Μήνυμα ισχύος με παραλήπτη το Ιράν: Οι ΗΠΑ αυξάνουν περαιτέρω την παρουσία τους στη Μέση Ανατολή

Μήνυμα ισχύος με παραλήπτη το Ιράν: Οι ΗΠΑ αυξάνουν περαιτέρω την παρουσία τους στη Μέση Ανατολή Facebook Twitter
Δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή / Φωτογραφία: ΕΡΑ (αρχείου)
0

Οι ΗΠΑ έχουν τοποθετήσει περίπου 18 πολεμικά πλοία -συμπεριλαμβανομένων δύο αεροπλανοφόρων- στη Μέση Ανατολή και γύρω από αυτήν, καθώς επιδιώκουν να αποτρέψουν το Ιράν από το να πραγματοποιήσει τα αντίποινα που έχει υποσχεθεί εναντίον του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη.

Ορισμένα από τα αμερικανικά πλοία που επιχειρούν στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, καταπολεμούν εδώ και μήνες τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι πρόσκεινται στο Ιράν, ενώ περισσότερα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ επιστρατεύονται τώρα ως επίδειξη δύναμης.

Εκτός από τις δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων που επιχειρούν τώρα στη Μέση Ανατολή, μια μοίρα F-22 Raptor της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έχει ήδη φτάσει στην περιοχή και το USS Georgia -ένα υποβρύχιο κατευθυνόμενων πυραύλων- παραμονεύει σε κοντινή απόσταση. Η αποκάλυψη της θέσης ή του προορισμού ενός υποβρυχίου όπως το πυρηνικό USS Georgia είναι μια σπάνια και σκόπιμη κίνηση ισχύος.

Μήνυμα ισχύος με παραλήπτη το Ιράν: Οι ΗΠΑ αυξάνουν περαιτέρω την παρουσία τους στη Μέση Ανατολή Facebook Twitter
Erin Davis/Axios Visuals

Συνολικά, «υπάρχουν εύκολα περισσότεροι από 500 πύραυλοι Tomahawk έτοιμοι να επιτεθούν στο Ιράν και περισσότερα από 100 αεροσκάφη έτοιμα να υπερασπιστούν τους συμμάχους για να απαντήσουν», σημειώνει ο Μπράιαν Κλαρκ, διευθυντής του Κέντρου Αμυντικών Ιδεών και Τεχνολογίας του Ινστιτούτου Hudson.

Όλη αυτή η δύναμη πυρός συγκεντρωμένη στην ευρύτερη Μέση Ανατολή ματαιώνει μια μακροχρόνια προτεραιότητα του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας: την στροφή προς τον Ινδο-Ειρηνικό. Η συσσώρευση τέτοιας στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή «θα επηρεάσει την ικανότητα του (σ.σ. αμερικανικού) Ναυτικού να διατηρήσει μια ισχυρή παρουσία ή ικανότητα αντίδρασης στον Ειρηνικό, επειδή πολλά από αυτά τα πλοία θα καταλήξουν σε περιόδους συντήρησης το επόμενο έτος», δήλωσε ο Clark στο Axios.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ, δήλωσε σχετικά ότι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ «μπορεί να περπατάει και να μασάει τσίχλα ταυτόχρονα».

*Με πληροφορίες από Axios

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυστρία: Ορειβάτισσα εγκαταλείφθηκε από τον σύντροφό της στην υψηλότερη κορφή και πέθανε από το κρύο

Διεθνή / Αυστρία: Εγκατέλειψε την ορειβάτιδα σύντροφό του στην υψηλότερη κορφή και εκείνη πέθανε από το κρύο

Οι κινήσεις που φάνηκαν ύποπτες στους εισαγγελείς - Ο 39χρονος φέρεται να «έβαλε το κινητό σε σίγαση» ενώ προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν διασωστικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM