Μια παρτίδα ντάμα παραλίγο να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας και Πολωνίας

Μια παρτίδα ντάμα παραλίγο να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας και Πολωνίας Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Μια παρτίδα ντάμα παραλίγο να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στη Βαρσοβία και τη Μόσχα, επειδή Πολωνός αξιωματούχος αφαίρεσε τη σημαία που υπήρχε δίπλα στη Ρωσίδα παίκτρια.

 

Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια παρτίδας στη Βαρσοβία ανάμεσα στη Ρωσίδα Ραμάρα Τανσικούζινα- έξι φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια- και την Πολωνή Ναταλία Σαντόφσκα. Πρόκειται για τις δύο διεκδικήτριες του παγκόσμιου τίτλου, ο οποίος κρίνεται σε εννέα παρτίδες και προς το παρόν προηγείται η Σαντόφσκα.

 

Κατά τη διάρκεια της παρτίδας αξιωματούχος της διοργάνωσης πλησίασε, έβγαλε από το τραπέζι το αυτοκόλλητο με τη σημαία της Ρωσίας δίπλα στο όνομα της Τανσικούζινα και στη συνέχεια πήρε το σημαιάκι που ήταν δίπλα της. Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την αντίπαλό της, η Πολωνή αργότερα έβγαλε από το τραπέζι τη σημαία της χώρας της.

 

 

Ο Ντάμιαν Ρέζκα, πρόεδρος της πολωνικής ομοσπονδίας ντάμας, ζήτησε συγγνώμη μετά τα οργισμένα σχόλια από Ρώσους στα social media. Πρόσθεσε ότι οι διοργανωτές δεν είχαν επιλογή παρά να συμμορφωθούν με τους διεθνείς αθλητικούς κανόνες, που δεν επιτρέπουν στους Ρώσους να αγωνίζονται από τη σημαία της χώρας τους.

 

Η ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή χαρακτήρισε την παρέμβαση «κατάφωρο λάθος», ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέδωσε στην απομάκρυνση της σημαίας την ήττα της Τανσικούζινα στη συγκεκριμένη παρτίδα. «Σε μεγάλο βαθμό έχασε εξαιτίας αυτού του περιστατικού», δήλωσε.

 

Οι διοργανωτές ήταν υπό πίεση και «φοβόμασταν», δήλωσε στο Reuters ο Γιάτσεκ Παβλίτσκι, ο αξιωματούχος που απομάκρυνε τη ρωσική σημαία. Συμπλήρωσε ότι ίσως θα ήταν καλή ιδέα να είχαν κλείσει οι κάμερες πριν από αυτή την κίνηση. «Είμαι σίγουρος ότι πολλοί Ρώσοι είναι αναστατωμένοι και για αυτό λυπάμαι πραγματικά», συμπλήρωσε.

 

Η Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (WADA) έχει απαγορεύσει στους Ρώσους αθλητές να αγωνίζονται με τη σημαία τους σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, έως τον Δεκέμβριο του 2022, επειδή διαπίστωσε ότι η Ρωσία δεν ακολουθούσε τους κανόνες για τους ελέγχους αντιντόπινγκ.

 

Η WADA επιβεβαίωσε στο Reuters ότι ζήτησε να γίνουν ενέργειες για τη σημαία, αλλά συμπλήρωσε πως ούτε ζήτησε, ούτε είχε πρόθεση να γίνει αυτό κατά τη διάρκεια παρτίδας. «Ο τρόπος με τον οποίο έγινε δεν είναι ζήτημα της WADA», επεσήμανε ακόμη. Ο πρόεδρος της πολωνικής ομοσπονδίας δήλωσε ότι υπήρχε κίνδυνος τιμωρίας τους από τη WADA, αν δεν έκαναν κάτι.

 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

Διεθνή / «Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

«Εξετάζουμε τι σημαίνει μια σύγκρουση για ολόκληρη την κοινωνία και ποιος είναι ο ρόλος του καθενός» δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τις ένοπλες δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Ουκρανία ΗΠΑ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Το σχέδιο των ΗΠΑ προβλέπει ένταξη στην ΕΕ το 2027 - Οι Ευρωπαίοι αντιδρούν

Η ένταξη από την 1η Ιανουαρίου 2027 «προβλέπεται, αλλά παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης», με την Ουάσινγκτον να τάσσεται υπέρ της επίσπευσης, όπως αναφέρει πηγή με γνώση των συνομιλιών
THE LIFO TEAM
Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Αυτό θα αποτελέσει μια σπάνια ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του Βρετανού μονάρχη, ο οποίος υποβάλλεται σε θεραπεία από τότε που αποκάλυψε τη διάγνωσή του τον Φεβρουάριο του 2024
THE LIFO TEAM