Μαντέλα αναμένεται να τεθεί προς πώληση σε δημοπρασία τον επόμενο μήνα στη Βρετανία, μια ενέργεια που κρίνεται «απαράδεκτη» κατά την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής.

Ο υπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού «διέταξε να ληφθούν κατεπειγόντως μέτρα» αφού ενημερώθηκε για αυτές τις «ανησυχητικές» πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον βρετανικό Τύπο, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.

Πρόκειται για το κλειδί του κελιού του Μαντέλα στο νησί-φυλακή Ρόμπεν, όπου εξέτισε μεγάλο μέρος των 27 ετών που παρέμεινε κρατούμενος. Ο δεσμοφύλακάς του, Κρίστο Μπραντ, το πούλησε στον βρετανικό οίκο δημοπρασιών Guernsey’s.

Στο σάιτ του ο βρετανικός οίκος δημοπρασιών ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πώληση στις 28 Ιανουαρίου, διευκρινίζοντας ότι εκτός από το κλειδί του κελιού θα προταθούν και άλλα αντικείμενα που ανήκαν στον Μαντέλα, όπως ένα πουκάμισο, γυαλιά, στυλό, ένας πίνακας ζωγραφικής και ένα μπρούτζινο καλούπι της γροθιάς του.

«Είναι απαράδεκτο που ο Guernsey’s, που προφανώς γνωρίζει την οδυνηρή ιστορία της χώρας μας και τον συμβολισμό αυτού του κλειδιού, σκέφτεται να το πουλήσει σε δημοπρασία, χωρίς να συμβουλευτεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, τις αρχές που είναι αρμόδιες για την κληρονομιά της χώρας και το μουσείο του Νησιού Ρόμπεν», τόνισε ο υπουργός Νάθι Μθουέτουα.

«Αυτό το κλειδί ανήκει στον νοτιοαφρικανικό λαό. Δεν είναι ιδιοκτησία κανενός», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ελπίζει ο οίκος δημοπρασιών να κατανοήσει «πόσο άκαιρη είναι η προβλεπόμενη πώληση».

Σήμερα το Νησί Ρόμπεν έχει μετατραπεί σε μουσείο και τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς. Τα αντικείμενα που συνδέονται με αυτό έχουν «πολιτιστική και ιστορική σημασία», εξήγησε ο υπουργός.

«Υπενθυμίζουν τον αγώνα εκείνων που πολέμησαν το απαρτχάιντ και «σε τελική ανάλυση, την αποφασιστικότητά μας, ως έθνος, να είμαστε ελεύθεροι. Το κλειδί πρέπει να επιστραφεί αμέσως στους νόμιμους ιδιοκτήτες του και αυτή η πώληση σε δημοπρασία να ανασταλεί», επέμεινε, σημειώνοντας ότι είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Συμβούλιο Εθνικής Κληρονομιάς για τον τρόπο που θα αντιδράσει η κυβέρνηση.

Στο Νησί Ρόμπεν, απέναντι από το Κέιπ Τάουν, το κελί του Νέλσον Μαντέλα δέχεται καθημερινά επισκέψεις. Βρίσκεται στον τομέα Β, σε έναν λευκό, γυμνό διάδρομο που βλέπει σε μια αυλή. Ο Μαντέλα είχε φυτέψει εκεί έναν κήπο που υπάρχει μέχρι και σήμερα.

Με πληροφορίες του AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM