Μήνυση κατά του Ντόναλντ Τραμπ από τον πρώην επικεφαλής του Γραφείου Ειδικού Εισαγγελέα

Μήνυση κατά του Ντόναλντ Τραμπ από τον πρώην επικεφαλής του Γραφείου Ειδικού Εισαγγελέα Facebook Twitter
Ντόναλντ Τραμπ/ Φωτ. Αρχείου: EPA
0

Σε νομική αντιπαράθεση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προχωρά ο Χάμπτον Ντέλινγκερ, πρώην επικεφαλής του Γραφείου Ειδικού Εισαγγελέα, καταθέτοντας μήνυση για την απόλυσή του. Ο Ντέλινγκερ υποστηρίζει ότι η απομάκρυνσή του ήταν παράνομη και αποτελεί μέρος της εκτεταμένης αναδιοργάνωσης της ομοσπονδιακής διοίκησης που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ.

Το Γραφείο Ειδικού Εισαγγελέα, μια ανεξάρτητη υπηρεσία που προστατεύει τους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος και διασφαλίζει τη διαφάνεια στη λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, φέρεται να βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής αναδιοργάνωσης. Ο Ντέλινγκερ ενημερώθηκε για την απομάκρυνσή του μέσω email από τον διευθυντή προσωπικού του Λευκού Οίκου, ενώ η Ρεπουμπλικανική κυβέρνηση προχωρά σε βαθιές αλλαγές στο κρατικό μηχανισμό.

Στην αγωγή του, η οποία κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον, ο πρώην ειδικός εισαγγελέας υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει τη δυνατότητα να τον απομακρύνει μόνο για λόγους αναποτελεσματικότητας, παραμέλησης καθηκόντων ή κακοδιοίκησης, κάτι που – όπως σημειώνει – δεν ισχύει στη δική του περίπτωση.

Ο Στίβεν Κον, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών, χαρακτήρισε την απόλυση «επικίνδυνη» και «ανεύθυνη», επισημαίνοντας ότι θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα προστασίας των πληροφοριοδοτών, το οποίο έχει συμβάλει στην αποκάλυψη σπατάλης και απάτης δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα είναι επίσης αρμόδιο για την τήρηση του νόμου Hatch, που περιορίζει τις πολιτικές δραστηριότητες των ομοσπονδιακών υπαλλήλων, και αποτελεί ξεχωριστή υπηρεσία από τους ειδικούς ανακριτές του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η υπόθεση θεωρείται κρίσιμη, καθώς ενδέχεται να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Reuters, Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: «Ξεκινά τώρα το δεύτερο στάδιο» της συμφωνίας για τη Γάζα - Τι περιλαμβάνει

Διεθνή / Τραμπ για Γάζα: Ξεκίνησε το δεύτερο στάδιο της συμφωνίας - «Αν η Χαμάς δεν αφοπλιστεί, θα την αφοπλίσουμε εμείς»

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Τραμπ προβλέπει τη δημιουργία μιας Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, αραβικών και διεθνών εταίρων
LIFO NEWSROOM
Μακρόν σε κρίσιμη φάση: Προσπάθεια για σταθερότητα και δημοσιονομική πειθαρχία

Διεθνή / Η Γαλλία στο χείλος της νέας κρίσης: Ο Μακρόν ζητά σταθερότητα, η χώρα «βράζει»

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζητά σταθερότητα μετά από μια εβδομάδα πολιτικής κρίσης, ενώ ο πρωθυπουργός Λεκορνί προσπαθεί να περάσει τον νέο προϋπολογισμό και να αποφύγει πρόταση δυσπιστίας
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο Έλον Μασκ στο πλευρό του ακροδεξιού Τόμι Ρόμπινσον

Διεθνή / Βρετανία: Ο Έλον Μασκ στο πλευρό του ακροδεξιού Τόμι Ρόμπινσον

Ο Τόμι Ρόμπινσον, γνωστός ακροδεξιός ακτιβιστής, υποστηρίζει ότι ο Έλον Μασκ πληρώνει τα νομικά του έξοδα στη δίκη του - Τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση και γιατί η σχέση τους προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στη Βρετανία
LIFO NEWSROOM
Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση»

Διεθνή / Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση» - Πώς εμπλέκεται η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης

«Ενημερωθήκαμε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας ότι θα κλείσει τις πόρτες της, χωρίς να δώσει εξήγηση», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM