Wagner: Μισθοφόροι της μετακινούνται προς τα πολωνικά σύνορα - Σε στρατηγικής σημασίας περιοχή

«Μισθοφόροι της Wagner μετακινούνται προς στα πολωνικά σύνορα» προειδοποιεί ο Πολωνός πρωθυπουργός Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Περισσότεροι από 100 στρατιώτες της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Wagner κινούνται προς μια λεπτή λωρίδα γης μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας, επεσήμανε ο Πολωνός πρωθυπουργός προειδοποιώντας πως θα μπορούσαν να παρουσιαστούν ως μετανάστες για να διασχίσουν τα σύνορα.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έλαβε πληροφορίες ότι οι μισθοφόροι της Wagner δεν βρίσκονταν μακριά από το Γκρόντνο, μια πόλη στη δυτική Λευκορωσία κοντά στο έδαφος, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως χάσμα ή διάδρομος Σουβάλκι.

Χιλιάδες μισθοφόροι φαίνεται ότι μετακινήθηκαν στη Λευκορωσία, μετά την αποτυχημένη εξέγερση της μίας ημέρας. 

Ο Μοραβιέτσκι επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι το Μινσκ, βασικός σύμμαχος της Μόσχας, στέλνει μετανάστες προς τα δυτικά σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσει τις πολωνικές συνοριακές δυνάμεις.

Οι μετακινήσεις στρατευμάτων, είπε, φαίνεται να είναι άλλο ένα στοιχείο που εντάσσεται στην εκστρατεία για την αποσταθεροποίηση των συνόρων.

«Πιθανότατα θα μεταμφιεστούν σε συνοριοφύλακες της Λευκορωσίας και θα βοηθήσουν τους παράνομους μετανάστες να εισέλθουν στο πολωνικό έδαφος, να αποσταθεροποιήσουν την Πολωνία, αλλά πιθανότατα θα προσπαθήσουν, επίσης, να διεισδύσουν στην Πολωνία προσποιούμενοι τους παράνομους μετανάστες και αυτό δημιουργεί επιπρόσθετα ρίσκα» σημείωσε. 

Μέχρι στιγμής φέτος, υπήρξαν περίπου 16.000 απόπειρες μεταναστών να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα, «ωθούμενοι στην Πολωνία» από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ο Μοραβιέτσκι.

Το τι ακριβώς κάνουν τα στρατεύματα της Wagner στο Γκρόντνο δεν είναι σαφές, καθώς η ομάδα μισθοφόρων δεν έχει σχολιάσει τις αναφορές. Όμως η ανάπτυξη δυνάμεων που συνδέονται με τη Ρωσία κοντά στο διάδρομο Σουβάλκι θα αποτελούσε κλιμάκωση που θα μπορούσε να ταρακουνήσει τα μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Αν και το πέρασμα έχει μήκος μόλις 96 χιλιόμετρα, είναι στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Η συνοριακή περιοχή συνδέει το ρωσικό Καλίνινγκραντ με τη Λευκορωσία και είναι η μόνη χερσαία σύνδεση μεταξύ των κρατών της Βαλτικής με την υπόλοιπη Ε.Ε.

Τις πρώτες ημέρες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναλυτές είχαν εκφράσει φόβους ότι το Κρεμλίνο θα στόχευε το σημείο, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει το Καλίνινγκραντ, το δυτικότερο έδαφος της Ρωσίας και το μόνο τμήμα της χώρας που περιβάλλεται από κράτη της ΕΕ.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Σι Τζινπίνγκ: Τον Απρίλιο στην Κίνα ο Αμερικανός πρόεδρος

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Ετοιμάζει ταξίδι στην Κίνα, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σι Τζινπίνγκ

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Σι Τζινπίνγκ να επαναλαμβάνει ότι η Κίνα στηρίζει όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρήνη
LIFO NEWSROOM
«Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Διεθνή / «Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο μέτωπο του πολέμου σχολιάζουν το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης, με κάποιους να το απορρίπτουν πλήρως και άλλους να δηλώνουν πως «είναι ώρα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε ένα πράγμα»
LIFO NEWSROOM
Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Διεθνή / Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Ο Άντριου στερήθηκε τους βασιλικούς του τίτλους και τις τιμητικές διακρίσεις τον περασμένο μήνα, καθώς η βασιλική οικογένεια προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις επικρίσεις για τη σχέση του με τον Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM