Μήπως ήρθε το τέλος των αβοκάντο; Γιατί κάποιοι σεφ τα απαρνιούνται

Αβοκάντο σε πιάτο Facebook Twitter
Instagram @avodaily
0

Πριν χρόνια το αβοκάντο άρχισε να μπαίνει δειλά-δειλά στις κουζίνες και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα του πλανήτη.

Δεν είναι μόνο το γουακαμόλε, καθώς όλο και περισσότεροι απολαμβάνουν το αβοκάντο στο πρωινό με αυγά, στις σαλάτες τους ή σκέτο με λίγο αλάτι και πιπέρι ως σνακ. Μπορεί το αγαπημένο φρούτο να θεωρείται τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν είναι τόσο «αθώο», όχι για εμάς, αλλά για τον πλανήτη.

Τα αβοκάντο αφήνουν τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα στον πλανήτη και απαιτούνται 320 λίτρα νερό για το καθένα για να αναπτυχθούν. «Είναι σε τέτοια παγκόσμια ζήτηση που καθίστανται δυσβάσταχτο για τους ιθαγενείς των περιοχών στις οποίες καλλιεργούνται», σύμφωνα με την Thomasina Miers, συν- ιδρύτρια της μεξικανικής αλυσίδας εστιατορίων Wahaca.

Όπως αναφέρει ο Guardian για αρκετό καιρό, η σεφ αγωνιζόταν να εξισορροπήσει τις καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής αβοκάντο με την όρεξη των πελατών της για γουακαμόλε. Τώρα, εκτιμά ότι βρήκε την απάντηση: ένα φρέσκο ντιπ εμπνευσμένο από γουακαμόλε, φτιαγμένο από ρεβίθια, πράσινο τσίλι, λάιμ και κόλιανδρο. Το όνομα του νέου ντιπ είναι Wahacamole, το οποίο έκανε ντεμπούτο τον περασμένο μήνα. 

Ωστόσο, το Wahaca δεν είναι το πρώτο εστιατόριο που αφαιρεί ή περιορίζει την χρήση του αβοκάντο. Στο Τορόντο, ο Μεξικανός σεφ Aldo Camarena πρότεινε πρόσφατα μια άλλη λύση και αντί για γκουακαμόλε έφτιαξε συνταγή με κολοκυθάκι και πάστα από σπόρους κολοκύθας. Πέρυσι, ο σεφ Santiago Lastra συμπεριέλαβε ένα ντιπ σε στυλ γουακαμόλε από φιστίκια Αιγίνης και φραγκοστάφυλα που έχουν υποστεί ζύμωση στο μενού στο Kol, το μεξικάνικο εστιατόριό του στο Λονδίνο, ενώ το 2018, ο Ιρλανδός εστιάτορας JP McMahon, που αποκάλεσε τα αβοκάντο «τα διαμάντια του Μεξικού», πρότεινε μια εναλλακτική με αγκινάρες Ιερουσαλήμ.

Ο περιορισμός του αβοκάντο δεν γίνεται μόνο στα εστιατόρια, καθώς και σταρς των social media που ασχολούνται με το φαγητό αρχίζουν να αναζητούν διαφορετικά υλικά. Για παράδειγμα ο αστέρας του TikTok Calum Harris (γνωστός και ως @madebyblitz) συγκέντρωσε 371.000 likes στη συνταγή του για «γουακαμόλε» που φτιάχνεται με κατεψυγμένα μπιζέλια, ενώ στο Instagram, το hashtag #noavocado έχει 3.220 δημοσιεύσεις, οι οποίες αυξάνονται.

Από την πλευρά της η λέει η vegan συγγραφέας μαγειρικής Bettina Campolucci Bordi μιλά για την δική της εναλλακτική: «Πριν από μερικά χρόνια, ήμουν αρκετά γνωστή για τη χρήση του αβοκάντο στη μαγειρική μου – τόσο πολύ που αφιέρωσα έναν ολόκληρο λογαριασμό στο Instagram (@avodaily) στην αγάπη μου για αυτά», λέει. Η Bettina αποφάσισε να μειώσει το αβοκάντο όταν μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο/ «Η αγαπημένη μου συνταγή μέχρι σήμερα έχει βρετανικά μπιζέλια. Ζεματίζω τα μπιζέλια πριν τα θρυμματίσω και τα ανακατεύω με κρέμα γάλακτος φυτικής προέλευσης, αλάτι και πιπέρι, λίγο τριμμένο σκόρδο και λίγο χυμό λεμονιού».

Η απόφαση του Wahaca να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στο γουακαμόλε είναι ίσως η πιο ξεκάθαρη ένδειξη μέχρι σήμερα ότι «τμήματα της βιομηχανίας τροφίμων έχουν αρχίσει να αφυπνίζονται σχετικά με το τεράστιο μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα της εντατικής καλλιέργειας», λέει ο Tim Lang, καθηγητής επισιτιστική πολιτική στο City, University of London. Τα αβοκάντο έχουν γίνει μια «παγκόσμια καλλιέργεια βασικού προϊόντος», λέει, το τέλειο παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν «ένα εξωτικό φαγητό κανονικοποιείται χωρίς να σκεφτόμαστε τις συνέπειες».

Βέβαια, τα αβοκάντο είναι δύσκολο να αντικατασταθούν, ωστόσο, αυτό που σχολιάζει το εστιατόριο Wahaca είναι ότι «ένα παραδοσιακό, φρεσκοφτιαγμένο γκουακαμόλε» θα παραμείνει στο μενού του, για το οποίο όλα τα αβοκάντο του «προέρχονται από πιο βιώσιμα επίπεδα».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας

«Δεν είναι παράνομο, αλλά είναι ανήθικο», δήλωσε η Πολίν Μπουαγιέ, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση στο παράρτημα της Greenpeace στη Γαλλία
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Διεθνή / Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

«Η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να ξεκινήσει ξανά τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, αρκεί να αντιμετωπιστεί με "αξιοπρέπεια και σεβασμό"», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν ξεκινά τεχνητή σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Διεθνή / Το Ιράν ξεκίνησε σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει την έγχυση χημικών αλάτων, μέσα στα σύννεφα μέσω αεροσκαφών ή από γεννήτριες στο έδαφος. Έτσι ο υδρατμός μπορεί να συμπυκνωθεί ευκολότερα και να μετατραπεί σε βροχή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Διεθνή / ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει σχέδιο που προβλέπει μεταβατική διοίκηση στη Γάζα και ανοίγει τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
LIFO NEWSROOM
Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM