Μεξικό: Αντισυνταγματική κρίθηκε η ποινικοποίηση της άμβλωσης

Μεξικό: Αντισυνταγματική κρίθηκε η ποινικοποίηση της άμβλωσης Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Σε μία ιστορική απόφαση προχώρησε χθες το Ανώτατο Δικαστήριο στο Μεξικό καθώς αποφάνθηκε ότι η ποινικοποίηση της άμβλωσης είναι αντισυνταγματική, αφού «παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών».

Με τη συγκεκριμένη απόφαση το μεξικανικό Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε τη βούληση των τοπικών αρχών να αποποινικοποιηθεί η άμβλωση σε όλη τη χώρα, σε μία κίνηση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις που λαμβάνονται στη γειτονική χώρα, τις ΗΠΑ.

Έτσι, το κοινοβούλιο στο Μεξικό πλέον καλείται να φροντίσει να καταργηθούν οι ποινές για τον ηθελημένο τερματισμό της κύησης, που ίσχυαν από το 1931 για τις γυναίκες και τους γιατρούς.

Σημειώνεται πως πριν από ακριβώς δυο χρόνια, στις 7 Σεπτεμβρίου 2021, το δικαστήριο είχε ήδη χαρακτηρίσει ως αντισυνταγματική την ποινικοποίηση της άμβλωσης. Με την εν λόγω απόφαση είχε ακυρωθεί άρθρο του ποινικού κώδικα στη μεξικανική πολιτεία Κοαχουίλα, με το οποίο προβλεπόταν φυλάκιση για τις γυναίκες που έκαναν ηθελημένα άμβλωση.

Την ίδια ώρα, στο Μεξικό έχουν ήδη αποποινικοποιηθεί οι αμβλώσεις σε περίπου 10 από τις 32 πολιτείες, με την αρχή να κάνει η Πόλη του Μεξικού το 2007.

Τον περασμένο Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο στο Μεξικό είχε κρίνει πως οι γυναίκες είχαν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν καταδικαστικές αποφάσεις σε πολιτείες όπου η άμβλωση εξακολουθεί να είναι ποινικά κολάσιμη.

Η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε μετά την προσφυγή που κατέθεσε η οργάνωση Πληροφόρησης για την Επιλεγμένη Αναπαραγωγή, η οποία σχολίασε την κρίση του δικαστηρίου αναφέροντας σε ανακοίνωση πως πλέον «όλες οι γυναίκες (...) αποκτούν πρόσβαση στην άμβλωση στις ομοσπονδιακές δομές υγείας».

Αμβλώσεις: Βίοι αντίθετοι για Μεξικό και ΗΠΑ

Σε μία χώρα, όπου το 80% του πληθυσμού είναι καθολικοί, ο διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους αποφασίστηκε με τη μεταρρύθμιση του 1857.

Ενώ όμως το Μεξικό προχωρά προς την πλήρη αποποινικοποίηση της άμβλωσης στις ΗΠΑ ακυρώθηκε τον Ιούνιο του 2022 απόφαση του 1973, σύμφωνα με την οποία οι Αμερικανίδες είχαν συνταγματικά το δικαίωμα να κάνουν άμβλωση, αφήνοντας στις πολιτείες τη διακριτική ευχέρεια να νομοθετήσουν για το θέμα.

Από τότε, οι ΗΠΑ έχουν διχαστεί για το ζήτημα, με περίπου 20 πολιτείες να έχουν επιβάλει περιορισμούς ή απαγορεύσεις στην πρόσβαση των γυναικών στην άμβλωση, κυρίως στο νότιο και στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ξεκινά ομοσπονδιακή έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων σχετικά με τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι

Διεθνή / ΗΠΑ: Ξεκινά ομοσπονδιακή έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων σχετικά με τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι

Πρόκειται για μια αρκετά σημαντική εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση καθώς η κυβέρνηση Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η έρευνα θα ήταν πολύ πιο περιορισμένη
THE LIFO TEAM
«The Washington Post»: Μια ματιά στην υπαρξιακή κατάρρευση της εφημερίδας του Τζεφ Μπέζος

Διεθνή / «The Washington Post»: H υπαρξιακή κατάρρευση της εφημερίδας του Τζεφ Μπέζος

Η Washington Post χάνει χρήματα, συνδρομητές και - το κυριότερο - την ταυτότητά της. Καθώς οι απολύσεις πληθαίνουν και οι στρατηγικές αλλάζουν διαρκώς, όλο και περισσότεροι μέσα στην εφημερίδα μιλούν για μια υπαρξιακή κρίση χωρίς ξεκάθαρη διέξοδο
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ναι σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, όχι σε υπαγορεύσεις και διαπραγμάτευση για τους πυραύλους

Διεθνή / Ιράν: Ναι σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, όχι σε υπαγορεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση με τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι τέτοιες συνομιλίες δεν μπορούν να διεξαχθούν «υπό καθεστώς απειλών»
THE LIFO TEAM