Νέες εκκλήσεις για τη Γάζα: Τι διακυβεύεται αν «αφήσουν το Ισραήλ να κάνει ό,τι θέλει»

Νέες εκκλήσεις για τη Γάζα: Τι διακυβεύεται αν «αφήσουν το Ισραήλ να κάνει ό,τι θέλει» Facebook Twitter
Διαμαρτυρία στην Υεμένη για τον πόλεμο στη Γάζα/ ΕΡΑ
0

Να σταματήσει αμέσως ο βομβαρδισμός και οι εχθροπραξίες στη Γάζα και να επέμβει η διεθνής κοινότητα, προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη στην περιοχή, ζητάει η παγκόσμια ιατρική κοινότητα με την οποία συντάσσεται ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

«Εμείς οι γιατροί, έχοντας δώσει όρκο να υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο και κάθε κόστος την ανθρώπινη ζωή, αισθανόμαστε αποτροπιασμό για την πρόσφατη κατάσταση στη Γάζα, όπου εξελίσσεται μία ανθρωπιστική καταστροφή χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη μεταπολεμική ιστορία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ.

Προσθέτει ότι «ο αποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ και η συνακόλουθη λιμοκτονία του παλαιστινιακού λαού, ο βομβαρδισμός σχολείων και υποδομών κρίσιμων για την επιβίωση του πληθυσμού πρέπει να πάψουν άμεσα και οριστικά».

Ιδιαίτερα τα νοσοκομεία, σημειώνει ο ΠΙΣ, οφείλουν ακόμη και στις σκληρότερες συγκρούσεις να παραμένουν ανέπαφα, ώστε να μπορούν να προσφέρουν βοήθεια σε όσους τα έχουν ανάγκη. «Και δυστυχώς στη Γάζα είναι πάρα πολλοί αυτοί που μένουν πλέον αβοήθητοι μετά την ερείπωση των περισσότερων νοσοκομείων από βομβαρδισμούς», καταλήγει η ανακοίνωση.

Επίσης, εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ότι «η Γάζα είναι η πλέον υποσιτισμένη περιοχή του κόσμου», όπου το «100% του πληθυσμού απειλείται από τον λιμό».

«Είναι η μόνη οριοθετημένη ζώνη, χώρα ή οριοθετημένο έδαφος στο εσωτερικό μίας χώρας, όπου το σύνολο του πληθυσμού απειλείται από λιμό. Το 100% του πληθυσμού απειλείται από λιμό», δήλωσε ο Γενς Λέρκε κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Γενεύη διαψεύδοντας την περί του αντιθέτου δήλωση των ισραηλινών αρχών.

Ο εκπρόσωπος εξήγησε λεπτομερώς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ΟΗΕ για να προωθήσει εντός του παλαιστινιακού θύλακα την ανθρωπιστική βοήθεια που το Ισραήλ έχει επιτρέψει στάγδην να εισέλθει, έπειτα από καθολικό αποκλεισμό πολλών εβδομάδων που εφαρμόσθηκε μετά την επανάληψη της ισραηλινής επίθεσης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, 900 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έλαβαν άδεια εισόδου από το Ισραήλ από την μερική άρση του αποκλεισμού, αλλά προς το παρόν μόνο τα φορτία 600 φορτηγών είναι προσβάσιμα εντός της Γάζας και ακόμη λιγότερα έγινε δυνατόν να προωθηθούν εντός του θύλακα εξαιτίας των βομβαρδισμών και της έλλειψης συνθηκών ασφαλείας.

Αυτός ο περιορισμένος αριθμός φορτηγών ισοδυναμεί με διανομή τροφίμων σταγόνα-σταγόνα μέσα σε έναν επιχειρησιακό βρόχο, σε συνθήκες που την καθιστούν μία από τις πλέον παρακωλυόμενες επιχειρήσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, όχι μόνο σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά επίσης και στην πρόσφατη ιστορία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Γάζα: Ο κίνδυνος για τον υπόλοιπο κόσμο «αν αφήσουν το Ισραήλ να κάνει ό,τι θέλει»

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα στην «οικοδόμηση νέων συμμαχιών», που θα βασίζονται στο δίκαιο και στην άρνηση των «δύο μέτρων και δύο σταθμών», απέναντι στο βασίλειο της ισχύος και των υπερδυνάμεων, κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου ασιατικού συνεδρίου για την άμυνα και την ασφάλεια στη Σιγκαπούρη.

«Είμαστε αντιμέτωποι με την πρόκληση αναθεωρητικών χωρών που θέλουν να επιβάλουν, στο όνομα σφαιρών επιρροής, σφαίρες εξαναγκασμού», δήλωσε στο συνέδριο για την άμυνα Shangri-La Dialogue.

Σε αυτό το πλαίσιο, «ας οικοδομήσουμε μια νέα θετική συμμαχία μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας, που θα βασίζεται στους κοινούς μας κανόνες, στις κοινές μας αρχές» ώστε να μην είμαστε «τα παράπλευρα θύματα» των «αποφάσεων που λαμβάνονται από τις υπερδυνάμεις», τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Κίνα, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Μακρόν δήλωσε επίσης ότι εάν οι Δυτικοί «εγκαταλείψουν τη Γάζα» και «αφήσουν το Ισραήλ να κάνει ό,τι θέλει, κινδυνεύουν να χάσουν κάθε αξιοπιστία απέναντι τον υπόλοιπο κόσμο». «Για τον λόγο αυτόν απορρίπτουμε τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά», δήλωσε τονίζοντας ότι αυτό ισχύει και στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Εάν θεωρήσουμε ότι μπορεί να επιτραπεί στη Ρωσία να καταλάβει ένα μέρος του εδάφους της Ουκρανίας ανεμπόδιστα, χωρίς περιορισμό, χωρίς αντίδραση της παγκόσμιας τάξης, τι θα πούμε για το τι θα μπορούσε να συμβεί στην Ταϊβάν», δήλωσε σε μια προειδοποίηση προς το Πεκίνο.

Επ΄αυτού, ο Μακρόν εκτιμά επίσης ότι η Κίνα θα πρέπει «να εμποδίσει τη Βόρεια Κορέα» να αναπτύσσει τους στρατιώτες της «στο ευρωπαϊκό έδαφος» στην Ουκρανία στο πλευρό της Ρωσίας, προσθέτοντας πως «εάν η Κίνα δεν θέλει το ΝΑΤΟ να εμπλακεί στη νοτιοανατολική Ασία, πρέπει να εμποδίσει ξεκάθαρα τη Βόρεια Κορέα να εμπλακεί στο ευρωπαϊκό έδαφος».

Με κριτήριο την ανθρωπιστική κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας θα εγκρίνονται στο εξής οι πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ σε συνέντευξή του στην Süddeutache Zeitung.

Ερωτώμενος εάν όσα συμβαίνουν στην Γάζα συνάδουν με το διεθνές δίκαιο, ο κ. Βάντεφουλ τόνισε: «Το εξετάζουμε και, εφόσον χρειαστεί, θα επιτρέψουμε περαιτέρω παραδόσεις όπλων με βάση αυτή την αξιολόγηση».

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία δεν θα εγκρίνει πλέον την παράδοση όπλων στο Ισραήλ, εάν αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν π.χ. στην Λωρίδα της Γάζας, διευκρίνισε ωστόσο ότι παραμένει σε ισχύ η επί της αρχής απόφαση του Βερολίνου να προμηθεύει με όπλα το Ισραήλ. «Το Ισραήλ αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές για την ασφάλεια και την ύπαρξή του - από τους Χούθι, την Χεζμπολάχ ή το Ιράν. Η χώρα πρέπει να είναι σε θέση να αμυνθεί έναντι αυτών των απειλών και με γερμανικά οπλικά συστήματα», πρόσθεσε.

Γάζα: Τι προβλέπει το σχέδιο των ΗΠΑ

Το σχέδιο των ΗΠΑ για τη Γάζα, σε γνώση του οποίου περιήλθε κατ' αποκλειστικότητα το πρακτορείο Reuters, προβλέπει κατάπαυση του πυρός 60 ημερών και την απελευθέρωση 28 Ισραηλινών ομήρων- ζωντανών και νεκρών- κατά την πρώτη εβδομάδα, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 1.236 Παλαιστινίων κρατουμένων και την επιστροφή των λειψάνων 180 Παλαιστινίων νεκρών.

Το έγγραφο, το οποίο αναφέρει πως έχει «εγγυητή» τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τις μεσολαβήτριες χώρες Αίγυπτο και Κατάρ, περιλαμβάνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μόλις η Χαμάς δώσει τη συγκατάθεσή της στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Η βοήθεια θα διανεμηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ερυθρά Ημισέληνο και άλλους συμφωνημένους διαύλους.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως το Ισραήλ συμφώνησε με την αμερικανική πρόταση για κατάπαυση του πυρός. Ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στις οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα ότι το Ισραήλ αποδέχθηκε τη συμφωνία που παρουσίασε ο απεσταλμένος του Τραμπ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ. Το γραφείο του πρωθυπουργού αρνήθηκε να κάνει σχόλιο.

Η Χαμάς δήλωσε ότι έλαβε την ισραηλινή απάντηση στην πρόταση, η οποία, είπε, «δεν ανταποκρίνεται σε κανένα από τα παλαιστινιακά δίκαια και νόμιμα αιτήματα», μεταξύ των οποίων η άμεση παύση των εχθροπραξιών και το τέλος της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. Ο αξιωματούχος της οργάνωσης Μπάσεμ Ναΐμ δήλωσε πως η ισραηλινή απάντηση «επιδιώκει ουσιαστικά να κατοχυρώσει την κατοχή και να διαιωνίσει πολιτικές φόνων και λιμοκτονίας, ακόμη και στη διάρκεια αυτής που υποτίθεται ότι θα είναι περίοδος προσωρινής αποκλιμάκωσης».

Το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει την απελευθέρωση, από τη Χαμάς, των τελευταίων 30 από τους 58 εναπομείναντες Ισραηλινούς ομήρους μόλις τεθεί σε εφαρμογή μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ θα σταματήσει επίσης όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, μόλις τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία. Ο ισραηλινός στρατός θα αναδιατάξει τα στρατεύματά του κατά στάδια. Η εκεχειρία των 60 ημερών, σύμφωνα με το σχέδιο, μπορεί να παραταθεί αν οι διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός δεν έχουν ολοκληρωθεί εντός της καθορισμένης περιόδου.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: 7 πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Διεθνή / Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: Επτά πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί αντιγράφουν τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, από τις μαζικές απελάσεις μέχρι την απόρριψη διεθνών συμφωνιών. Η Κέμι Μπάντενοκ φέρνει το “Make America Great Again” στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό ενόψει εκλογών
LIFO NEWSROOM
Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Διεθνή / Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Η δικαστής Κάριν Ίμεργκουτ, διορισμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ, μπλόκαρε δύο φορές τα σχέδιά του για στρατιωτική επέμβαση στο Πόρτλαντ. Ποια είναι η γυναίκα που βρέθηκε απέναντι σε δύο προέδρους και γιατί η ιστορία της συγκλονίζει ξανά την Ουάσινγκτον
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Χημείας 2025: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες για την «ανάπτυξη μεταλλο-οργανικών πλαισίων»

Διεθνή / Νόμπελ Χημείας 2025: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες για την «ανάπτυξη μεταλλο-οργανικών πλαισίων»

«Μέσω της ανάπτυξης μεταλλικών-οργανικών πλαισίων, οι βραβευθέντες έχουν προσφέρει στους χημικούς νέες ευκαιρίες για την επίλυση ορισμένων από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε ο φορέας απονομής του βραβείου
LIFO NEWSROOM
Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Η 17χρονη κόρη της δημάρχου Ιρίς Στάλτσερ βασική ύποπτη της δολοφονίας

Διεθνή / Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Σε κρίσιμη κατάσταση η δήμαρχος - Η 17χρονη κόρη της βασική ύποπτη

Η Γερμανίδα δήμαρχος Ιρίς Στάλτσερ βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από επίθεση με 13 μαχαιριές στο σπίτι της - Η 17χρονη κόρη της είναι βασική ύποπτη, ενώ οι αρχές εξετάζουν οικογενειακά κίνητρα πίσω από το έγκλημα
LIFO NEWSROOM
Νέες συνομιλίες για τη Γάζα: Τζάρεντ Κούσνερ, Στιβ Γουίτκοφ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι

Διεθνή / Νέες συνομιλίες για τη Γάζα: Τζάρεντ Κούσνερ, Στιβ Γουίτκοφ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι

Ο Τζάρεντ Κούσνερ και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ συμμετέχουν στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα - Ο ρόλος του Κατάρ, οι όροι της Χαμάς και το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ που μπορεί να αλλάξει τη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου και Τραμπ: Η σκληρή διαπραγμάτευση για το σχέδιο ειρήνης στη Γάζα

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ «στρίμωξε» τον Νετανιάχου στην υπογραφή ειρήνης στη Γάζα

Δύο χρόνια μετά την επίθεση της Χαμάς που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση από τον Ντόναλντ Τραμπ να αποδεχθεί ένα σχέδιο ειρήνης που προβλέπει παλαιστινιακό κράτος, αμνηστία για τη Χαμάς και διεθνή εποπτεία
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ περιορίζει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών λόγω δολιοφθορών

Διεθνή / Η ΕΕ περιορίζει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών λόγω δολιοφθορών

Η ΕΕ αποφάσισε να περιορίσει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών μετά από αύξηση περιστατικών κατασκοπείας και δολιοφθοράς. Το μέτρο, που προωθήθηκε από την Τσεχία, αποτελεί μέρος νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας
LIFO NEWSROOM
ΙΡΑΝ ΚΙΝΑ ΗΠΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Διεθνή / Κίνα – Ιράν: Το μυστικό σύστημα πληρωμών που παρακάμπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η Κίνα φέρεται να έχει δημιουργήσει ένα μυστικό χρηματοδοτικό δίκτυο που επιτρέπει στο Πεκίνο να πληρώνει το Ιράν για πετρέλαιο, παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις - Το σύστημα «πετρέλαιο αντί για υποδομές» ενισχύει τους δεσμούς Πεκίνου–Τεχεράνης και προκαλεί ανησυχία στη Δύση
THE LIFO TEAM
Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας μιμούνται Τραμπ και Φάρατζ για να κερδίσουν ψηφοφόρους

Διεθνή / Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας μιμούνται Τραμπ και Φάρατζ για να κερδίσουν ψηφοφόρους

Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας σκληραίνουν τη στάση τους σε μετανάστευση και Net Zero, μιμούμενοι την πολιτική Τραμπ και Φάρατζ, με στόχο να ανακτήσουν ψηφοφόρους και να επικεντρωθούν στην οικονομία και την εσωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM