«Το Μουντιάλ του θανάτου»: Τρεις ακόμη εργάτες νεκροί στα κάτεργα θανάτου του Κατάρ

«Το Μουντιάλ του θανάτου»: Τρεις ακόμη εργάτες νεκροί στα κάτεργα θανάτου του Κατάρ Facebook Twitter
Ακτιβιστές σε διαμαρτυρία για τους εργάτες που έχουν χάσει την ζωή τους στα έργα υποδομής στο Κατάρ, ενόψει του Μουντιάλ του 2022. (Φωτογραφία αρχείου- EPA/ENNIO LEANZA)
0

Παρά τις συνεχείς καταγγελίες για τον εργασιακό μεσαίωνα στα έργα υποδομής στο Κατάρ, ενόψει του Μουντιάλ του 2022, η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία συνεχίζει να αδιαφορεί. Η χώρα του Κόλπου επενδύει δεκάδες δισ. ευρώ για νέα στάδια και υπερσύγχρονη υποδομή για την άψογη διοργάνωση των αγώνων, αλλά αυτά τα έργα κρύβουν το απίστευτο δράμα εκατοντάδων χιλιάδων ξένων εργατών από την Ινδία, το Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα και το Μπαγκλαντές.

Τη Δευτέρα, μάλιστα, τρεις ακόμη εργάτες έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, δουλεύοντας στα εργοτάξια-κάτεργα του Κατάρ. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας του Κόλπου, «QNA», σημειώθηκε έκρηξη σε εργοτάξιο για την κατασκευή υποδομών του υπουργείου άμυνας, που θα έχει ρόλο στην τήρηση της ασφάλειας των αγώνων, και τρεις εργάτες έχασαν τη ζωή τους, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.


Η νέα τραγωδία θα ενισχύσει τις φωνές σε ολόκληρο τον κόσμο, που καταγγέλλουν τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, ενώ η κυβέρνηση του Κατάρ και η οργανωτική επιτροπή ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή έρευνας για τη διακρίβωση του τραγικού περιστατικού. Μια ακόμη έρευνα για τις δεκάδες χαμένες ζωές στα κάτεργα του Κατάρ...


Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες εργάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες για να περατώσουν τα «φαραωνικά» σχέδια του Εμιράτου. Αρκετοί από αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες έχουν σακατευτεί στα εργοτάξια, καθώς δεν τηρούνται, ούτε στοιχειωδώς, οι συνθήκες ασφαλείας. Δουλεύουν με μισθούς πείνας και χάνουν τη ζωή τους για να προλάβει το Κατάρ να ολοκληρώσει, με κάθε κόστος, το μεγαλοπρεπές όνειρο του.


Η Διεθνής Αμνηστία, από την πλευρά της, συνεχίζει τον αγώνα, που έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, για να πιέσει την FIFA και το Κατάρ, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στα «εργοτάξια του θανάτου». Οι γραφειοκράτες, όμως, της παγκόσμιας συνοσπονδίας, βουτηγμένοι στα σκάνδαλα και στη διαφθορά, δεν ενδιαφέρονται για την τύχη των εργατών αυτών.


Η νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας παρουσιάστηκε, τον περασμένο Μάρτιο, στο Λονδίνο με τίτλο: «Η άσχημη πλευρά του όμορφου παιχνιδιού: εκμετάλλευση εργασίας στο παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ 2022». Στην πολυσέλιδη αυτή έκθεση καταγγέλεται πως μετανάστες εργαζόμενοι στην ανοικοδόμηση του σταδίου στη Ντόχα, αναγκάζονται να ζουν σε «άθλια στρατόπεδα στην έρημο» και να «πληρώνονται με ψίχουλα», ενώ ασκεί έντονη κριτική για την αδιαφορία της FIFA.


Ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Σαλίλ Σέτι, είχε καλέσει, μάλιστα, τον νέο πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, να πάρει θέση ενάντια στην κακοποίηση των εργαζομένων: «Η απάνθρωπη μεταχείριση των εργατών αποτελεί στίγμα στη συνείδηση του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Για τους παίκτες και τους οπαδούς, ένα γήπεδο παγκόσμιου κυπέλλου είναι ένα μέρος ονείρων. Για ορισμένους από τους εργαζομένους οι οποίοι μας μίλησαν, είναι ένας ζωντανός εφιάλτης».


Να σημειωθεί πως στις αρχές του χρόνου, ο 21χρονος, Ναντίμ Σαριφούλ Αλάμ από το Μπαγκλαντές, κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα σκληρής εκμετάλλευσης, ενώ εργαζόταν στο Κατάρ και τις εγκαταστάσεις για την τελική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου και μήνυσε τη FIFA, επειδή η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία δεν κατάφερε να χρησιμοποιήσει την επιρροή της, προκειμένου να διασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες για τους εργάτες.


Η μήνυση, η οποία κατατέθηκε στη Ζυρίχη, με την υποστήριξη του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου της Ολλανδίας, καλεί τη FIFA να αναγκάσει το Κατάρ να υιοθετήσει «μίνιμουμ εργατικά στάνταρ» για τους μετανάστες εργάτες που μετέχουν στην προετοιμασία για το τουρνουά, στα οποία να συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον το δικαίωμα παραίτησης ή αναχώρησης από τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Συνελήφθη δήμαρχος του Νιου Τζέρσεϊ σε διαμαρτυρία για νέο κέντρο κράτησης μεταναστών

Διεθνή / ΗΠΑ: Συνελήφθη δήμαρχος του Νιου Τζέρσεϊ σε διαμαρτυρία για νέο κέντρο κράτησης μεταναστών

Πράκτορες της υπηρεσίες μετανάστευσης, ορισμένοι με καλυμμένα πρόσωπα, περικύκλωσαν τον δήμαρχο και τον έβαλαν με τη βία σε ένα μαύρο αυτοκίνητο χωρίς διακριτικά
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Η Ευρώπη πιέζει για εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας 30 ημερών - Η θέση της Ελλάδας

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ευρώπη πιέζει για εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας 30 ημερών - Η θέση της Ελλάδας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συμμετείχε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία και την ανάγκη για άμεση εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας τριάντα ημερών
LIFO NEWSROOM
Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Διεθνή / Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ έπληξε στόχους στην Ινδία - Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή διπλωματία

Τα κράτη μέλη της G7 ζήτησαν «άμεση αποκλιμάκωση», ενώ οι ΗΠΑ, παραδοσιακός σύμμαχος του Πακιστάν αλλά τα τελευταία χρόνια πιο κοντά στην Ινδία, προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν για τη μείωση της έντασης
LIFO NEWSROOM
«Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Διεθνή / «Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Τραμπ είχε την Πέμπτη «πολύ καλή και παραγωγική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι, και ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευελπιστεί πως η Ουκρανία και η Ρωσία θα συμφωνήσουν την επόμενη εβδομάδα στην προτεινόμενη 30ήμερη εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Διεθνή / Ινδία - Πακιστάν: Κλιμακώνεται η ένταση με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Μετά τα ινδικά πλήγματα ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας επικαλούμενος πηγές ασφαλείας ανέφερε πως το Πακιστάν «εξαπέλυσε αντίποινα κατά της ινδικής επιθετικότητας»
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ Ισραήλ Παλαιστίνιοι

Διεθνή / Έκκληση από τη βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ προς το Ισραήλ «να αφήσει να ζήσουν οι Παλαιστίνιοι»

Σε κείμενό της, καταδίκασε την πολιτική ενός «εγκληματία», όπως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τιμωρεί «έναν ανείπωτο αριθμό αθώων» στη Γάζα
LIFO NEWSROOM