Μελόνι: «Με τον Στάρμερ είμαστε στην ίδια σελίδα, ιδίως στο μεταναστευτικό»

Μελόνι Στάρμερ Facebook Twitter
Τζόρτζια Μελόνι και Κιρ Στάρμερ / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε ότι ευθυγραμμίζεται με τον Βρετανό ομόλογό της, Κίρ Στάρμερ, «σε πολλά θέματα» - ιδίως «στον αγώνα κατά της μαζικής παράνομης μετανάστευσης» και στην ανάγκη διερεύνησης «καινοτόμων λύσεων» όσον αφορά τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου, προβάλλοντας την αμφιλεγόμενη συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία.

Η Μελόνι δήλωσε στο εβδομαδιαίο περιοδικό της εφημερίδας Corriere della Sera ότι οι σχέσεις της με τον Στάρμερ, ο οποίος ανήκει στο αντίθετο άκρο του πολιτικού φάσματος από το ακροδεξιό κόμμα της Αδελφοί της Ιταλίας, είναι «πολύ καλές».

«Είμαστε σε αρμονία σε πολλά θέματα. Σκέφτομαι, για παράδειγμα, για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την καταπολέμηση της μαζικής παράνομης μετανάστευσης, διότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που επηρεάζει ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, ακόμη και πέρα από τα σύνορα της ΕΕ».

Η Μελόνι μίλησε επίσης για την «εξαιρετική» σχέση της με τον δισεκατομμυριούχο σύμμαχο και χορηγό του Ντόναλντ Τραμπ, Έλον Μασκ, ο οποίος την Πέμπτη (2/1) εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση Στάρμερ.

«Ο Έλον Μασκ είναι ένας λαμπρός άνθρωπος και είναι πάντα ενδιαφέρον να συζητάς μαζί του», είπε, προσθέτοντας ότι την κάνει να χαμογελάει όταν σκέφτεται ότι εκείνοι που κάποτε επαίνεσαν τον Μασκ ως «ιδιοφυΐα», τώρα τον απεικονίζουν ως «τέρας» επειδή επέλεξε τη «λάθος» πλευρά του οδοφράγματος.

Είπε ότι η ίδια και ο Στάρμερ συμφώνησαν στην ανάγκη «να εντατικοποιήσουμε την καταπολέμηση των διακινητών, να εργαστούμε για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών μας δυνάμεων, να ενισχύσουμε τη δέσμευση για υποβοηθούμενους εθελοντικούς επαναπατρισμούς και να μη φοβηθούμε να διερευνήσουμε επίσης καινοτόμες λύσεις, όπως αυτή που ξεκίνησε η Ιταλία με το πρωτόκολλο με την Αλβανία για τη διεκπεραίωση αιτήσεων ασύλου σε μια χώρα εκτός ΕΕ, αλλά υπό ιταλική και ευρωπαϊκή δικαιοδοσία».

Ωστόσο, δεν ανέφερε ότι η συμφωνία ύψους 670 εκατ. ευρώ, η οποία προοριζόταν να μεταφέρει στην Αλβανία 3.000 αιτούντες άσυλο που οι ιταλικές αρχές συλλαμβάνουν κατά μέσο όρο τον μήνα, έχει αποδειχθεί άκαρπη από τότε που ξεκίνησε -τον Οκτώβριο 2023- λόγω νομικών προβλημάτων. Το σύμφωνο προσέλκυσε το μεγάλο ενδιαφέρον του Στάρμερ κατά τη συνάντησή του με τη Μελόνι στη Ρώμη τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά μέχρι και σήμερα οι εγκαταστάσεις που υποτίθεται ότι θα φιλοξενούσαν τους αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατοπέδου κράτησης στο Gjadër, είναι άδειες. Δημοσίευμα της ημερήσιας εφημερίδας Domani στα τέλη Νοεμβρίου αποκάλυψε ότι το πολυδιαφημισκένο κλειστό κέντρο κράτησης μεταναστών της Μελόνι φιλοξενεί τα αδέσποτα σκυλιά που έχουν υιοθετήσει οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που έχουν αναπτυχθεί εκεί.

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας τον Δεκέμβριο στο Atreju, το ετήσιο φεστιβάλ του κόμματός της, η Μελόνι επέμεινε ότι η συμφωνία «θα λειτουργήσει, ακόμη και αν πρέπει να περάσω κάθε νύχτα και μέρα εκεί από τώρα μέχρι το τέλος της [θητείας της] ιταλικής κυβέρνησης».

Ο Κιρ Στάρμερ, ο οποίος τον Σεπτέμβριο δήλωσε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει στην Ιταλία 4 εκατομμύρια λίρες -περίπου 4,8 εκατ. ευρώ- για να στηρίξει την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης, έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για τους επαίνους του στις πολιτικές της από βουλευτές των Εργατικών και ΜΚΟ.

Το Συμβούλιο Προσφύγων και η Διεθνής Αμνηστία τον προέτρεψαν τον Σεπτέμβριο να αποφύγει άλλα «τεχνάσματα» μετά την αποτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα της Ρουάντα. Από τότε που η κυβέρνηση συνασπισμού της ανέβηκε στην εξουσία τον Οκτώβριο του 2022, η Μελόνι δήλωσε ότι «δεν έκανε ποτέ μια επιλογή για την οποία να ντρέπομαι».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Διεθνή / «Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Οι εγκαταστάσεις στη Σενγκίν είναι άδειες, αφού οι λίγοι μετανάστες που είχαν μεταφερθεί εκεί οδηγήθηκαν γρήγορα πίσω στην Ιταλία, ύστερα από απόφαση ιταλικών δικαστηρίων που έκριναν παράνομη την παραμονή τους στην Αλβανία πριν από την επαναπροώθηση σε «ασφαλείς» χώρες
LIFO NEWSROOM
Η Ιταλία χορηγεί υπηκοότητα στον Χαβιέρ Μιλέι και προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Η Ιταλία χορηγεί υπηκοότητα στον Χαβιέρ Μιλέι και προκαλεί αντιδράσεις

Οι ιταλικοί νόμοι περί υπηκοότητας βασίζονται στην αρχή του δικαίου του αίματος (ius sanguinis), επιτρέποντας ακόμη και σε απόμακρους απογόνους Ιταλών πολιτών να αποκτήσουν ιταλικό διαβατήριο
LIFO NEWSROOM
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΓΕΦΥΡΑ ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ

Διεθνή / Βαλτιμόρη: Διώξεις στην εταιρεία του πλοίου για την κατάρρευση της γέφυρας

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες από τους ερευνητές και δεν ενημέρωσε επαρκώς την αμερικανική ακτοφυλακή για τεχνικά προβλήματα και κινδύνους ασφαλείας στο πλοίο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης του είναι άφαντος, τη στιγμή που οι διαπραγματευτές τον χρειάζονται περισσότερο

Η απουσία του σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ επηρεάζει τις εσωτερικές ισορροπίες στην Τεχεράνη, καθώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη στάση στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΡΜΕΝΙΑ ΝΙΚΟΛ ΠΑΣΙΝΙΑΝ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Διεθνή / Ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν ανήκε στην Αρμενία

Σε μια απρόσμενη παραδοχή, ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν αποτελούσε έδαφος της Αρμενίας και ότι η προσπάθεια για την κατάκτησή του ήταν «ένα μοιραίο λάθος»
THE LIFO TEAM
Μπορείς να παραγγείλεις Diet Coke ή να βομβαρδίσεις το Ιράν: το νέο αντι-Trump arcade στο National Mall

Διεθνή / Να παραγγείλεις αναψυκτικό ή να βομβαρδίσεις το Ιράν; Το νέο αντι-Tραμπ παιχνίδι στην Ουάσινγκτον

Η Secret Handshake, η ανώνυμη ομάδα πίσω από τα σατιρικά γλυπτά του Τραμπ με τον Τζέφρι Έπσταϊν, επέστρεψε στο National Mall με ένα κανονικό arcade παιχνίδι για τον πόλεμο με το Ιράν. Το Operation Epic Furious σατιρίζει μια κυβέρνηση που, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, παρουσιάζει τη στρατιωτική βία σαν πολεμικό trailer από το Call of Duty.
THE LIFO TEAM