Μπόρις Τζόνσον προς Βρυξέλλες: «Καλύτερη συμφωνία αλλιώς δεν θα πληρώσουμε τον λογαριασμό του Brexit»

Μπόρις Τζόνσον προς Βρυξέλλες: «Καλύτερη συμφωνία αλλιώς δεν θα πληρώσουμε τον λογαριασμό του Brexit» Facebook Twitter
EPA
2

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο επικρατέστερος υποψήφιος να διαδεχθεί την Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, δήλωσε πως θα απαιτήσει καλύτερη συμφωνία για το Brexit, αλλιώς η χώρα του θα αρνηθεί να πληρώσει τον «λογαριασμό του διαζυγίου».

Το Λονδίνο έχει συμφωνήσει πως οφείλει το ποσό των 39 δισ. ευρώ στις Βρυξέλλες όσον αφορά το Brexit. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα The Sunday Times, ο Τζόνσον δήλωσε πως το ποσό θα αρχίσει να καταβάλλεται μόνο όταν υπάρξει «μεγαλύτερη σαφήνεια» για το πώς θα εξελιχθεί η διμερής σχέση.

«Πάντα θεωρούσα ότι ήταν παράδοξο το ότι συμφωνήσαμε να υπογράψουμε αυτό το τσεκ πριν να έχουμε κλείσει την οριστική συμφωνία», τόνισε ο Τζόνσον. «Για να κλείσουμε μια καλή συμφωνία, τα χρήματα είναι καλό λιπαντικό», υπογράμμισε.

Η Μέι παραιτήθηκε από την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος την Παρασκευή, εξέλιξη με την οποία άρχισε η κούρσα για να αναδειχθεί ο επικεφαλής των Τόρις και της κυβέρνησης της χώρας, χωρίς ο λαός να ψηφίσει.

Η Μέι γνωστοποίησε ότι θα υπέβαλε την παραίτηση της τον περασμένο μήνα, παραδεχόμενη ότι δεν θα κατάφερνε να επιτύχει την έγκριση της συμφωνίας που έκλεισε με την ΕΕ για το Μπρέξιτ από την Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Μέι θα παραμείνει, σε υπηρεσιακό ρόλο, ωσότου αναδειχθεί ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών από τους βουλευτές και τα μέλη του κόμματος, μια διαδικασία που προβλέπεται πως θα διαρκέσει ως και δύο μήνες.

Η διαδικασία για να οριστούν οι υποψήφιοι θα λάβει χώρα τη Δευτέρα, με τους υποψήφιους να χρειάζεται να εξασφαλίσουν την υποστήριξη οκτώ κοινοβουλευτικών για να μπουν στην κούρσα. Ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας θα γίνει την Πέμπτη.

Ο 54χρονος «BoJo» θεωρείται ότι είναι ανάμεσα στους κυριότερους υποψήφιους για την ηγεσία των Τόρις.

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ