Μπουτάν: Ο γρήγορος εμβολιασμός για τον κορωνοϊό θεωρείται παγκόσμιο «success story»

Μπουτάν: Ο γρήγορος εμβολιασμός για τον κορωνοϊό θεωρείται παγκόσμιο «success story» Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Το Μπουτάν χορήγησε σε μία εβδομάδα τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που πληροί τις προϋποθέσεις, εμβολιασμός- εξπρές που χαιρετίστηκε από τη Unicef ως «success story» για τις διεθνείς δωρεές. 

Περισσότερες από 454.000 δόσεις χορηγήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο απομακρυσμένο βασίλειο- πάνω από το 85% του ενήλικου πληθυσμού που πληροί τις προϋποθέσεις- έπειτα από ένα πρόσφατο κύμα δωρεών από το εξωτερικό. 

Ο εκπρόσωπος της Unicef στο Μπουτάν, Γουίλ Παρκς, χαρακτήρισε αυτή την εκστρατεία εμβολιασμού ένα «μεγάλο success story για το Μπουτάν». 

«Χρειαζόμαστε πραγματικά έναν κόσμο στον οποίο οι χώρες που έχουν πλεόνασμα εμβολίων τα δωρίζουν σε εκείνες τις χώρες που δεν έχουν λάβει δόσεις έως τώρα», δήλωσε. 

«Κι αν υπάρχει κάτι που ελπίζω ότι μπορεί να διδαχθεί ο κόσμος είναι ότι όταν μία χώρα όπως το Μπουτάν- με πολύ λίγους γιατρούς, πολύ λίγες νοσοκόμες, αλλά έναν πραγματικά αφοσιωμένο βασιλιά και κυβερνητική ηγεσία- κινητοποιεί την κοινωνία, τότε δεν είναι αδύνατο να εμβολιαστεί όλη η χώρα», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος της Unicef. 

Το Μπουτάν χρησιμοποίησε γρήγορα τα περισσότερα από 550.000 εμβόλια AstraZeneca που δώρισε η Ινδία στα τέλη Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου, για τις πρώτες δόσεις, προτού η γειτονική χώρα σταματήσει τις εξαγωγές, λόγω της τοπικής μαζικής έξαρσης κρουσμάτων. 

Αντιμέτωπο με το γεγονός ότι παρατεινόταν το μεσοδιάστημα ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση, το Μπουτάν έκανε έκκληση για δωρεές. Οι ΗΠΑ δώρισαν μισό εκατομμύριο δόσεις Moderna- μέσω του Covax- και άλλες 250.000 δόσεις AstraZeneca από τη Δανία έφτασαν στα μέσα Ιουλίου. 

Επίσης, περισσότερες από 400.000 δόσεις AstraZeneca, Pfizer και Sinopharm αναμένεται να φτάσουν στο Μπουτάν των 770.000 κατοίκων από την Κροατία, τη Βουλγαρία, την Κίνα και αρκετές ακόμη χώρες. Μέχρι στιγμής το Μπουτάν έχει αναφέρει σχεδόν 2.500 κρούσματα κορωνοϊού και δύο θανάτους. 

Με πληροφορίες από Guardian/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ