Μπόρις Τζόνσον προς Βρυξέλλες: «Καλύτερη συμφωνία αλλιώς δεν θα πληρώσουμε τον λογαριασμό του Brexit»

Μπόρις Τζόνσον προς Βρυξέλλες: «Καλύτερη συμφωνία αλλιώς δεν θα πληρώσουμε τον λογαριασμό του Brexit» Facebook Twitter
EPA
2

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο επικρατέστερος υποψήφιος να διαδεχθεί την Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, δήλωσε πως θα απαιτήσει καλύτερη συμφωνία για το Brexit, αλλιώς η χώρα του θα αρνηθεί να πληρώσει τον «λογαριασμό του διαζυγίου».

Το Λονδίνο έχει συμφωνήσει πως οφείλει το ποσό των 39 δισ. ευρώ στις Βρυξέλλες όσον αφορά το Brexit. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα The Sunday Times, ο Τζόνσον δήλωσε πως το ποσό θα αρχίσει να καταβάλλεται μόνο όταν υπάρξει «μεγαλύτερη σαφήνεια» για το πώς θα εξελιχθεί η διμερής σχέση.

«Πάντα θεωρούσα ότι ήταν παράδοξο το ότι συμφωνήσαμε να υπογράψουμε αυτό το τσεκ πριν να έχουμε κλείσει την οριστική συμφωνία», τόνισε ο Τζόνσον. «Για να κλείσουμε μια καλή συμφωνία, τα χρήματα είναι καλό λιπαντικό», υπογράμμισε.

Η Μέι παραιτήθηκε από την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος την Παρασκευή, εξέλιξη με την οποία άρχισε η κούρσα για να αναδειχθεί ο επικεφαλής των Τόρις και της κυβέρνησης της χώρας, χωρίς ο λαός να ψηφίσει.

Η Μέι γνωστοποίησε ότι θα υπέβαλε την παραίτηση της τον περασμένο μήνα, παραδεχόμενη ότι δεν θα κατάφερνε να επιτύχει την έγκριση της συμφωνίας που έκλεισε με την ΕΕ για το Μπρέξιτ από την Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Μέι θα παραμείνει, σε υπηρεσιακό ρόλο, ωσότου αναδειχθεί ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών από τους βουλευτές και τα μέλη του κόμματος, μια διαδικασία που προβλέπεται πως θα διαρκέσει ως και δύο μήνες.

Η διαδικασία για να οριστούν οι υποψήφιοι θα λάβει χώρα τη Δευτέρα, με τους υποψήφιους να χρειάζεται να εξασφαλίσουν την υποστήριξη οκτώ κοινοβουλευτικών για να μπουν στην κούρσα. Ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας θα γίνει την Πέμπτη.

Ο 54χρονος «BoJo» θεωρείται ότι είναι ανάμεσα στους κυριότερους υποψήφιους για την ηγεσία των Τόρις.

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΑΜΠ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΙΦΛΙΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

Διεθνή / Γιατί η κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Τιφλίδα εγείρει ανησυχίες;

Το project φέρνει στο προσκήνιο νέα ερωτήματα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, καθώς συνδέεται με γη που ανήκει εν μέρει στην οικογένεια του φιλορώσου δισεκατομμυριούχου και de facto ηγέτη της Γεωργίας, Bidzina Ivanishvili, ο οποίος βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2024
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / Η άφιξη των Βρετανών ταξιδιωτών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια πρέπει να είναι τρεις ώρες πριν την αναχώρησή τους

Το νέο σύστημα εισόδου-εξόδου που αντικαθιστά τις σφραγίδες στα διαβατήρια με ψηφιακή καταγραφή προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στους συνοριακούς ελέγχους
THE LIFO TEAM
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δηλώνει πως οι ΗΠΑ είναι «απολύτως ικανές να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις στο Ιράν»

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας δηλώνει πως είμαστε «απολύτως ικανοί να ξαναρχίσουμε τις επιθέσεις στο Ιράν»

Ο Πιτ Χέγκσεθ τόνισε ακόμη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει «υπομονετικός» και επιδιώκει μια «μεγάλη συμφωνία» που θα εγγυάται ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο
THE LIFO TEAM
ΟΗΕ ΡΩΣΙΑ ΙΣΤΑΗΛ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Ο ΟΗΕ προσθέτει το Ισραήλ και τη Ρωσία στη «μαύρη λίστα» για σεξουαλική βία εν μέσω συγκρούσεων

Ο οργανισμός αναφέρει περιστατικά κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού ανδρών κρατουμένων, από τις δυνάμεις ασφαλείας κυβερνήσεων που έχουν εμποδίσει την πρόσβαση των ερευνητών του ΟΗΕ
THE LIFO TEAM