«Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς, Μοχάμεντ Σινουάρ» λέει ο Νετανιάχου

«Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς, Μοχάμεντ Σινουάρ» λέει ο Νετανιάχου Facebook Twitter
Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ © EPA/MOHAMMED SABER
0

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο ηγέτης της Χαμάς, Μοχάμεντ Σινουάρ, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή του ισραηλινού στρατού στις 13 Μαΐου.

Στα μέσα Μαΐου, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ίσραελ Κατζ, δήλωσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσσέτ ότι υπήρχαν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο Μοχάμεντ Σινουάρ ήταν νεκρός.

Ο Κατζ έκανε τη δήλωσή του την ίδια στιγμή που πηγές του ισραηλινού στρατού δήλωναν στην εφημερίδα Jerusalem Post ότι δεν μπορούν ακόμη να επιβεβαιώσουν τις αναφορές ότι το πτώμα του Σινουάρ είχε βρεθεί μαζί με περίπου δώδεκα βοηθούς του, μεταξύ των οποίων και το πτώμα του πιθανότατου διαδόχου του Σινουάρ, του αρχηγού της Ταξιαρχίας Ράφα Μοχάμεντ Σαμπάνα. Πηγές είχαν δηλώσει στην εφημερίδα Post ότι οι δύο κορυφαίοι ηγέτες της Χαμάς ήταν μαζί, γεγονός που καθιστούσε εξαιρετικά πιθανό ότι και οι δύο ήταν νεκροί.

Παρά την επιφύλαξη να τους κηρύξουν επίσημα νεκρούς τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πηγές του ισραηλινού στρατού είχαν ήδη δηλώσει νωρίτερα στην Jerusalem Post ότι ήταν πολύ πιθανό να έχουν πεθάνει, ενώ και ο Ίσραελ Κατζ είχε υπονοήσει το ίδιο τις τελευταίες ημέρες.

Ποιος είναι ο Μοχάμεντ Σινουάρ

Ο Μοχάμεντ Σινουάρ έγινε επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα τον Ιανουάριο του 2025, μετά το θάνατο του αδελφού του, Γιαχία Σινουάρ, τον Οκτώβριο του 2024. Ήταν ήδη ανώτερος διοικητής και επικεφαλής των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ -της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς- και θεωρήθηκε ως ο de facto ηγέτης στη Γάζα μετά το θάνατο του αδελφού του.

Γεννημένος το 1975 στο Χαν Γιουνίς της Γάζας, ο Μοχάμεντ Σινουάρ υπήρξε επί μακρόν βασικό στέλεχος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, διετέλεσε εν ενεργεία επικεφαλής των Ταξιαρχιών Κασάμ στη νότια Γάζα, καθώς και διοικητής της ταξιαρχίας της Χαμάς στο Χαν Γιουνίς από το 2005.

Εξίσου σκληροπηρυνικός με τον αδερφό του Γιαχία, το 2005 ο Μοχάμεντ Σινουάρ έγινε διοικητής της ταξιαρχίας της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς, ενώ το 2006 συμμετείχε στην απαγωγή του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ - που τελικά οδήγησε στην απελευθέρωση του αδερφού του Γιαχία 2011 στο πλαίσιο ανταλλαγής ομήρων. 

Είχε αποτελέσει στόχος του Ισραήλ σε έξι απόπειρες δολοφονίας του, με πιο πρόσφατη τον Μάιο του 2021, πριν την 7η Οκτωβρίου του 2023. Το Ισραήλ τον είχε καταστήσει έναν από τους πλέον καταζητούμενους στη στρατιωτική του επιχείρηση στη Γάζα, επικηρύσσοντας με 300.000 δολάρια την πληροφορία για τον εντοπισμό του Μοχάμεντ Σινουάρ.

Με πληροφορίες από Jerusalem Post

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Μενέντεζ: «Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει» - Η αντίδραση της κόρης του Έρικ μετά την απόρριψη αποφυλάκισης

Διεθνή / Υπόθεση Μενέντεζ: «Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει» - Η αντίδραση της κόρης του Έρικ μετά την απόρριψη αποφυλάκισης

«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να είναι ελεύθεροι» γράφει σε ανάρτησή της στα social media λίγα εικοσιτετράωρα μετά την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης του πατέρα της
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς: «Οι Ρώσοι για πρώτη φορά έκαναν σημαντικές παραχωρήσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: Η Ρωσία έκανε πρώτη φορά σημαντικές παραχωρήσεις για να τελειώσει ο πόλεμος

«Ο πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ευρώπης, ούτε των ΗΠΑ και πιστεύουμε ότι ούτε η Ρωσία ή η Ουκρανία έχουν συμφέρον να συνεχιστεί», ξεκαθαρίζει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος
LIFO NEWSROOM
Υπό ποιους όρους o Πόύτιν θα αποδεχόταν μία ειρηνευτική συμφωνία με Ουκρανία

Διεθνή / Υπό ποιους όρους η Ρωσία θα αποδεχόταν μία ειρηνευτική συμφωνία με Ουκρανία

Την ώρα που διεθνείς αναλυτές βλέπουν πως η Ρωσία καθυστερεί κάθε σχέδιο, για συνάντηση Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε διορία δύο εβδομάδων στον Ρώσο πρόεδρο για να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του
LIFO NEWSROOM
Τετραήμερη εργασία: Γιατί το «9-5» πέντε ημέρες την εβδομάδα είναι μοντέλο άλλου αιώνα και «δεν ταιριάζει πλέον»

Διεθνή / Τετραήμερη εργασία: Γιατί το «9-5» πέντε ημέρες την εβδομάδα είναι μοντέλο άλλου αιώνα και «δεν ταιριάζει πλέον»

Σχεδόν το 11% του εργατικού δυναμικού στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει πλέον ότι εργάζεται τέσσερις ημέρες σε πλήρη και μερική απασχόληση, σύμφωνα με ανάλυση
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι συγκρούεται με τον Τραμπ για το Ντονμπάς – Το μεγάλο παζάρι για την Ουκρανία

Διεθνή / Ο Ζελένσκι συγκρούεται με τον Τραμπ για το Ντονμπάς – Το μεγάλο παζάρι για την Ουκρανία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απορρίπτει τις πιέσεις για παραχώρηση εδαφών στο Ντονμπάς, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ προωθεί ειρηνευτική συμφωνία. Ποιο είναι το διακύβευμα για την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική αξιοπιστία αμφισβητείται στην Ασία: Οι σύμμαχοι σκέφτονται στρατηγική ανεξαρτησία

Διεθνή / Η αμερικανική αξιοπιστία αμφισβητείται στην Ασία: Οι σύμμαχοι σκέφτονται στρατηγική ανεξαρτησία

Η πολιτική Τραμπ και οι απρόβλεπτες ενέργειες των ΗΠΑ αναγκάζουν Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Αυστραλία να εξετάσουν εναλλακτικά σχέδια ασφάλειας στην Ασία, προκαλώντας αβεβαιότητα για την περιφερειακή σταθερότητα
THE LIFO TEAM
Η Ουκρανία χτυπά τη Ρωσία στην εθνική της γιορτή: Επίθεση με drone σε σταθμούς πυρηνικών και πετρελαίου

Διεθνή / Η Ουκρανία χτυπά τη Ρωσία στην εθνική της γιορτή: Επίθεση με drone σε σταθμούς πυρηνικών και πετρελαίου

Τις τελευταίες εβδομάδες, και την ώρα που εντείνονται οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου υπό την πίεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η Ουκρανία έχει εξαπολύσει δεκάδες drone εναντίον του ρωσικού εδάφους
LIFO NEWSROOM
Doulos Phos: Το πλοίο-θρύλος που έγινε ξενοδοχείο πολυτελείας και σώθηκε από τη διάλυση

Διεθνή / Doulos Phos: Το πλοίο-θρύλος που έγινε ξενοδοχείο πολυτελείας και σώθηκε από τη διάλυση

Το MV Doulos Phos, πρώην επιβατηγό πλοίο και αποστολικό σκάφος, μετατράπηκε σε ξενοδοχείο πολυτελείας στην Ινδονησία, διατηρώντας την ιστορική του κληρονομιά και προσφέροντας εμπειρία θάλασσας στην ξηρά
LIFO NEWSROOM