Ιράν: Πέθανε η 16χρονη Αρμιτά Γκεραβάντ, φέρεται να είχε δεχθεί επίθεση από την αστυνομία ηθών

Ιράν: Πέθανε η 16χρονη Αρμιτά Γκεραβάντ, φέρεται να είχε δεχθεί επίθεση από την αστυνομία ηθών Facebook Twitter
0

Πέθανε η Αρμιτά Γκεραβάντ, η Ιρανή έφηβη που είχε πέσει σε κώμα, έπειτα από τραυματισμό υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες μέσα στο μετρό της Τεχεράνης. Οργανώσεις κατήγγειλαν ότι η 16χρονη δέχθηκε επίθεση από μέλη της αστυνομίας ηθών.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως η Αρμιτά Γκεραβάντ «δυστυχώς, είχε πέσει σε κώμα για κάποιο χρονικό διάστημα αφού είχε υποστεί εγκεφαλική βλάβη. Πέθανε πριν από λίγα λεπτά». Το πρακτορείο Borna, το οποίο συνδέεται με το υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού του Ιράν, μετέδωσε πως «η Αρμιτά Γκεραβάντ, μια μαθήτρια που κατοικούσε στην Τεχεράνη, πέθανε πριν από μια ώρα έπειτα από εντατική ιατρική θεραπεία και μετά 28 ημέρες νοσηλείας της στη μονάδα εντατικής θεραπείας».

Υπενθυμίζεται πως η 16χρονη από κουρδική περιφέρεια νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Φατζρ της Τεχεράνης από την 1η Οκτωβρίου μετά τη λιποθυμία της μέσα στο μετρό της ιρανικής πρωτεύουσας.

Να σημειωθεί πως είναι αμφιλεγόμενες οι συνθήκες κατά από τις οποίες η 16χρονη λιποθύμησε. Σύμφωνα με τις αρχές «έπεσε η πίεσή της». Επίσης οι αρχές διαψεύδουν οποιαδήποτε «λεκτική ή σωματική αντιπαράθεση» ανάμεσα σε αυτήν «και επιβάτες ή στελέχη του μετρό».

Με βάση την επίσημη ιατρική γνωμάτευση, την οποία επικαλέστηκε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, η έφηβη «υπέστη πτώση που οδήγησε σε εγκεφαλική βλάβη, ακολουθούμενη από συνεχείς σπασμούς, μείωση της οξυγόνωσης του εγκεφάλου και εγκεφαλικό οίδημα, έπειτα από ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης».

Από την άλλη πλευρά όμως, μη κυβερνητικές οργανώσεις υποστηρίζουν πως η έφηβη τραυματίστηκε σοβαρά σε «επίθεση» μελών της αστυνομίας ηθών, η οποία είναι επιφορτισμένη με την τήρηση της υποχρέωσης των γυναικών στο Ιράν να φορούν μαντίλα στους δημόσιους χώρους.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο θάνατος της 16χρονης ήρθε έναν χρόνο μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών για φερόμενη παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες στο Ιράν.

Ο θάνατός της είχε πυροδοτήσει ένα μεγάλο κίνημα αμφισβήτησης στη χώρα αυτή, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μέλη των δυνάμεων της τάξης, και είχε οδηγήσει στη σύλληψη χιλιάδων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΓΕΦΥΡΑ ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ

Διεθνή / Βαλτιμόρη: Διώξεις στην εταιρεία του πλοίου για την κατάρρευση της γέφυρας

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες από τους ερευνητές και δεν ενημέρωσε επαρκώς την αμερικανική ακτοφυλακή για τεχνικά προβλήματα και κινδύνους ασφαλείας στο πλοίο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης του είναι άφαντος, τη στιγμή που οι διαπραγματευτές τον χρειάζονται περισσότερο

Η απουσία του σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ επηρεάζει τις εσωτερικές ισορροπίες στην Τεχεράνη, καθώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη στάση στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΡΜΕΝΙΑ ΝΙΚΟΛ ΠΑΣΙΝΙΑΝ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Διεθνή / Ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν ανήκε στην Αρμενία

Σε μια απρόσμενη παραδοχή, ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν αποτελούσε έδαφος της Αρμενίας και ότι η προσπάθεια για την κατάκτησή του ήταν «ένα μοιραίο λάθος»
THE LIFO TEAM
Μπορείς να παραγγείλεις Diet Coke ή να βομβαρδίσεις το Ιράν: το νέο αντι-Trump arcade στο National Mall

Διεθνή / Να παραγγείλεις αναψυκτικό ή να βομβαρδίσεις το Ιράν; Το νέο αντι-Tραμπ παιχνίδι στην Ουάσινγκτον

Η Secret Handshake, η ανώνυμη ομάδα πίσω από τα σατιρικά γλυπτά του Τραμπ με τον Τζέφρι Έπσταϊν, επέστρεψε στο National Mall με ένα κανονικό arcade παιχνίδι για τον πόλεμο με το Ιράν. Το Operation Epic Furious σατιρίζει μια κυβέρνηση που, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, παρουσιάζει τη στρατιωτική βία σαν πολεμικό trailer από το Call of Duty.
THE LIFO TEAM