Μπλίνκεν: Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να μειώσουν την ένταση - Νέες ευκαιρίες αν επιλυθούν οι μακροχρόνιες διαφορές

Μπλίνκεν: Ελλάδα και Τουρκία πρέπει μειώσουν την ένταση - Νέες ευκαιρίες αν επιλυθούν οι μακροχρόνιες διαφορές Facebook Twitter
Φωτ.: EPA.
0

Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να προσπαθήσουν για τη μείωση της έντασης καθώς η επίλυση των μακροχρόνιων διαφορών θα φέρει νέες και μεγάλες ευκαιρίες, ανέφερε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό NTV.

«Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποια ανισορροπία στις σχέσεις μας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αν και οι Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σημαντικοί εταίροι μας και σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ. Δίνουμε μεγάλη αξία στις σχέσεις μας και με τις δυο χώρες», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

«Ήταν μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για εμάς να βλέπουμε τους Έλληνες, τους Αρμένιους και τους Ισραηλινούς να εργάζονται μαζί στους σεισμούς. Αν το μόνο καλό που θα προκύψει από αυτόν τον σεισμό ίσως να είναι η βελτίωση των σχέσεων αυτών των χωρών. Βλέπουμε τα ξεκάθαρα βήματα που κάνει η Τουρκία προς την κατεύθυνση αυτή και τα υποστηρίζουμε», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

Στη συνέχεια ανέφερε συγκεκριμένα ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία «πρέπει να προσπαθήσουν για τη μείωση της έντασης για να βρουν μια θετική οδό για το μέλλον».

«Αν επιλυθούν μακροχρόνια προβλήματα, όπως αυτά τις ναυσιπλοϊας τότε υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες καθώς η Τουρκία θα βρίσκεται στο επίκεντρο της ροής της ενέργειας. Της ροής της ενέργειας στη Μεσόγειο, του Αιγαίου και κυρίως της ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία θα έχει τεράστιο όφελος στο να βρίσκεται στο επίκεντρο της ροής της ενέργειας από τη βόρεια Αφρική στην Ευρώπη. Αυτό θα είναι προς το συμφέρον του τουρκικού λαού, των τουρκικών εταιρειών και της Τουρκίας. Η επίλυση λοιπόν αυτών των μακροχρόνιων διαφορών θα φέρουν νέες και μεγάλες ευκαιρίες», υπογράμμισε.

Σχετικά με την πώληση F-16 στην Τουρκία και το πότε θα γίνει αυτό, ο Μπλίνκεν δήλωσε: «O πρόεδρος Μπάιντεν και η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία όπως και τον εκσυγχρονισμό τους. Αυτό είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ και για τη δράση κοινών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ. Δεν μπορώ να δώσω όμως ημερομηνία και επίσημα δεν μπορώ να πω πότε θα παρουσιαστεί το θέμα στο Κογκρέσο. Όμως μπορώ να πω πως είμαστε σε συχνές επαφές με τα μέλη του Κογκρέσου για να τους εξηγήσουμε τη σημαντικότητα του ζητήματος. Αυτό δεν έχει σχέση με τις εκλογές στην Τουρκία».

«Τα μέλη του Κογκρέσου μας έχουν κάποιες ανησυχίες. Οι ανησυχίες του Κογκρέσου πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Κάθε πώληση όπως και των F-16 κάθε πακέτο χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου. Πρέπει να δούμε πως θα αρθούν οι ανησυχίες των μελών του Κογκρέσου», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Διεθνή / Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Η έλλειψη έγκρισης του χάφνιου και ζιρκονίου στους κανονισμούς ΕΕ απειλεί το 90% των θερμοσιφώνων και τα νοικοκυριά κινδυνεύουν με αυξημένα κόστη και περιορισμένη πρόσβαση σε ζεστό νερό από το 2027
LIFO NEWSROOM
Ο Βασιλιάς Κάρολος βγάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Διεθνή / Ο Βασιλιάς Κάρολος ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Ο βασιλιάς Κάρολος δηλώνει ότι θέλει να εμπνεύσει ένα «αίσθημα αποφασιστικότητας» για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς ανακοινώνονται λεπτομέρειες για το νέο του ντοκιμαντέρ
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Διεθνή / Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Το να θέτουμε την τεχνητή νοημοσύνη σε προτεραιότητα σημαίνει επίσης να θέτουμε την ασφάλεια σε προτεραιότητα»
LIFO NEWSROOM
Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος «επέδειξε την απαραίτητη πολιτική βούληση για να ενθαρρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση»
LIFO NEWSROOM
«Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Διεθνή / «Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Στο Πόρτλαντ, κάτοικοι του Gray’s Landing βιώνουν καθημερινά συγκρούσεις με ομοσπονδιακούς πράκτορες και διαδηλωτές - Δακρυγόνα, Εθνοφρουρά και μέτρα προστασίας έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας
LIFO NEWSROOM
Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Διεθνή / Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ και τους μεσολαβητές – Ζήτησε τερματισμό της κατοχής και δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
LIFO NEWSROOM