Εκεχειρία: Επισήμως σε ισχύ η συμφωνία Ισραήλ - Χαμάς για κατάπαυση του πυρός

Μεσανατολικό: Τέθηκε επίσημα σε εφαρμογή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ-Χαμάς Facebook Twitter
Παλαιστίνιοι πανηγυρίζουν την εκεχειρία στη Ραμάλα (GETTY IMAGES)
0

Η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς, της ισλαμιστικής παράταξης που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, τέθηκε επίσημα σε εφαρμογή στις 02:00 σήμερα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Στη Λωρίδα της Γάζας ακούγονταν πυρά όπλων σε ένδειξη χαράς, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Στο Ισραήλ δεν ήχησαν σειρήνες της αεράμυνας τουλάχιστον τα πρώτα λεπτά αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία αυτή, που θεωρητικά βάζει τέλος σε 10 ημέρες πολυαίμακτων εχθροπραξιών.

Αρκετοί Παλαιστίνιοι βρήκαν στους δρόμους, ενώ από μεγάφωνα ακούγονταν μηνύματα που χαιρέτιζαν τη «νίκη της αντίστασης επί της κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ) στη διάρκεια της μάχης ‘το Ξίφος της Ιερουσαλήμ’». Και οι δύο πλευρές έχουν διαμηνύσει πως θα ανταποδώσουν εάν η συμφωνία παραβιαστεί από την άλλη πλευρά.

Η Αίγυπτος, η οποία μεσολάβησε για να κλειστεί η συμφωνία, ενημέρωσε πως θα αναπτύξει δύο αντιπροσωπείες για να επιτηρούν την εφαρμογή της. Αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες, τη 10η Μαΐου, οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα κάνουν λόγο για 232 νεκρούς Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους 65 παιδιά και 39 γυναίκες, καθώς και πάνω από 1.900 τραυματίες.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, λογαριάζει πως σκότωσε τουλάχιστον 160 παλαιστίνιους μαχητές στον θύλακα. Στο Ισραήλ οι νεκροί είναι 12 ενώ εκατοντάδες νοσηλεύονται με τραύματα μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες που προκάλεσαν πανικό, ωθώντας κόσμο να τρέχει στα καταφύγια.

Μεσανατολικό: Τέθηκε επίσημα σε εφαρμογή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς Facebook Twitter
epa

Η Χαμάς κρατά το δάκτυλο «στη σκανδάλη» παρά το ότι τέθηκε σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ

Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αυτές που αποκάλεσε παραβιάσεις του στην Ιερουσαλήμ και να καταβάλει αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσαν οι βομβαρδισμοί των τελευταίων 11 ημερών στη Λωρίδα της Γάζας, μερικές ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στα δύο μέρη σήμερα.

«Είναι αλήθεια ότι η μάχη τερματίζεται σήμερα αλλά ο (πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν) Νετανιάχου και ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι κρατάμε το δάκτυλο στη σκανδάλη και ότι θα μεγεθύνουμε τις δυνατότητες της αντίστασης», είπε ο Έζατ Ελ Ρασίκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters στη Ντόχα.

Το ισλαμιστικό κίνημα απαιτεί ακόμη να προστατευθεί το τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ και να μην προχωρήσει η αναγκαστική έξωση Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κάτι που ο κ. Ρασίκ χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή». Αφότου ξέσπασαν οι εχθροπραξίες, τη 10η Μαΐου, οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα κάνουν λόγο για 232 νεκρούς Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους 65 παιδιά και 39 γυναίκες, καθώς και πάνω από 1.900 τραυματίες.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, λογαριάζει πως σκότωσε τουλάχιστον 160 παλαιστίνιους μαχητές στον θύλακα. Στο Ισραήλ καταμετρώνται 12 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες εξαιτίας των παλαιστινιακών ρουκετών που προκάλεσαν πανικό σε πολλές πόλεις, ιδίως στον νότο, ωθώντας κόσμο να τρέχει στα καταφύγια.

Την ανάφλεξη σήμανε η πρώτη εκτόξευση ομοβροντίας ρουκετών από τη Χαμάς εναντίον πόλεων του νότιου Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς 700 και πλέον Παλαιστίνιους οι οποίοι τραυματίστηκαν σε επεισόδια που σημειώθηκαν στο τέλος της προπερασμένης εβδομάδας και την περασμένη Δευτέρα με την ισραηλινή αστυνομία στην πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιοχή που κατέχει – παράνομα με βάση το διεθνές δίκαιο – το Ισραήλ από το 1967. Αφορμή των διαδηλώσεων ήταν η απειλή αναγκαστικής έξωσης οικογενειών Παλαιστινίων από τη συνοικία Σέιχ Τζάρα προς όφελος ισραηλινών εποίκων.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Διεθνή / Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Ο δικαστής δήλωσε ότι εντόπισε «πολλαπλές αντιφάσεις» στις απαντήσεις του ενόρκου, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει πρόθεση να παραπλανήσει το δικαστήριο ώστε να εξασφαλίσει θέση στο σώμα ενόρκων
LIFO NEWSROOM
USS Nimitz

Διεθνή / Μήνυμα αποτροπής προς το Ιράν: Αλλαγή πορείας του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Nimitz προς τη Μέση Ανατολή

Η παρουσία του Nimitz επιτρέπει ταχεία αντίδραση σε ενδεχόμενες κρίσεις, ενώ ενισχύει την προστασία των θαλάσσιων οδών (όπως τα Στενά του Ορμούζ), που είναι κρίσιμες για το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας
LIFO NEWSROOM
Οι επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ αποκαλύπτουν πλήρη έλλειψη καταφυγίων για παλαιστινιακές πόλεις

Διεθνή / Ισραήλ: Οι επιθέσεις του Ιράν αποκαλύπτουν έλλειψη καταφυγίων σε παλαιστινιακές πόλεις

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από ιρανικό πλήγμα στην πόλη Ταμρά κοντά στη Χάιφα, αναδεικνύοντας τις ελλείψεις σε καταφύγια και τις ανισότητες που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Politico: Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προετοιμάζονται για τον πόλεμο

Politico / Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προετοιμάζονται για τον πόλεμο

Ποιες χώρες μετατρέπουν υπόγεια σε χειρουργεία, εκπαιδεύουν προσωπικό στην αντιμετώπιση πολεμικών τραυμάτων και εξοπλίζονται με αλεξίσφαιρα γιλέκα, γεννήτριες ρεύματος και κινητές ιατρικές μονάδες για μαζικά περιστατικά
LIFO NEWSROOM
Επιστρέφουν οι τελευταίοι ακτιβιστές του Madleen μετά την ισραηλινή αναχαίτιση καθ’ οδόν προς τη Γάζα

Διεθνή / Επιστρέφουν οι τελευταίοι ακτιβιστές του Madleen μετά την ισραηλινή αναχαίτιση καθ’ οδόν προς τη Γάζα

Το Ισραήλ απέλασε όλους τους επιβαίνοντες του πλοίου που επιχείρησε να μεταφέρει συμβολική ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM