Πιέσεις για να αποσυναρμολογήσουν το τεράστιο γλυπτό Vessel δέχεται η εταιρεία διαχείρισής του, μετά την τέταρτη πτώση ανθρώπου σε διάστημα μικρότερο των δύο χρόνων.


Το τελευταίο θύμα ήταν ένα 14χρονο αγόρι που έπεσε από την κατασκευή ύψους 45 μέτρων. Ο θάνατός του έρχεται δύο μήνες αφότου άνοιξε ξανά για το κοινό το έργο, που παρέμενε κλειστό μετά τη «βουτιά» θανάτου ακόμη δύο ανθρώπων μόνο μέσα στο 2021. 

 

Νέα Υόρκη: Πιέσεις για «λουκέτο» στο τεράστιο γλυπτό «Vessel» - Ένας 14χρονος το τέταρτο άτομο που αυτοκτονεί από εκεί
Το Vessel δεσπόζει στο κέντρο του Hudson Yards, ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα της Νέας Υόρκης - Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΑ


Η είσοδος στο γλυπτό ήταν αρχικά δωρεάν, ωστόσο, μετά την τρίτη αυτοκτονία, η Related Companies, η εταιρεία διαχείρισης του Hudson yards (του αστικού συγκροτήματος 25 δισεκ.δολαρίων στο west side του Μανχάταν που φιλοξενεί το έργο), όρισε το κόστος της εισόδου στα δέκα δολάρια, αξιώνοντας μάλιστα οι επισκέπτες να μην ανεβαίνουν μόνοι.  


«Αυτό έκανε τη φρίκη χειρότερη καθώς το αγόρι που έπεσε χθες, το έκανε μπροστά στην οικογένειά του» ανέφερε το Curbed (σ.σ εξειδικευμένος ιστότοπος για την αρχιτεκτονική, το σχέδιο, τις γειτονιές), που προσθέτει πως παρά τη δημοφιλία του Vessel στο Instagram, «το έργο έχει γίνει κυρίως γνωστό ως τόπος θανάτου». 

 

Νέα Υόρκη: Πιέσεις για «λουκέτο» στο τεράστιο γλυπτό «Vessel» - Ένας 14χρονος το τέταρτο άτομο που αυτοκτονεί από εκεί
Το Vessel είναι έργο του Βρετανού σχεδιαστή Τόμας Χίδεργουικ που ποζάρει μπροστά του στα εγκαίνιά του, στις 15 Μαρτίου του 2019 - Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΑ

 

Η πρώτη αυτοκτονία στο Vessel σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2020. Φέτος τον Ιανουάριο το γλυπτό έκλεισε ξανά μετά την αυτοκτονία δύο ανθρώπων σε διάστημα ενός μήνα και επαναλειτούργησε τον Μάιο. 
 

Ωστόσο, η εταιρεία διαχείρισης του έργου δεν τοποθέτησε υψηλά κικλιδώματα όπως είχε ζητηθεί από τους τοπικούς αξιωματούχους και τους ειδικούς για την αποτροπή αυτοκτονιών. 


Όπως ανάφερε ο κατασκευαστής του Hudson Yards, Στίβεν Ρος, η εγκατάσταση ενδέχεται να κλείσει δια παντός.