Μετάλλαξη Όμικρον: Δεν έχει καταγραφεί ακόμα θάνατος ασθενούς, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Μετάλλαξη Όμικρον: Δεν έχει καταγραφεί ακόμα θάνατος ασθενούς, σύμφωνα με τον ΠΟΥ Facebook Twitter
Πηγή: Getty Images.
0

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον 38 χώρες, αλλά δεν έχουν καταγραφεί ακόμη θάνατοι, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εν μέσω προειδοποιήσεων από αναλυτές ότι η νέα παραλλαγή θα μπορούσε να βλάψει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Ο Οργανισμός έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να προσδιοριστεί το πόσο μολυσματική είναι η παραλλαγή, εάν προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια και πόσο αποτελεσματικές είναι οι θεραπείες και τα εμβόλια εναντίον της.

«Θα λάβουμε τις απαντήσεις που χρειάζονται όλοι εκεί έξω», είπε ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν.

Σημειώνεται ότι αν και ακόμα δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΟΥ, πάνω από τα μισά κρούσματα κορωνοϊού τους επόμενους μήνες στην Ευρώπη θα οφείλονται στην εν λόγω μετάλλαξη. 

Παράλληλα, η νέα παραλλαγή θα μπορούσε επίσης να επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, όπως έκανε το μετάλλαξη Δέλτα, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Παρασκευή η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Ακόμη και πριν από την άφιξη αυτής της νέας παραλλαγής, ανησυχούσαμε ότι η ανάκαμψη, ενώ συνεχίζεται, χάνει κάπως τη δυναμική της», είπε. «Μια νέα παραλλαγή που μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα μπορεί να διαταρράξει την εμπιστοσύνη».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με προκαταρκτική μελέτη από ερευνητές στη Νότια Αφρική, όπου η παραλλαγή αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις 24 Νοεμβρίου, η μετάλλαξη Όμικρον δείχνει να μπορεί να προκαλέσει τρεις φορές περισσότερες επαναμολύνσεις σε σύγκριση με τη Δέλτα.  

Η εμφάνιση της Όμικρον είναι η «απόλυτη απόδειξη» του κινδύνου από την παγκόσμια ανισότητα στα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, δήλωσε ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού, Φραντσέσκο Ρόκα.

«Η επιστημονική κοινότητα έχει προειδοποιήσει σε αρκετές περιπτώσεις για τους κινδύνους νέων παραλλαγών σε μέρη όπου υπάρχει πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών», είπε.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΑΛΑΙΝΑ ΤΙΜΙ ΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Διεθνή / Ο Τίμι, η φάλαινα που είχε παγιδευτεί στα ρηχά της Βαλτικής, «πιθανότατα να έχει πεθάνει»

«Καθώς το ζώο βρισκόταν σε εξαιρετικά εξασθενημένη κατάσταση και είχε επανειλημμένα επιστρέψει στα ρηχά μετά από προηγούμενες προσπάθειες διάσωσης, είναι πολύ πιθανό να μην βρίσκεται στη ζωή» αναφέρουν ειδικοί
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ υπό όρους – Οξύνει τη ρητορική του ο Τραμπ

Η ιρανική πλευρά υποστηρίζει ότι η ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ μπορεί να διασφαλιστεί με τον τερματισμό των αμερικανικών απειλών και την εφαρμογή νέων διαδικασιών, την ώρα που οι ΗΠΑ διατηρούν υψηλούς τόνους, προειδοποιώντας ακόμη και για κλιμάκωση των επιθέσεων σε περίπτωση μη συμφωνίας
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΟ ΠΟΤΟ RYANAIR

Διεθνή / Ryanair: Ο επικεφαλής της ζητά την απαγόρευση των αλκοολούχων ποτών το πρωί στα αεροδρόμια

Ο CEO της γνωστής αεροπορικής εταιρείας άσκησε ιδιαίτερη κριτική στα αεροδρόμια και τα bars εντός των χώρων αναμονής, αναρωτώμενος γιατί σερβίρεται αλκοόλ ακόμη και από τις 5 ή 6 το πρωί
THE LIFO TEAM