Γάζα: Η Χαμάς απορρίπτει το αμερικανικό σχέδιο εκεχειρίας που αποδέχθηκε το Ισραήλ

Γάζα: Η Χαμάς απορρίπτει το αμερικανικό σχέδιο εκεχειρίας που αποδέχθηκε το Ισραήλ Facebook Twitter
Ο αποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα από το Ισραήλ έχει φέρει τους Παλαιστινίους σε τραγική κατάσταση / Φωτογραφία: EPA
0

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες και αποδέχθηκε το Ισραήλ δεν καλύπτει τις βασικές της απαιτήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Το σχέδιο εκεχειρίας περιλαμβάνει την απελευθέρωση 28 ομήρων την πρώτη εβδομάδα, εξήντα ημέρες κατάπαυσης του πυρός και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, όπως αποκαλύφθηκε χθες από διαρροές.

Γάζα: Το περιεχόμενο του σχεδίου που απορρίπτει η Χαμάς 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το προσχέδιο που παρουσίασε ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, προβλέπει την απελευθέρωση 28 Ισραηλινών ομήρων - ζωντανών και νεκρών - και 125 Παλαιστινίων κρατουμένων, μαζί με τα λείψανα 180 Παλαιστινίων. Η Χαμάς θα πρέπει να απελευθερώσει τους υπόλοιπους 30 ομήρους μόνο εφόσον τεθεί σε ισχύ μόνιμη εκεχειρία.

Το σχέδιο, το οποίο φέρεται να εγγυώνται οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ, δεν περιλαμβάνει καμία ρητή ισραηλινή δέσμευση για τον οριστικό τερματισμό του πολέμου, ούτε πρόβλεψη για αποχώρηση στρατευμάτων από τη Γάζα.

Ανώτερα στελέχη της Χαμάς δήλωσαν στο Reuters ότι το σχέδιο «αντανακλά την ισραηλινή θέση» και δεν πληροί τα κριτήρια της παλαιστινιακής πλευράς. Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι υποστήριξε ότι δεν περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις για κατάπαυση του πολέμου ή για την αποδοχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πηγή κοντά στην ηγεσία της Χαμάς δήλωσε στο Walla ότι η νέα πρόταση είναι πιο μεροληπτική υπέρ του Ισραήλ από προηγούμενες. Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Μπάσεμ Ναΐμ δήλωσε στο Associated Press: «Η σιωνιστική [ισραηλινή] απάντηση, ουσιαστικά, σημαίνει διαιώνιση της κατοχής και συνέχιση των δολοφονιών και του λιμού... δεν ανταποκρίνεται σε κανένα από τα αιτήματα του λαού μας, μεταξύ των οποίων πρωταρχικό είναι η διακοπή του πολέμου και του λιμού».

Γάζα: Η ισραηλινή στάση στο σχέδιο εκεχειρίας και οι εσωτερικές πιέσεις στον Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να είπε σε οικογένειες ομήρων ότι έχει αποδεχθεί το αμερικανικό σχέδιο. Το γραφείο του δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, ωστόσο η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρολίν Λίβιτ επιβεβαίωσε ότι η Ιερουσαλήμ έχει ήδη υπογράψει την πρόταση.

Ο Νετανιάχου δέχεται ισχυρές πολιτικές πιέσεις από τους ακροδεξιούς εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς απείλησε ευθέως: «Τη στιγμή που συνειδητοποιώ ότι το κράτος του Ισραήλ δεν πρόκειται να νικήσει στη Λωρίδα της Γάζας και πρόκειται να παραδοθεί σε μια τρομοκρατική οργάνωση, όχι μόνο θα εγκαταλείψω την κυβέρνηση, αλλά θα την ανατρέψω με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο».

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ δήλωσε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί «πλήρης βία» στη Γάζα και κάλεσε τον Νετανιάχου να προχωρήσει σε μαζική επίθεση κατά της Χαμάς.

Γάζα: Η ανθρωπιστική κρίση και οι διεθνείς πιέσεις

Εν μέσω αυξανόμενων διεθνών πιέσεων για τερματισμό του πολέμου, η Ουάσινγκτον επιχειρεί να ενισχύσει την αποστολή βοήθειας στη Γάζα. Το Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Γάζας (GHF), ιδιωτικός φορέας εγκεκριμένος από το Ισραήλ και υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ, έχει ξεκινήσει διανομές τροφίμων σε τρεις τοποθεσίες. Η αποστολή χαρακτηρίστηκε ανεπαρκής από τον ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Την Τρίτη, οι πρώτες διανομές συνοδεύτηκαν από αιματηρά επεισόδια, όταν ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ σε πλήθος, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν άμαχο και τραυματίζοντας δεκάδες.

Το GHF αναφέρει ότι έχει ήδη διανείμει περίπου 1,8 εκατομμύρια γεύματα και σχεδιάζει επέκταση της επιχείρησης τις επόμενες εβδομάδες.

Η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση ξεκίνησε ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 1.200 Ισραηλινών και την αιχμαλωσία 251 πολιτών.

Από τότε, περισσότεροι από 54.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας, ενώ η περιοχή έχει σχεδόν ολοκληρωτικά καταστραφεί. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι 2 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο λιμού.

Ο Στιβ Γουίτκοφ, μιλώντας την Τετάρτη, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία: «Έχω πολύ καλά συναισθήματα για την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης επίλυσης... μιας ειρηνικής επίλυσης αυτής της σύγκρουσης».

Με πληροφορίες από Guardian/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το κλιματικό κόστος του πολέμου στη Γάζα υπερβαίνει τις εκπομπές αερίων 100 χωρών

Περιβάλλον / Το κλιματικό κόστος του πολέμου στη Γάζα υπερβαίνει τις εκπομπές αερίων 100 χωρών

Η καύση ορυκτών καυσίμων προκαλεί κλιματική αναστάτωση, με ολοένα και πιο θανατηφόρα και καταστροφικά ακραία καιρικά φαινόμενα να αναγκάζουν ρεκόρ ανθρώπων να μεταναστεύσουν
LIFO NEWSROOM
Ανατροπή στη Γάζα: Η Χαμάς λέει πως δεν την ικανοποιεί η πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός με Ισραήλ

Διεθνή / Ανατροπή στη Γάζα: Η Χαμάς λέει πως δεν την ικανοποιεί η πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός με Ισραήλ

Η Χαμάς απορρίπτει την πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, παρά την αποδοχή της από το Ισραήλ - Παραμένει εκρηκτική η κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα με δεκάδες νεκρούς καθημερινά
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκλεισμός από την για 40 χρόνια: Οι απελάσεις είναι η τελευταία κίνηση της Ρωσίας να «καθαρίσει» την Ουκρανία

Διεθνή / Αποκλεισμός για 40 χρόνια: Οι απελάσεις είναι η τελευταία κίνηση της Ρωσίας να «καθαρίσει» την Ουκρανία

Η ιστορία του διευθυντής τοπικού σχολείο , ο οποίος μεταφέρθηκε στη Γεωργία με χειροπέδες μαζί με την οικογένειά του, αφού αρνήθηκε να διδάξει το ρωσικό πρόγραμμα σπουδών
LIFO NEWSROOM
Ήρωας ή Προδότης: Νέο άγαλμα του Τζόρτζ Ουάσινγκτον στην καρδιά του Λονδίνου προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / «Ήρωας ή Προδότης»: Άγαλμα του Τζόρτζ Ουάσινγκτον στην καρδιά του Λονδίνου προκαλεί αντιδράσεις

Ένα άγαλμα του Τζορτζ Ουάσινγκτον επιστρέφει ανανεωμένο στην Πλατεία Τραφάλγκαρ. Τι σημαίνει η παρουσία του Αμερικανού επαναστάτη ήρωα δίπλα σε Βρετανούς βασιλείς και ναυάρχους;
LIFO NEWSROOM
Νέες κυρώσεις Τρραμπ με σκοπό την υπονόμευση της στρατιωτικής μηχανής του Ιράν

Διεθνή / Νέες κυρώσεις Τραμπ με σκοπό την υπονόμευση της στρατιωτικής μηχανής του Ιράν

Η κυβέρνηση Τραμπ στοχοποιεί κινεζικές επιχειρήσεις, έναν Κινέζο υπήκοο και ένα φορτηγό πλοίο για εμπλοκή σε μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας προς το Ιράν, εν μέσω της κλιμακούμενης σύρραξης με το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για τους κινδύνους της AI: «Η νεολαία μας πρέπει να ενισχύεται, όχι να εμποδίζεται»

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για τους κινδύνους της AI: «Η νεολαία μας πρέπει να ενισχύεται, όχι να εμποδίζεται»

Η στάση του ποντίφικα για την ΑΙ μοιάζει με εκείνη του προκατόχου του, Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι οι κοινωνίες μας διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν «την αίσθηση του ανθρώπινου»
LIFO NEWSROOM
Επιθέσεις Ισραήλ κατά του Ιράν: Πώς επηρεάζουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της Κίνας

Διεθνή / Επιθέσεις Ισραήλ κατά Ιράν: Πώς επηρεάζουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της Κίνας

Οι συγκρούσεις Ισραήλ–Ιράν απειλούν τις εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας, θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή της ασφάλεια: μια πρόκληση που επιταχύνει την στροφή προς ΑΠΕ και αυτόνομη παραγωγή
LIFO NEWSROOM