Στον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος σκοτώθηκε πριν από δέκα χρόνια σε επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο βόρειο Πακιστάν, αναφέρθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, λέγοντας πως είναι μία στιγμή που δεν θα ξεχάσει ποτέ.

 

Ο Μπάιντεν ήταν τότε αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα και βρισκόταν την 1η Μαΐου 2011 στο Situation Room την «αίθουσα κρίσεων» στο υπόγειο του Λευκού Οίκου, για να παρακολουθήσει απευθείας την επιχείρηση στην πόλη Αμποταμπάντ, που θα κατέληγε στον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα.

 

Αναθυμούμενος εκείνες τις στιγμές, ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε σήμερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, «τα μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών που αναζήτησαν σχολαστικά τα ίχνη του, την ενάργεια του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα τη στιγμή λήψης της απόφασης, το ταλέντο και το θάρρος της ομάδας μας επί του πεδίου».

 

«Πριν από δέκα χρόνια, στάθηκα δίπλα στον Πρόεδρο Ομπάμα και μέλη της ομάδας εθνικής μας ασφάλειας, συγκεντρωμένοι στην Αίθουσα Επιχειρήσεων για να παρακολουθήσουμε την επιχείρηση του στρατού μας, ο οποίος απέδωσε την πολυαναμενόμενη δικαιοσύνη στον Οσάμα Μπιν Λάντεν», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Είναι μια στιγμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ: τους επαγγελματίες των πληροφοριών που τον είχαν εντοπίσει με κόπο, τη σαφήνεια και την πεποίθηση του Προέδρου Ομπάμα να δώσει την εντολή, το θάρρος και την ικανότητα της ομάδας μας στο έδαφος».

 

«Ακολουθήσαμε τον Μπιν Λάντεν στις πύλες της κολάσεως - και τον εξουδετερώσαμε», είπε, μεταξύ άλλων, ο Μπάιντεν. «Κρατήσαμε την υπόσχεσή μας σε όλους εκείνους που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στις 11 Σεπτεμβρίου: ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που είχαμε χάσει και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα παραμείνουν ποτέ στη δέσμευσή μας να αποτρέψουμε μια άλλη επίθεση στην πατρίδα μας και να κρατήσουμε τους Αμερικανούς ασφαλείς» συμπλήρωσε.

 

Αναφερόμενος στην αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, ο ένοικος του Λευκού Οίκου υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν «σε εγρήγορση» απέναντι στην απειλή που συνιστούν οι «τρομοκρατικές ομάδες».

 

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και να δρούμε απέναντι σε κάθε απειλή (για τα αμερικανικά συμφέροντα) που θα αναδυθεί στο Αφγανιστάν», προειδοποίησε.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ