Μεντβέντεφ κατά Ιάπωνα πρωθυπουργού: «Υπάλληλος υπηρεσίας των ΗΠΑ - Να κάνει χαρακίρι»

Μεντβέντεφ κατά Ιάπωνα πρωθυπουργού: «Υπάλληλος υπηρεσίας των ΗΠΑ - Να κάνει χαρακίρι» Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται να άφησε στο παρελθόν την μετριοπάθεια του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με τον εμπρηστικό τόνο του να εντάσσονται εντός ενός νέου προφίλ, αυτό του "γερακιού" με τον ίδιο να πλαισιώνει τη ρωσική εισβολή με όρους Αποκάλυψης και θρησκευτικούς όρους, αναφερόμενος στους Ουκρανούς με χαρακτηρισμούς όπως «κατσαρίδες» σε μια ρητορική που το Κίεβο λέει ότι έχει ανοιχτά γενοκτονικό χαρακτήρα.

Στο πλαίσιο αυτό των ακραίων δηλώσεων, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, αγαστός σύμμαχος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, διάλεξε χθες ένα νέο στόχο για να επιτεθεί: Τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα. Αφορμή; Η «επαίσχυντη» υποταγή του στις ΗΠΑ όπως την χαρακτήρισε, προτρέποντας τον Ιάπωνα πρωθυπουργό να κάνει χαρακίρι.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον χθες Σάββατο, μια μέρα μετά τη σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή, ο Κισίντα δεν έκανε καμία αναφορά στο σχόλιο του Μεντβέντεφ.

Τα πυρά Μεντβέντεφ έγιναν μετά τη συνάντηση Κισίντα - Μπάιντεν, μετά την οποία οι δύο ηγέτες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση λέγοντας: «Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικού όπλου από τη Ρωσία στην Ουκρανία θα ήταν μια πράξη εχθρότητας κατά της ανθρωπότητας και αδικαιολόγητη με κάθε έννοια».

Μεντβέντεφ κατά Ιάπωνα πρωθυπουργού: «Υπάλληλος υπηρεσίας των ΗΠΑ - Να κάνει χαρακίρι» Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ

Παράλληλα χθες, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η σύνοδος κορυφής της G7 που θα γίνει στη Χιροσίμα τον Μάιο θα πρέπει να επιδείξει ισχυρή βούληση για την υποστήριξη της διεθνούς τάξης και του κράτους δικαίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Μεντβέντεφ είπε ότι η δήλωση για τα πυρηνικά δείχνει «παράνοια» κατά της Ρωσίας και ότι αυτή «προδίδει τη μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων Ιαπώνων που κάηκαν από την πυρηνική επίθεση κατά της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι» - μια αναφορά στις ατομικές βόμβες που έριξαν οι ΗΠΑ στην Ιαπωνία για να την εξαναγκάσουν να παραδοθεί στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Αντί να απαιτήσει τη μετάνοια των ΗΠΑ για αυτό, ο Κισίντα έδειξε ότι είναι «απλώς ένας υπάλληλος υπηρεσίας των Αμερικανών».

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας τόνισε ότι μια τέτοια ντροπή θα μπορούσε να ξεπλυθεί μόνο με seppuku - χαρακίρι- του Ιάπωνα πρωθυπουργού σε μια συνεδρίαση του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου μετά την επιστροφή του Κισίντα.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Μεντβέντεφ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η ανάμιξη της Δύσης στον πόλεμο μπορεί να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο. Όμως ενώ ο Πούτιν δηλώνει ότι ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου αυξάνεται, ο Ρώσος πρόεδρος επιμένει ότι η Μόσχα δεν έχει «τρελαθεί» και ότι βλέπει το δικό της πυρηνικό οπλοστάσιο ως καθαρά αμυντικό αποτρεπτικό μέσο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΖΕΣΤΗ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΓΑΛΛΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Ακραία ζέστη σε Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία με νέα ρεκόρ για τον Μάιο

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι το κύμα θερμότητας θα συνεχιστεί για αρκετές ακόμη ημέρες, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν έως και κατά 13 βαθμούς τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή
THE LIFO TEAM
Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM