Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού αποφάσισε πως οι ποινικές κυρώσεις για τερματισμό εγκυμοσύνης είναι αντισυνταγματικές. 

 

Η απόφαση που αφορά το κρατίδιο Κοαχουίλα στα βόρεια της χώρας, αποτρέπει τη δίωξη κατά γυναικών που επιλέγουν να κάνουν έκτρωση. 

 

Αυτή τη στιγμή, η έκτρωση επιτρέπεται σε μόλις τέσσερις πολιτείες της χώρας - εξαιρουμένων των περιπτώσεων εγκυμοσύνης μετά από βιασμό ή όταν κινδυνεύει η ζωή της μέλλουσας μητέρας. Ωστόσο, η πρόσφατη δικαστική απόφαση ανοίγει τον δρόμο για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων σε πολιτειακό επίπεδο, σε μία χώρα με ρωμαιοκαθολικό πληθυσμό στην πλειονότητά του που εξακολουθεί να τιμωρεί τις γυναίκες που τερματίζουν πρόωρα την εγκυμοσύνη τους. 


«Πρόκειται για ιστορικό βήμα για τα δικαιώματα των γυναικών», δήλωσε ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Λουίς Μαρία Αγκιλάρ.

 

Όπως ανέφερε δικαστική πηγή, η απόφαση θα επηρεάσει ολόκληρη τη χώρα, επιτρέποντας στις γυναίκες τις πολιτείες που οι αμβλώσεις είναι παράνομες, να προχωρούν στη διαδικασία με απόφαση δικαστηρίου. 
 

«Ευελπιστούμε πως οι γυναίκες και οι άνθρωποι με ικανότητα να κυοφορούν θα έχουν τη δυνατότητα και την ελευθερία να αποφασίσουν την αναπαραγωγική τους πορεία» αναφέρει η οργάνωση Information Group on Reproductive Choice (GIRE) που αγωνίζεται για το δικαίωμα στην έκτρωση, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «ιστορική». 

 

Η απόφαση του μεξικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου ανοίγει την πόρτα στη δυνατότητα απελευθέρωσης γυναικών που φυλακίστηκαν επειδή είχαν κάνει άμβλωση.

 

Η απόφαση επίσης ενδέχεται να οδηγήσει γυναίκες από τις ΗΠΑ, από Πολιτείες όπως το Τέξας, να αποφασίσουν να ταξιδέψουν νότια των συνόρων για να τερματίσουν τις εγκυμοσύνες τους.

 

Με πληροφορίες από BBC