Μεξικό: Ο πρόεδρος Πένια Νιέτο δηλώνει έτοιμος να «συνεργαστεί» με τον Tραμπ - «Βουτιά» στο χρηματιστήριο

Μεξικό: Ο πρόεδρος Πένια Νιέτο δηλώνει έτοιμος να «συνεργαστεί» με τον Tραμπ - «Βουτιά» στο χρηματιστήριο Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε σήμερα «έτοιμος να συνεργαστεί» με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαιώνοντας μέσω Twitter ότι οι δύο χώρες είναι «φίλες» παρά τις εντάσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, με αφορμή τις δηλώσεις του Τραμπ.

Επιδεικνύοντας πολύ λιγότερη αυτοπεποίθηση, το χρηματιστήριο του Μεξικού έπεφτε λίγη ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών κατά 3,18%, με τους επενδυτές να φοβούνται τις συνέπειες που θα έχει η εξέλιξη για τη μεξικανική οικονομία.

Η ήττα της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον στις χθεσινές προεδρικές εκλογές προκάλεσε την κατακρήμνιση του πέσο σε νέο ιστορικό χαμηλό, εν μέσω των ανησυχιών για το ενδεχόμενο οι διμερείς εμπορικές συμφωνίες να τεθούν υπό αμφισβήτηση.

«Συγχαίρω τις ΗΠΑ για την εκλογική τους διαδικασία και επαναλαμβάνω στον @realDonaldTrump ότι είμαι έτοιμος να συνεργαστώ μαζί του προς όφελος των διμερών σχέσεων», έγραψε ο Πένια Νιέτο στο Twitter.

«Το Μεξικό και οι ΗΠΑ είναι φίλοι, εταίροι και σύμμαχοι οι οποίοι πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της βόρειας Αμερικής», συμπλήρωσε ο Μεξικανός πρόεδρος.

Ο Πένια Νιέτο επικρίθηκε έντονα στο Μεξικό διότι υποδέχθηκε την 31η Αυγούστου στο προεδρικό μέγαρο τον μεγιστάνα των ακινήτων Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να αναφερθεί καν, πόσο μάλλον να καταδικάσει, τις δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου εναντίον των μεταναστών, κυρίως των Μεξικανών.

O Τραμπ είχε χρησιμοποιήσει βαρύτατους χαρακτηρισμούς, αποκαλώντας τους βιαστές και λαθρέμπορους ναρκωτικών, προκαλώντας την οργή πολλών Μεξικανών, που είχαν κάψει ομοιώματα του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Τραμπ είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι σε περίπτωση νίκης του θα ανεγερθεί ένα τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, το οποίο ο ίδιος θα φροντίσει να πληρώσει η μεξικανική κυβέρνηση, αλλά και ότι θα διαπραγματευθεί ξανά από την αρχή τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (ΒΑΣΕΣ), η οποία κατά την άποψή του είναι υπερβολικά ευνοϊκή για το νότιο γείτονα της χώρας του.

Ο υπουργός Οικονομικών του Μεξικού Χοσέ Αντόνιο Μιντ υποστήριξε σήμερα ότι η μεξικανική οικονομία είναι αρκετά «ισχυρή» για να αντιμετωπίσει την «αστάθεια» στις αγορές μετά την επικράτηση του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου.

«Το Μεξικό έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν προκλήσεις που συνδέονται με την αστάθεια με ενότητα, βασιζόμαστε στην οικονομική μας σταθερότητα και λαμβάνοντας αρμόζοντα και συνετά μέτρα, και αυτό θα συμβεί και πάλι», διαβεβαίωσε ο Μιντ.

Ο Μιντ ανέφερε ακόμη ότι η έκβαση των εκλογών προφανώς δεν θα έχει άμεσα κάποια επίπτωση στο εμπόριο, τις χρηματοοικονομικές ροές ή την κίνηση των προσώπων. Κατά τον υπουργό, το Μεξικό έχει έναν πληθωρισμό ο οποίος βρίσκεται υπό έλεγχο, τα αποθέματά του σε συνάλλαγμα ανέρχονται σε 175,1 δισεκ. δολάρια, ενώ απολαύει μακροοικονομική σταθερότητα.

Ο Μιντ υποστήριξε ακόμη ότι η σταθερότητα των κρατικών και ιδιωτικών χρηματοπιστωτικών θεσμών του Μεξικού επέτρεψε στην κυβέρνηση του Πένια Νιέτο να αποφύγει να λάβει «πρόωρα μέτρα εν αναμονή εξελίξεων για τις οποίες δεν γνωρίζουμε τίποτε προς το παρόν».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους - Τουλάχιστον 30 τραυματίες

Διεθνή / Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους - Τουλάχιστον 30 τραυματίες

Mετά τη ρωσική νυκτερινή επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, συντρίμμια drone έπεσαν στη νοτιοανατολική ρουμανική πόλη Γαλάτσι προκαλώντας ζημιές σε πυλώνα ηλεκτροδότησης και σε παράρτημα μιας κατοικίας
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Νοσηλευτές καλούνται να καλύψουν θέσεις γιατρών

Με τα κενά στο ιατρικό προσωπικό να διευρύνονται, τα νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε έμπειρους νοσηλευτές για να καλύψουν ρόλους γιατρών, προκαλώντας έντονη ανησυχία για την ασφάλεια των ασθενών
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / BBC: Ποιος παίρνει τελικά τις αποφάσεις στο Ιράν;

Εν μέσω πολέμου και αυξανόμενης πίεσης, η εξουσία στο Ιράν εμφανίζεται κατακερματισμένη, με την απουσία ισχυρής ηγετικής παρουσίας να εντείνει την αβεβαιότητα για το ποιος λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις
THE LIFO TEAM
ΜΑΙΚΛ ΤΖΑΚΣΟΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Διεθνή / Μάικλ Τζάκσον: «Μας έκανε πλύση εγκεφάλου» - Τέσσερα αδέλφια τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση

Νέες σοβαρές καταγγελίες έρχονται στο φως για τον Μάικλ Τζάκσον, καθώς τέσσερα αδέλφια τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση και υποστηρίζουν ότι τους είχε χειραγωγήσει από μικρή ηλικία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Διαπραγματευτές των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ - «Όχι» σε συνάντηση λέει το Ιράν

Σε κλίμα αβεβαιότητας και έντασης κινούνται οι διπλωματικές διεργασίες, καθώς οι ΗΠΑ στέλνουν διαπραγματευτές στο Ισλαμαμπάντ, ενώ το Ιράν απορρίπτει το ενδεχόμενο άμεσων συνομιλιών
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: «Θα είμαι πάντα μέλος της βασιλικής οικογένειας»

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο, ο πρίγκιπας Χάρι προκάλεσε συζητήσεις με τις δηλώσεις του για τον ρόλο του στη βασιλική οικογένεια αλλά και με τις παρεμβάσεις του για τον πόλεμο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / NYT: Σοβαρά τραυματισμένος ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ - Στα χέρια των Φρουρών της Επανάστασης η εξουσία στο Ιράν

Παραμένει διανοητικά υγιής, όμως φέρει σοβαρά τραύματα, καθώς έχει υποβληθεί σε τρεις επεμβάσεις στο ένα πόδι, με πιθανή τοποθέτηση προσθετικού μέλους, ενώ έχει χειρουργηθεί και στο ένα χέρι
THE LIFO TEAM
Η κυβέρνηση Τραμπ επαναφέρει το εκτελεστικό απόσπασμα για να «ενισχύσει» τη θανατική ποινή

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ επαναφέρει το εκτελεστικό απόσπασμα για να «ενισχύσει» τη θανατική ποινή

Ο Τραμπ ζητά επίσης από το υπουργείο Δικαιοσύνης να επιδιώκει τη θανατική ποινή όπου αυτή προβλέπεται από τον νόμο, όταν κατηγορούμενοι είναι παράτυποι μετανάστες
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΡΕΖΑ ΠΑΧΛΑΒΙ

Διεθνή / Ρεζά Παχλαβί: Ο εξόριστος πρίγκιπας καλεί τον Φρίντριχ Μερτς να διακόψει τις συνομιλίες με το καθεστώς στην Τεχεράνη

Η επίσκεψη του εξόριστου πρίγκιπα του ιρανικού θρόνου στο Βερολίνο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να συναντηθούν μαζί του
THE LIFO TEAM