ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Ιράν: Σε μαστίγωση και φυλάκιση 30 μηνών καταδικάστηκε η ακτιβίστρια-δημοσιογράφος Ναργκίς Μοχαμαντί

Ιράν: Σε μαστίγωση και φυλάκιση 30 μηνών καταδικάστηκε η ακτιβίστρια-δημοσιογράφος Ναργκίς Μοχαμαντί Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Σε 80 μαστιγώσεις και φυλάκιση 30 μηνών καταδικάστηκε η Ιρανή δημοσιογράφος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ναργκίς Μοχαμαντί, η οποία είχε αποφυλακιστεί τον περασμένο Οκτώβριο, ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος της.

Η 49χρονη Μοχαμαντί ήταν η εκπρόσωπος του Κέντρου Προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, όταν συνελήφθη και φυλακίστηκε, τον Μάιο του 2015. Το Κέντρο αυτό ιδρύθηκε από τη δικηγόρο Σιρίν Εμπαντί, η οποία το 2003 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

Η Μοχαμαντί, γνωστή για τον αγώνα που δίνει για την κατάργηση της θανατικής ποινής στο Ιράν, αποφυλακίστηκε τον Οκτώβριο, αφού μειώθηκε η αρχική ποινή που της είχε επιβληθεί, η δεκαετής κάθειρξη, επειδή, μεταξύ άλλων «δημιούργησε και διεύθυνε μια παράνομη οργάνωση».

Την Τρίτη η εφημερίδα Etemad έγραψε ότι η Μοχαμαντί ήταν αντιμέτωπη με νέα ποινή φυλάκισης και μαστίγωμα για «προπαγάνδα κατά του πολιτικού συστήματος» του Ιράν, «δυσφήμιση» και «εξέγερση εναντίον των σωφρονιστικών αρχών». Σύμφωνα με την εφημερίδα, κατηγορήθηκε επειδή έδωσε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση όπου καταφερόταν εναντίον της θανατικής ποινής, ότι διέδωσε αβάσιμες κατηγορίες για «βασανιστήρια και παρενόχληση» και ότι οργάνωσε μια καθιστική διαμαρτυρία την περίοδο που ήταν κρατούμενη στη φυλακή του Εβίν, στην Τεχεράνη.

Ο δικηγόρος της, Μαχμούντ Μπεχζαντί-Ραντ, επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες. Η Μοχαμαντί δεν σκοπεύει να υποβάλει έφεση, «δεδομένων των συνθηκών», πρόσθεσε, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF) η δημοσιογράφος-ακτιβίστρια μεταφέρθηκε «δια της βίας» από τη φυλακή της Εβίν σε εκείνη της Ζαντζάν, στο βορειοδυτικό Ιράν.

Η εφημερίδα Etemad έγραψε ότι η Μοχαμαντί υποστηρίζει πως «ξυλοκοπήθηκε και παρενοχλήθηκε» στη φυλακή της Εβίν. Όμως αντί να εξετάσει την καταγγελία της «η δικαιοσύνη άνοιξε μια νέα υπόθεση εναντίον της πελάτισσάς μου», είπε ο δικηγόρος Μπεχζαντί-Ραντ.

Από τις Βρυξέλλες, οι διπλωματικές υπηρεσίες της ΕΕ χαρακτήρισαν «νέο, ανησυχητικό γεγονός» την καταδίκη της Μοχαμαντί και προέτρεψαν το Ιράν να επανεξετάσει την υπόθεση, σεβόμενο το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση της υγείας της ακτιβίστριας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΝΤΡΙΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΒΕΑΤΡΙΚΗ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Εκτός Royal Ascot οι πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία εξαιτίας της σχέσης των γονιών τους με τον Έπσταϊν

Οι δύο πριγκίπισσες φέρεται να έχουν ενημερωθεί ότι δεν μπορούν να παραστούν στον φετινό ετήσιο αγώνα ιπποδρομίας μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Γιατί μπορεί να αντιμετωπίσετε νομικές συνέπειες αν δημοσιεύσετε βίντεο από επιθέσεις στη Μέση Ανατολή

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι δύο άτομα συνελήφθησαν για ζωντανές μεταδόσεις και για δημοσίευση βίντεο στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΥΜΠΑΪ ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Επίθεση Ιράν στα ΗΑΕ: Ένας νεκρός και 11 τραυματίες στα αεροδρόμια του Άμπου Ντάμπι και του Ντουμπάι

Σε όλο τον Κόλπο, το Ιράν χρησιμοποίησε βαλλιστικούς πυραύλους και drones για να εξαπολύσει επιθέσεις μεγάλης κλίμακας σε συμμάχους και στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM