NATO: Υπογράφονται σήμερα τα πρωτόκολλα προσχώρησης Σουηδίας και Φινλανδίας

NATO: Υπογράφονται σήμερα τα πρωτόκολλα προσχώρησης Σουηδίας και Φινλανδίας Facebook Twitter
0

Οι χώρες μέλη του NATO θα υπογράψουν σήμερα τα πρωτόκολλα προσχώρησης, που είναι απαραίτητα για να προσκληθούν η Σουηδία και η Φινλανδία να ενταχθούν στην Ατλαντική Συμμαχία.

H τελετή θα γίνει στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στις Βρυξέλλες.

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε και ο Φινλανδός ομόλογός της Πέκα Χααβίστο θα δώσουν το «παρών» στην τελετή μαζί με εκπροσώπους των 30 μελών της στρατιωτικής συμμαχίας.

Τα πρωτόκολλα επιτρέπουν στον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ να προσκαλέσει επισήμως την Σουηδία και τη Φινλανδία να προσχωρήσουν στην συμμαχία, μολονότι για τη διαδικασία επικύρωσης θα πρέπει να περιμένουν οι δύο σκανδιναβικές χώρες.

Τα μέλη του NATO οφείλουν να επικυρώσουν τα πρωτόκολλα πρόσκλησης. Η διαδικασία αυτή αφορά συνήθως τα εθνικά κοινοβούλια και αναμένεται να διαρκέσει άλλους έξι με οκτώ μήνες προτού μπορέσουν να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στον οργανισμό.

Τα πρωτόκολλα αυτά θα μπορούσαν να έχουν υπογραφεί νωρίτερα. Ωστόσο η Τουρκία δέχθηκε να άρει τις αντιρρήσεις της στην αίτηση ένταξης στον οργανισμό των δύο σκανδιναβικών χωρών με μια συμφωνία που επετεύχθη την τελευταία στιγμή ενόψει της έναρξης της συνόδου κορυφής του NATO στη Μαδρίτη την περασμένη εβδομάδα.

Η Άγκυρα κατηγορούσε και τις δύο χώρες ότι υποστηρίζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), μια κουρδική πολιτοφυλακή που εδρεύει στη Συρία. Η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει και τις δύο τρομοκρατικές οργανώσεις. Οι δύο σκανδιναβικές χώρες απέρριψαν τις κατηγορίες.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για την ένταξή τους στο NATO στις 18 Μαΐου. Ωστόσο η Τουρκία έθετε εμπόδια στο αίτημά τους για εβδομάδες επικαλούμενη ανησυχίες που συνδέονταν με την τρομοκρατία. Η προσχώρηση νέων μελών στην Ατλαντική Συμμαχία απαιτεί ομοφωνία.

Η διαδικασία κατέστη δυνατό να προχωρήσει αφότου οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν σε μια σειρά αντιτρομοκρατικών συνεργασιών, στις οποίες περιλαμβάνονται συμφωνίες έκδοσης και δεσμεύσεις για τον τερματισμό εμπάργκο όπλων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Τα 20 χρόνια είναι αρκετά» – Ο Τραμπ θέτει όριο στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μια αναστολή 20 ετών στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα ήταν αρκετή για μια συμφωνία, σηματοδοτώντας πιθανή μετατόπιση στη στάση του απέναντι στην Τεχεράνη
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: «Ο πόλεμος στο Ιράν αφορά και την Ευρώπη» εξηγεί πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ

Προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν δείχνει την απαραίτητη σοβαρότητα απέναντι ούτε στην Κίνα, συνδέοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τη ρωσοκινεζική συνεργασία και τόνισε ότι οι μεγάλες κρίσεις είναι πλέον αλληλένδετες, κάτι που η Ευρώπη εξακολουθεί να υποτιμά
THE LIFO TEAM
Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Διεθνή / Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Οι κάτοικοι της συνοικίας al-Bustan στην ανατολική Ιερουσαλήμ αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα πατρικά τους σπίτια, καθώς σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές είναι η οικονομικότερη λύση
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ TIME

Διεθνή / Time: «Το reunion του Τραμπ με τον Σι» - Πώς το ταξίδι στην Κίνα έδειξε ότι η παγκόσμια ισχύς αλλάζει χέρια

Το εξώφυλλο του περιοδικού για το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στην Κίνα - Τι αναφέρει σε ανάλυσή του για τους στόχους Τραμπ και πώς ο «Σι τον έβαλε στη γωνία»
THE LIFO TEAM