Ιράν: Πέθανε η 16χρονη Αρμιτά Γκεραβάντ, φέρεται να είχε δεχθεί επίθεση από την αστυνομία ηθών

Ιράν: Πέθανε η 16χρονη Αρμιτά Γκεραβάντ, φέρεται να είχε δεχθεί επίθεση από την αστυνομία ηθών Facebook Twitter
0

Πέθανε η Αρμιτά Γκεραβάντ, η Ιρανή έφηβη που είχε πέσει σε κώμα, έπειτα από τραυματισμό υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες μέσα στο μετρό της Τεχεράνης. Οργανώσεις κατήγγειλαν ότι η 16χρονη δέχθηκε επίθεση από μέλη της αστυνομίας ηθών.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως η Αρμιτά Γκεραβάντ «δυστυχώς, είχε πέσει σε κώμα για κάποιο χρονικό διάστημα αφού είχε υποστεί εγκεφαλική βλάβη. Πέθανε πριν από λίγα λεπτά». Το πρακτορείο Borna, το οποίο συνδέεται με το υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού του Ιράν, μετέδωσε πως «η Αρμιτά Γκεραβάντ, μια μαθήτρια που κατοικούσε στην Τεχεράνη, πέθανε πριν από μια ώρα έπειτα από εντατική ιατρική θεραπεία και μετά 28 ημέρες νοσηλείας της στη μονάδα εντατικής θεραπείας».

Υπενθυμίζεται πως η 16χρονη από κουρδική περιφέρεια νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Φατζρ της Τεχεράνης από την 1η Οκτωβρίου μετά τη λιποθυμία της μέσα στο μετρό της ιρανικής πρωτεύουσας.

Να σημειωθεί πως είναι αμφιλεγόμενες οι συνθήκες κατά από τις οποίες η 16χρονη λιποθύμησε. Σύμφωνα με τις αρχές «έπεσε η πίεσή της». Επίσης οι αρχές διαψεύδουν οποιαδήποτε «λεκτική ή σωματική αντιπαράθεση» ανάμεσα σε αυτήν «και επιβάτες ή στελέχη του μετρό».

Με βάση την επίσημη ιατρική γνωμάτευση, την οποία επικαλέστηκε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, η έφηβη «υπέστη πτώση που οδήγησε σε εγκεφαλική βλάβη, ακολουθούμενη από συνεχείς σπασμούς, μείωση της οξυγόνωσης του εγκεφάλου και εγκεφαλικό οίδημα, έπειτα από ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης».

Από την άλλη πλευρά όμως, μη κυβερνητικές οργανώσεις υποστηρίζουν πως η έφηβη τραυματίστηκε σοβαρά σε «επίθεση» μελών της αστυνομίας ηθών, η οποία είναι επιφορτισμένη με την τήρηση της υποχρέωσης των γυναικών στο Ιράν να φορούν μαντίλα στους δημόσιους χώρους.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο θάνατος της 16χρονης ήρθε έναν χρόνο μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών για φερόμενη παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες στο Ιράν.

Ο θάνατός της είχε πυροδοτήσει ένα μεγάλο κίνημα αμφισβήτησης στη χώρα αυτή, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μέλη των δυνάμεων της τάξης, και είχε οδηγήσει στη σύλληψη χιλιάδων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κι άλλοι στρατιώτες της Εθνοφρουράς κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζονται να φέρουν όπλα

Διεθνή / Κι άλλοι στρατιώτες της Εθνοφρουράς κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζονται να φέρουν όπλα

Περισσότεροι στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζονται να οπλιστούν, σε μια σημαντική αλλαγή μετά την εντολή του Τραμπ για «επιστροφή του ελέγχου» της πρωτεύουσας από εγκληματικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Ιρλανδία: Η τεράστια έξαρση στη χρήση κοκαΐνης και η θεαματικότερη κατάσχεση φορτίου ναρκωτικών

Διεθνή / Ιρλανδία: Η τεράστια έξαρση στη χρήση κοκαΐνης και η θεαματικότερη κατάσχεση φορτίου ναρκωτικών

Η Ιρλανδία βιώνει έξαρση στη χρήση κοκαΐνης, με τις κατασχέσεις να φτάνουν σε ιστορικά επίπεδα - Η επιχείρηση MV Matthew αποκάλυψε τη σοβαρότητα του προβλήματος και τη σύνδεση με διεθνή καρτέλ
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν βλέπει την Ουκρανία μέσα από τον φακό της δυσαρέσκειας για τη χαμένη δόξα της Σοβιετικής Ένωσης

Διεθνή / Ο Πούτιν βλέπει την Ουκρανία μέσα από τον φακό της δυσαρέσκειας για τη χαμένη δόξα της Σοβιετικής Ένωσης

Μιλώντας μετά τη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής, ο πρόεδρος Πούτιν άφησε και πάλι να εννοηθεί ότι ο πόλεμος έχει να κάνει με τη μειωμένη θέση της Ρωσίας μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στη Βολιβία: Η σκιά του Εβο Μοράλες και η καμπάνια άκυρων ψήφων

Διεθνή / Εκλογές στη Βολιβία: Η σκιά του Εβο Μοράλες και η καμπάνια άκυρων ψήφων

Ο Εβο Μοράλες, πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, παραμένει στο επίκεντρο παρά το πολιτικό του αδιέξοδο και τις κατηγορίες εις βάρος του, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για κρίσιμες προεδρικές εκλογές
LIFO NEWSROOM
Character.ai: Οι «φίλοι τεχνητής νοημοσύνης» και η ανησυχία για την ασφάλεια των παιδιών

Διεθνή / Character.ai: Τι είναι οι «φίλοι τεχνητής νοημοσύνης» και γιατί προκαλούν ανησυχία για τα παιδιά

Το Character.ai προωθεί συνομιλίες με "AI φίλους", αντιμετωπίζοντας όμως σοβαρές αγωγές για ανηλίκους - Ο CEO μιλά για ασφαλέστερη εμπειρία, αλλά οργανώσεις ζητούν απαγόρευση των εφαρμογών συνομιλίας για παιδιά
LIFO NEWSROOM