Νέα Ζηλανδία: Κλειστά τα σύνορα για το μεγαλύτερο μέρος του 2021

Νέα Ζηλανδία: Κλειστά τα σύνορα για το μεγαλύτερο μέρος του 2021 Facebook Twitter
Νέα Ζηλανδία: Κλειστά τα σύνορα για το μεγαλύτερο μέρος του 2021 (GETTY IMAGES)
0

Τα σύνορα της Νέας Ζηλανδίας θα παραμείνουν κλειστά για το μεγαλύτερο μέρος του 2021 σύμφωνα με την πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν.

Η χώρα, ωστόσο, θα συνεχίσει τις ταξιδιωτικές ρυθμίσεις με τη γειτονική Αυστραλία και άλλα έθνη του Ειρηνικού.

Στο μεταξύ οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας ίσως εγκρίνουν ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ήδη από την επόμενη εβδομάδα, πρόσθεσε η Άρντερν, καθώς αυξάνεται η πίεση για την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού, αφού στη χώρα εντοπίστηκε το Σαββατοκύριακο η πρώτη μετάδοση στην κοινότητα εδώ και μήνες.

«Με δεδομένους τους κινδύνους στον κόσμο γύρω μας και την αβεβαιότητα για την παγκόσμια διάθεση του εμβολίου αναμένουμε ότι τα σύνορά μας θα επηρεαστούν κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους», επεσήμανε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι τα ταξίδια, οι αρχές θα πρέπει είναι βέβαιες είτε ότι οι εμβολιασθέντες δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους, κάτι που δεν είναι ακόμη γνωστό, ή να έχει εμβολιαστεί επαρκές μέρος του πληθυσμού ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να εισέρχονται στη Νέα Ζηλανδία με ασφάλεια.

Και τα δύο ενδεχόμενα θα χρειαστούν χρόνο, εξήγησε η Άρντερν.

«Στο μεταξύ θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη δημιουργία ταξιδιωτικής «φούσκας» με την Αυστραλία και τις χώρες του Ειρηνικού, αλλά ο υπόλοιπος κόσμος είναι απλώς πολύ επικίνδυνος για την υγεία και την οικονομία μας ώστε να αναλάβουμε το ρίσκο σε αυτό το στάδιο», υπογράμμισε.

Το πρώτο κρούσμα μετάδοσης στην κοινότητα εντοπίστηκε σε μια γυναίκα που επέστρεψε στη Νέα Ζηλανδία στις 30 Δεκεμβρίου και η οποία βρέθηκε θετική στο νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού αφού ολοκλήρωσε καραντίνα δύο εβδομάδων. Το γεγονός αυτό οδήγησε τις αρχές της Αυστραλίας να αναστείλουν την ταξιδιωτική φούσκα με τη Νέα Ζηλανδία για 72 ώρες.

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, η Άρντερν δήλωσε ότι η ρυθμιστική υπηρεσία φαρμάκων της Νέας Ζηλανδίας, η Medsafe, εξετάζει αυτό των Pfizer/BioNTech προκειμένου να του δοθεί άδεια.

Τα πρώτα εμβόλια αναμένεται να φτάσουν στη Νέα Ζηλανδία στο τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους, όμως η κυβέρνηση επιθυμεί να είναι όλα έτοιμα σε περίπτωση που επισπευστεί η άφιξή τους.

«Σημειώνουμε γρήγορη πρόοδο προς τον εμβολιασμό των Νεοζηλανδών κατά του ιού, όμως είμαστε απολύτως δεσμευμένοι να διασφαλίσουμε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά», υπογράμμισε η Άρντερν.

«Το πιο σημαντικό είναι πότε θα ολοκληρώσουμε και όχι πότε θα ξεκινήσουμε» την εκστρατεία εμβολιασμού, σχολίασε ο υπουργός αντιμετώπισης του κορωνοϊόύ Κρις Χίπκινς. «Ελπίζουμε να αρχίσουμε να εμβολιάζουμε τον γενικό πληθυσμό στα μέσα του έτους», πρόσθεσε.

Ένα αυστηρό lockdown και η απομονωμένη γεωγραφική θέση της Νέας Ζηλανδίας βοήθησαν τη χώρα των 5 εκατομμυρίων κατοίκων να εξαλείψει ουσιαστικά τον covid-19 στο έδαφός της.

Στη χώρα έχουν καταγραφεί μόνο 1.927 κρούσματα μέχρι στιγμής, όμως καθώς η πανδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται παγκοσμίως πολλοί είναι αυτοί που επιστρέφουν στη Νέα Ζηλανδία έχοντας μολυνθεί, ακόμη και από τα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, εγείροντας ανησυχία στις αρχές ότι ίσως εξαπλωθεί ξανά στην κοινότητα ο ιός.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Άμστερνταμ δεν αντέχει άλλο τους νεαρούς Άγγλους τουρίστες

Διεθνή / Το Άμστερνταμ δεν αντέχει άλλο τους νεαρούς Άγγλους τουρίστες

Ο υπερκορεσμός της πόλης από νεαρούς Άγγλους που μεταξύ άλλων κατουράνε παντού ή μπλέκουν μεθυσμένοι σε καυγάδες, έχει προξενήσει εδώ και χρόνια αντιδράσεις, με τις αρχές να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες.
NEWSROOM
Θα στην τσακίσω εγώ την αλαζονία σου: Το δημοκρατικό Ισραήλ ορθώνεται μπροστά στον Νετανιάχου

Διεθνή / Θα στην τσακίσω εγώ την αλαζονεία σου: Το δημοκρατικό Ισραήλ ορθώνεται μπροστά στον Νετανιάχου

Πρωτοφανείς διαμαρτυρίες σε ολόκληρο το Ισραήλ κλονίζουν για πρώτη φορά τον αλαζόνα ακροδεξιό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επειχειρεί να ελέγξει ασφυκτικά την δικαστική εξουσία της χώρας.
THE LIFO TEAM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ