Νέα κυβέρνηση στη Σλοβακία μετά την πολιτική κρίση που προκάλεσε η δολοφονία του δημοσιογράφου

Νέα κυβέρνηση στη Σλοβακία μετά την πολιτική κρίση που προκάλεσε η δολοφονία του δημοσιογράφου Facebook Twitter
0

Στον διορισμό νέου υπουργικού συμβουλίου προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος της Σλοβακίας Αντρέι Κίσκα ορίζοντας πρωθυπουργό τον Πέτερ Πελεγκρίνι.

Στόχος είναι ο τερματισμός της πολιτικής κρίσης, που προκάλεσε η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ στη χώρα και η οποία οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας καθώς και την παραίτηση του βετεράνου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

Το κυβερνών κόμμα Smer επέλεξε τον 42χρονο Πελεγκρίνι, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, για να αντικαταστήσει τον Φίτσο και να μπορέσει έτσι να επιβιώσει η τρικομματική κυβέρνηση.

Το κόμμα επέλεξε επίσης για υπουργό Εσωτερικών τον μέχρι τώρα υπουργό Υγείας Τόμας Ντράκερ, ο οποίος θα αναλάβει να διασφαλίσει ότι η έρευνα για τη δολοφονία του Κούτσιακ θα είναι ανεξάρτητη και, όπως δήλωσε, ο πρόεδρος Κίσκα συμφώνησε μαζί του ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί η ηγεσία της εθνικής αστυνομίας.

Ο Κίσκα είχε απορρίψει την αρχική πρόταση του Πελεγκρίνι για το πρόσωπο που θα αναλάμβανε υπουργός Εσωτερικών, ζητώντας άλλη υποψηφιότητα, κάτι στο οποίο ανταποκρίθηκε ο Πελεγκρίνι.

Στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη χώρα τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους ζητώντας νέα κυβέρνηση και μια δίκαιη έρευνα για τη δολοφονία τον περασμένο μήνα του 27χρονου δημοσιογράφου, ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονταν επιχειρηματίες με πολιτικές διασυνδέσεις.

Πολλοί Σλοβάκοι δεν πιστεύουν ότι ο Πελεγκρίνι, ο οποίος είναι προσωπική επιλογή του Φίτσο, και ο Ντράκερ θα διασφαλίσουν μια δίκαιη έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, όσο παραμένει στην εξουσία το κόμμα Smer, το οποίο υπήρξε συχνά στόχος της έρευνας του δημοσιογράφου. Διοργανωτές των διαδηλώσεων προγραμματίζουν μια ακόμη για αύριο Παρασκευή.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

Διεθνή / Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

«Είναι σαν την Άγρια Δύση. Κάποιοι διοικητές μπορούν πραγματικά να αποφασίσουν να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου και κακές πράξεις χωρίς να αντιμετωπίσουν συνέπειες»
LIFO NEWSROOM
Νέα γεωπολιτική αναμέτρηση στον νότιο Ατλαντικό: Ο μυστικός στρατιωτικός διάλογος Βρετανίας - Αργεντινής

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό μέτωπο στον Νότιο Ατλαντικό: ΗΠΑ, Βρετανία και Αργεντινή απέναντι σε Κίνα και Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας στον Νότιο Ατλαντικό. Η Βρετανία και η Αργεντινή επανεκκινούν αμυντικές συνομιλίες, ενώ ο πρόεδρος Μιλέι επιδιώκει στρατιωτικό εκσυγχρονισμό. Δείτε τις γεωστρατηγικές εξελίξεις
LIFO NEWSROOM
Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Διεθνή / Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Περισσότεροι από 500.000 θεατές στην πιο πολυσυζητημένη συναυλία στην ιστορία της Κροατίας – Καταγγελίες για φασιστικά σύμβολα, συνθήματα και προκλητική ανοχή από τις αρχές
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Με τις ΗΠΑ να απειλούν με δασμούς έως 50%, Ε.Ε. και ΗΠΑ διαπραγματεύονται μία προσωρινή εμπορική συμφωνία πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου. Δείτε τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία
LIFO NEWSROOM