Μετάλλαξη Όμικρον: Δεν έχει καταγραφεί ακόμα θάνατος ασθενούς, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Μετάλλαξη Όμικρον: Δεν έχει καταγραφεί ακόμα θάνατος ασθενούς, σύμφωνα με τον ΠΟΥ Facebook Twitter
Πηγή: Getty Images.
0

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον 38 χώρες, αλλά δεν έχουν καταγραφεί ακόμη θάνατοι, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εν μέσω προειδοποιήσεων από αναλυτές ότι η νέα παραλλαγή θα μπορούσε να βλάψει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Ο Οργανισμός έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να προσδιοριστεί το πόσο μολυσματική είναι η παραλλαγή, εάν προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια και πόσο αποτελεσματικές είναι οι θεραπείες και τα εμβόλια εναντίον της.

«Θα λάβουμε τις απαντήσεις που χρειάζονται όλοι εκεί έξω», είπε ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν.

Σημειώνεται ότι αν και ακόμα δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΟΥ, πάνω από τα μισά κρούσματα κορωνοϊού τους επόμενους μήνες στην Ευρώπη θα οφείλονται στην εν λόγω μετάλλαξη. 

Παράλληλα, η νέα παραλλαγή θα μπορούσε επίσης να επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, όπως έκανε το μετάλλαξη Δέλτα, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Παρασκευή η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Ακόμη και πριν από την άφιξη αυτής της νέας παραλλαγής, ανησυχούσαμε ότι η ανάκαμψη, ενώ συνεχίζεται, χάνει κάπως τη δυναμική της», είπε. «Μια νέα παραλλαγή που μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα μπορεί να διαταρράξει την εμπιστοσύνη».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με προκαταρκτική μελέτη από ερευνητές στη Νότια Αφρική, όπου η παραλλαγή αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις 24 Νοεμβρίου, η μετάλλαξη Όμικρον δείχνει να μπορεί να προκαλέσει τρεις φορές περισσότερες επαναμολύνσεις σε σύγκριση με τη Δέλτα.  

Η εμφάνιση της Όμικρον είναι η «απόλυτη απόδειξη» του κινδύνου από την παγκόσμια ανισότητα στα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, δήλωσε ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού, Φραντσέσκο Ρόκα.

«Η επιστημονική κοινότητα έχει προειδοποιήσει σε αρκετές περιπτώσεις για τους κινδύνους νέων παραλλαγών σε μέρη όπου υπάρχει πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών», είπε.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Παγκόσμια ανησυχία μετά το χτύπημα ΗΠΑ σε Ιράν - Διεθνείς αντιδράσεις

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε τα αμερικανικά πλήγματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν «επικίνδυνη κλιμάκωση σε μια περιοχή που βρίσκεται ήδη στην κόψη του ξυραφιού»
LIFO NEWSROOM
Πεντάγωνο: «Συντριπτικό πλήγμα» στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν - «Ο Τραμπ θέλει ειρήνη»

Διεθνή / Πεντάγωνο: «Συντριπτικό πλήγμα» στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν - «Ο Τραμπ θέλει ειρήνη»

Με σαφές μήνυμα ότι «δεν επιδιώκεται πόλεμος», αλλά «δεν θα επιτραπεί ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ παρουσίασε τις λεπτομέρειες της επιχείρησης «Midnight Hammer»
LIFO NEWSROOM