Μέρκελ και Λαγκάρντ θα συναντηθούν στο Βερολίνο για το ελληνικό χρέος

Μέρκελ και Λαγκάρντ θα συναντηθούν στο Βερολίνο για το ελληνικό χρέος Facebook Twitter
0

Λίγο μετά τη συνάντησή τους στη σύνοδο των G7 στον Καναδά η Άνγκελα Μέρκελ συναντά και πάλι αύριο την Κριστίν Λαγκάρντ. Αυτή τη φορά όμως στο Βερολίνο μαζί με άλλους επικεφαλής οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας.

Μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι η καγκελάριος και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ θα συζητήσουν το απόγευμα της Δευτέρας για μια ακόμα φορά την ανοιχτή οικονομική συμμετοχή του Ταμείου με 1,6 δισ. ευρώ στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι στη Γερμανία που εκτιμούν ότι το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα που εκπνέει στις 20 Αυγούστου.

Ο εκπρόσωπος των Γερμανών συντηρητικών σε ζητήματα προϋπολογισμού Έκχαρντ Ρέμπεργκερ δηλώνει στην εφημερίδα Rheinische Post ότι «το τίμημα για μια συμμετοχή είναι υπερβολικό, μιας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά από την γερμανική βουλή να εγκρίνει ελαφρύνσεις ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε περίπτωση που γίνει δεκτός αυτός ο όρος, τότε εμείς από την πλευρά μας δεν θα επιμείνουμε στη συμμετοχή του ΔΝΤ και έτσι το τρίτο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί χωρίς το Ταμείο», υπογραμμίζει στην εφημερίδα ο Ρέμπεργκερ.

Οι συνομιλίες για μια ενδεχόμενη χορήγηση ελαφρύνσεων γίνονται στη βάση των αποφάσεων του Eurogroup τον Μάιο του 2016, προσθέτει ο χριστιανοδημοκράτης Έκχαρντ Ρέμπεργκερ: «Σε αυτό το πλαίσιο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ελαφρύνσεις. Οι ελαφρύνσεις ωστόσο πρέπει να περιορισμένες. Τα οικονομικά της Ελλάδας βρίσκονται σε καλή κατάσταση, με τα στοιχεία του προϋπολογισμού των τελευταίων δύο ετών να είναι καλύτερα απ΄ ότι αναμένονταν», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος σε ζητήματα προϋπολογισμού.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ συνεχίζονται πάντως με εντατικούς ρυθμούς ενόψει της τελικής απόφασης στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου. Όλα πάντως συνηγορούν στο ότι το Ταμείο θα περιοριστεί τελικά σε έναν συμβουλευτικό ρόλο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Rheinische Post γερμανικοί τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν πλέον ζήτημα χρόνου την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Τραμπ αποκλείει ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή προσάρτηση της Κριμαίας

Διεθνή / O Τραμπ αποκλείει ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή προσάρτηση της Κριμαίας

Ο Ζελένσκι μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο «αν το θέλει», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας όμως πως μια ειρηνευτική συμφωνία θα προϋπέθετε ότι «δεν θα υπάρξει ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ»
LIFO NEWSROOM
Κι άλλοι στρατιώτες της Εθνοφρουράς κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζονται να φέρουν όπλα

Διεθνή / Κι άλλοι στρατιώτες της Εθνοφρουράς κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζονται να φέρουν όπλα

Περισσότεροι στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζονται να οπλιστούν, σε μια σημαντική αλλαγή μετά την εντολή του Τραμπ για «επιστροφή του ελέγχου» της πρωτεύουσας από εγκληματικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Ιρλανδία: Η τεράστια έξαρση στη χρήση κοκαΐνης και η θεαματικότερη κατάσχεση φορτίου ναρκωτικών

Διεθνή / Ιρλανδία: Η τεράστια έξαρση στη χρήση κοκαΐνης και η θεαματικότερη κατάσχεση φορτίου ναρκωτικών

Η Ιρλανδία βιώνει έξαρση στη χρήση κοκαΐνης, με τις κατασχέσεις να φτάνουν σε ιστορικά επίπεδα - Η επιχείρηση MV Matthew αποκάλυψε τη σοβαρότητα του προβλήματος και τη σύνδεση με διεθνή καρτέλ
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν βλέπει την Ουκρανία μέσα από τον φακό της δυσαρέσκειας για τη χαμένη δόξα της Σοβιετικής Ένωσης

Διεθνή / Ο Πούτιν βλέπει την Ουκρανία μέσα από τον φακό της δυσαρέσκειας για τη χαμένη δόξα της Σοβιετικής Ένωσης

Μιλώντας μετά τη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής, ο πρόεδρος Πούτιν άφησε και πάλι να εννοηθεί ότι ο πόλεμος έχει να κάνει με τη μειωμένη θέση της Ρωσίας μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στη Βολιβία: Η σκιά του Εβο Μοράλες και η καμπάνια άκυρων ψήφων

Διεθνή / Εκλογές στη Βολιβία: Η σκιά του Εβο Μοράλες και η καμπάνια άκυρων ψήφων

Ο Εβο Μοράλες, πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, παραμένει στο επίκεντρο παρά το πολιτικό του αδιέξοδο και τις κατηγορίες εις βάρος του, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για κρίσιμες προεδρικές εκλογές
LIFO NEWSROOM