Μήνυμα Σόιμπλε στη Λαγκάρντ να σεβαστεί την «περιορισμένη εντολή» της ΕΚΤ

Μήνυμα Σόιμπλε στη Λαγκάρντ να σεβαστεί την «περιορισμένη εντολή» της ΕΚΤ Facebook Twitter
0

Την προσδοκία του ότι η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα εφαρμόσει μια «πολύ λογική» νομισματική πολιτική που θα σέβεται τα όρια της εντολής της ΕΚΤ, εξέφρασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο Reuters.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, τα σχόλια του Σόιμπλε, ενός ένθερμου επικριτή της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής - των αρνητικών επιτοκίων και των προγραμμάτων αγορών ομολόγων - της ΕΚΤ, αναδεικνύουν τη δυσκολία που θα έχει η Λαγκάρντ να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης που παρέλαβε από τον προκάτοχό της Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας στο γραφείο του, στο κτίριο του Ράιχσταγκ της γερμανικής Βουλής, ο Σόιμπλε τόνισε τους προσωπικούς δεσμούς του με τη Λαγκάρντ, με την οποία είχε συνεργαστεί στενά κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης, όταν αυτή ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και στη συνέχεια γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο Σόιμπλε εξήρε την ευρεία διεθνή εμπειρία της Λαγκάρντ και σημείωσε ότι αναμένει πως θα «επιδιώξει σίγουρα μία πολύ λογική» και ισχυρή νομισματική πολιτική.

«Η εντολή, όμως, της ΕΚΤ είναι περιορισμένη, επειδή μία ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα είναι νομιμοποιημένη δημοκρατικά μόνο όταν έχει μία περιορισμένη εντολή», πρόσθεσε, σε μία ελαφρά συγκαλυμμένη προσπάθεια να υπενθυμίσει στη Λαγκάρντ την απογοήτευση των Γερμανών αποταμιευτών για τη χωρίς προηγούμενο μακρά περίοδο μηδενικών επιτοκίων της ΕΚΤ.

Επικριτές από τη Γερμανία και άλλες βόρειες χώρες της Ευρωζώνης έχουν κατηγορήσει τον Ντράγκι για «διασταλτική προσέγγιση», ακόμη και υπέρβαση, της εντολής της κεντρικής τράπεζας με την απόφασή του για αγορές ομολόγων. Απηχώντας αυτή την ενόχληση, ο Γερμανός συντηρητικός βουλευτής Αλεξάντερ Ντόμπριντ κάλεσε σήμερα τη Λαγκάρντ να απορρίψει τις «υποκατάστατες διαρθρωτικές πολιτικές» του Ντράγκι. «Χρειαζόμαστε μία μεγάλη αλλαγή στα επιτόκια», πρόσθεσε.

Το 2016, ο Σόιμπλε είχε κατηγορήσει την ΕΚΤ και τον Ντράγκι ως μερικά υπεύθυνους για την άνοδο του ακροδεξιού, ευρωσκεπτικιστικού κόμματος AfD. Η Λαγκάρντ εγκωμίασε χθες τον Σόιμπλε κατά τη διάρκεια τελετής απονομής βραβείου στο Βερολίνο, χρησιμοποιώντας την πρώτη ομιλία της ως πρόεδρος της ΕΚΤ για να σηματοδοτήσει την προθυμία της να συνεργαστεί με όλες τις πλευρές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΑ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ

Διεθνή / «Θέλω να κάνω τον εαυτό μου περιττό»: Ένας βουλευτής μάχεται για την αυτοκυβέρνηση της Γροιλανδίας

Ο νεοεκλεγμένος βουλευτής Qarsoq Høegh-Dam, φιλοδοξεί να κάνει τον ρόλο του «περιττό», μεταφέροντας σταδιακά την εξουσία από την Κοπεγχάγη στη Γροιλανδία και προωθώντας την πλήρη αυτοκυβέρνηση του νησιού
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Έρευνα: Σε ποια χώρα της Ευρώπης βρίσκονται οι πιο αγχωμένοι εργαζόμενοι - Τι ισχύει για την Ελλάδα

Μια νέα μελέτη που καλύπτει 160 χώρες συγκρίνει τα επίπεδα άγχους στην Ευρώπη με αυτά του υπόλοιπου κόσμου, καταλήγοντας σε ένα μείγμα καλών και κακών ειδήσεων για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες της γηραιάς ηπείρου
THE LIFO TEAM
Η δημοπρασία που φέρνει το design στο πιο ακριβό του σημείο

Διεθνή / Όλα όσα κρύβει η πώληση της συλλογής Γκούντσμπουργκ, η δημοπρασία design που μπορεί να γράψει ιστορία

Καθρέφτες της Κλοντ Λαλάν, έπιπλα του Ρουλμάν και του Ζαν Ρουαγιέρ, αλλά και έργα των Ρόθκο, Πικάσο και Πωλ Κλέε, συνθέτουν μια συλλογή που φέρνει ξανά στο προσκήνιο το κύρος και τη δύναμη του design.
THE LIFO TEAM
ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΧΑΜΕΝΕΕΙ

Διεθνή / Από το τελεσίγραφο στην εκεχειρία: Το παρασκήνιο της συμφωνίας Χαμενεΐ-Τραμπ

Λίγο πριν η Μέση Ανατολή βρεθεί στο χείλος μιας καταστροφικής σύγκρουσης, μια αιφνιδιαστική διπλωματική στροφή και ένα παρασκηνιακό θρίλερ επαφών, οδήγησαν σε μια εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
THE LIFO TEAM