Το να αποκαλείς έναν άνδρα «φαλακρό» συνιστά σεξουαλική παρενόχληση, σύμφωνα με δικαστική απόφαση

Το να αποκαλείς έναν άνδρα «φαλακρό» είναι σεξουαλική παρενόχληση, σύμφωνα με δικαστική απόφαση Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Το να αποκαλέσεις κάποιον «φαλακρό» είναι σεξουαλική παρενόχληση, όπως έκρινε δικαστήριο στη Βρετανία.

Η απώλεια μαλλιών είναι πιο κοινή σε άνδρες παρά σε γυναίκες άρα το να το χρησιμοποιεί κάποιος ως χαρακτηριστικό είναι μία μορφή παρενόχλησης, σύμφωνα με απόφαση δικαστή.

Ο σχολιασμός σχετικά με την φαλάκρα ενός άνδρας σε εργασιακό χώρο είναι αντίστοιχη του σχολιασμού για το μέγεθος του στήθους μιας γυναίκας, σύμφωνα με την απόφαση.

Η απόφαση, η οποία ελήφθη από τρεις άνδρες δικαστές, όλοι με απώλεια μαλλιών, προέκυψε σε δικαστική υπόθεση μεταξύ ενός βετεράνου ηλεκτρολόγου και της κατασκευαστικής εταιρείας όπου εργαζόταν.

Ο Tony Finn, εργαζόταν σε εταιρεία στο Δυτικό Γιορκσάιρ για σχεδόν 24 χρόνια, όταν απολύθηκε τον περασμένο Μάιο.

Οδήγησε την εταιρεία στα δικαστήρια ισχυριζόμενος, ότι έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης μετά από ένα περιστατικό με τον προϊστάμενο του εργοστασίου, Jamie King.

Ο καταγγέλλων ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια ενός καυγά στην εταιρεία τον Ιούλιο του 2019, ο King τον αποκάλεσε «φαλακρό μο@@νί». 

Ο ισχυρισμός, είχε ως αποτέλεσμα η επιτροπή - με επικεφαλής τον δικαστή Jonathan Brain - να συζητήσει εάν η παρατήρηση για την φαλάκρα του ήταν απλώς προσβλητική ή στην πραγματικότητα συνιστά θέμα παρενόχλησης.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η αναφορά με αυτόν τον υποτιμητικό τρόπο ήταν ανεπιθύμητη συμπεριφορά όσον αφορά τον (Finn)», διαπίστωσε το δικαστήριο. 

«Αυτή είναι ισχυρή χρήση της γλώσσα. Αν και, όπως διαπιστώνουμε, η χρήση ανάλογου λεξιλογίου είναι συνηθισμένη σε αυτό το εργοστάσιο στο Δυτικό Γιορκσάιρ. Κατά την κρίση μας ο κ. King ξεπέρασε τα όρια κάνοντας προσωπικές παρατηρήσεις στον ενάγοντα σχετικά με την εμφάνισή του».

«Είναι δύσκολο να συνταχθεί άλλο συμπέρασμα εκτός από το ότι ο κ. King είπε αυτά τα λόγια με σκοπό να παραβιάσει την αξιοπρέπεια (του Finn)και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον εκφοβισμού, εχθρικό, εξευτελιστικό, ταπεινωτικό ή προσβλητικό γι' αυτόν» ανέφερε  απόφαση του δικαστηρίου.

«Η πρόθεση του κ. King ήταν να απειλήσει και να προσβάλει τον κ. Finn. Σύμφωνα με την δική μας κρίση, υπάρχει μία σύνδεση μεταξύ της λέξης «φαλακρός» από τη μια πλευρά και το σεξουαλικό χαρακτηριστικό από την άλλη.

«Ο δικηγόρος της εταιρείας είχε δίκιο που υποστήριξε ότι οι γυναίκες όσο και οι άνδρες μπορεί να είναι φαλακροί. Ωστόσο, και τα τρία μέλη του δικαστηρίου θα βεβαιώσουν, ότι η φαλάκρα είναι πολύ πιο διαδεδομένη στους άνδρες παρά στις γυναίκες».

«Θεωρούμε ότι σχετίζεται εγγενώς με το σεξ».

Το δικαστήριο έθεσε ως στοιχείο και παρελθοντική απόφαση σχετικά με έναν άνδρα που αποδείχθηκε ότι παρενόχλησε σεξουαλικά μία γυναίκα σχολιάζοντας το στήθος της. 

Καταλήγοντας η απόφαση ανέφερε ότι «Το δικαστήριο κρίνει επομένως ότι αναφερόμενος στον ενάγοντα ως «φαλακρό μο@@νί»… η συμπεριφορά του κ. King ήταν ανεπιθύμητη, ήταν παραβίαση της αξιοπρέπειας του ενάγοντος, δημιούργησε ένα εκφοβιστικό περιβάλλον γι' αυτόν, έγινε για αυτόν τον σκοπό και σχετίζεται με το φύλο του ενάγοντα.»

Η αποζημίωση του Finn θα καθοριστεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση»

Διεθνή / Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση» - Πώς εμπλέκεται η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης

«Ενημερωθήκαμε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας ότι θα κλείσει τις πόρτες της, χωρίς να δώσει εξήγηση», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διεθνή / Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διαρρεύσαντα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ενώ τα αραβικά κράτη καταδίκασαν δημόσια τον πόλεμο στη Γάζα, ενίσχυσαν κρυφά τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ – μια συνεργασία που μπορεί να διαμορφώσει τη μελλοντική εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Οικονομίας 2025: Στους πρωτοπόρους της καινοτομίας που εξηγούν πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο

Διεθνή / Νόμπελ Οικονομίας 2025: Στους πρωτοπόρους της καινοτομίας που εξηγούν πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο

Η ανακοίνωση έγινε σε μια εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογική επανάσταση επανακαθορίζουν την παραγωγικότητα, τη βιωσιμότητα και τις κοινωνικές ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

Διεθνή / Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

«Ο Θεός να ευλογεί εσάς, την οικογένειά σας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και τη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες της Επαγγελίας» σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM