Μπλίνκεν: Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο αν η σύγκρουση με τη Ρωσία «φτάσει σε εμάς»

Μπλίνκεν: Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο αν η σύγκρουση με τη Ρωσία «φτάσει σε εμάς» Facebook Twitter
Φωτ.: Us Army
0

Η συμμαχία του NATO θα προτιμούσε να αποφύγει  την αντιπαράθεση με τη Ρωσία, αλλά είναι έτοιμη εάν «η σύγκρουση φτάσει σε εμάς», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Το ΝΑΤΟ «είναι μια αμυντική συμμαχία. Δεν επιδιώκουμε καμία σύγκρουση. Αλλά αν η σύγκρουση φτάσει σε εμάς, είμαστε έτοιμοι γι' αυτήν», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην έκτακτη συνάντηση κορυφαίων διπλωματών της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
 

Με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας, όπως ο βομβαρδισμός τμήματος πυρηνικού εργαστοσίου, ο Μπλίνκεν δεσμεύθηκε ότι το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί «κάθε σπιθαμή» της επικράτειάς του.

Οι υπουργοί εξωτερικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας συμμετέχουν επίσης στη συνάντηση, όπως και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ. Πριν λίγα 24ωρα, Σουηδία και Φινλανδία είχαν επίσης απειληθεί ευθέως από τη Ρωσία ότι σε περίπτωση ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, θα υπάρξουν «στρατιωτικές συνέπειες»


Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε «τη βίαιη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» και τις επιθέσεις εναντίον αμάχων. Επιση΄μανε πως οι τελευταίες αναφορές για επίθεση ρωσικών στρατευμάτων στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία «αποδεικνύει την απερισκεψία αυτού του πολέμου». Επανέλαβε το κάλεσμα του NATO προς τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να προσέλθει σε διπλωματικές διαβουλεύσεις. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλιάς Κάρολος φόρεσε τη γραβάτα με τις ελληνικές σημαίες για να τιμήσει τον Κωνσταντίνο

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος φόρεσε τη γραβάτα με τις ελληνικές σημαίες για να τιμήσει τον Κωνσταντίνο

Ο Βρετανός μονάρχης ήταν απών στο μνημόσυνο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο - Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που ο Κάρολος φορά τη γραβάτα, σύμβολο της ελληνικής καταγωγής του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ