Απεργία της ΓΣΕΕ

Μελέτη: Πολλοί κάνουν «μικρή χρήση» ψυχεδελικών για βελτιώσουν την ψυχοσωματική τους κατάσταση - Λόγω πανδημίας

Μελέτη: Πολλοί κάνουν «μικρή χρήση» ψυχεδελικών για βελτιώσουν την ψυχοσωματική τους κατάσταση - Λόγω πανδημίας Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Getty Images
0

Ένα ακόμη απότοκο της πανδημίας κορωνοϊού είναι πως άλλαξε τον χαρακτήρα χρήσης ναρκωτικών, με πολλούς να στρέφονται από την ψυχαγωγική χρήση σε μικρές δόσεις ψυχεδελικών, όπως LSD ή τα μαγικά μανιτάρια, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της ψυχικής και σωματικής κατάστασής τους, σύμφωνα με κορυφαίο ειδικό σε εθισμούς. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Άνταμ Γουίνστοκ, ιδρυτή και διευθυντή του ιδρύματος Global Drug Survey, οι άνθρωποι κάνουν πλέον χρήση μικροδόσεων ψυχοτρόπων για αυτοθεραπεία αντί να ακολουθούν την τάση, δημοφιλή στη Σίλικον Βάλεϊ, χρήσης μικρής ποσότητας ψυχεδελικών για να ενισχύσουν τη δημιουργικότητά τους. 

Η έρευνα που διεξήχθη εντός του 2021 καταδεικνύει πως μεταξύ όσων έκαναν μικρο-χρήση ψυχοτρόπων ουσιών και έπαιρναν ψυχιατρικά φάρμακα, σχεδόν οι μισοί ανέφεραν πως μείωσαν ή και σταμάτησαν την συνταγογραφημένη αγωγή. 
 

Όπως υποστηρίζει ο Γουίνστοκ, ψυχίατρος με έδρα το Λονδίνο, τα ευρήματα υποδεικνύουν πως οι άνθρωποι πειραματίζονταν με μικροδόσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πιθανόν λόγω της αυξημένης αναμονής για ραντεβού και υπηρεσίες ψυχικής υγείας

Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε πως πολλοί πειραματίζονταν με μια ευρεία γκάμα ψυχεδελικών. Περίπου το ένα τρίτο αυτών που έκαναν χρήση μικρής ποσότητας LSD ή μαγικών μανιταριών (ψιλοκυβίνη) ανέφερε πως δοκίμασε κι άλλες ουσίες, όπως έκσταση (MDMA), κεταμίνη (ένα διασχιστικό αναισθητικό) και αγιαχουάσκα, ένα ισχυρό παραισθησιογόνο φυτικό μείγμα που χρησιμοποιείται από τους αυτόχθονες της Νότιας Αμερικής. 

«Στο παρελθόν οι άνθρωποι έκαναν μικρή χρήση για ενίσχυση της δημιουργικότητας και της απόδοσής τους. Τώρα, νομίζω πως οι άνθρωποι στρέφονται προς τις μικροδόσεις αυτές για να βελτιώσουν την ψυχοσωματική τους κατάσταση και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ψυχικής υγείας» εξηγεί ο Γουίνστοκ. 


Ο ίδιος ευελπιστεί η μελέτη αυτή να ενθαρρύνει τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, τις ψυχιατρικές δομές και όσους ασκούν ανάλογη πολιτική να δουν θετικά τη μικρή δοσολογία ναρκωτικών ουσιών, προσθέτοντας πως αν η τακτική αυτή παραμείνει παράνομη, οι ευάλωτοι άνθρωποι ίσως γίνουν στόχοι εκμετάλλευσης ή κατά λάθος πάρουν σε μεγάλες και επιβλαβείς δόσεις παραισθησιογόνα. 


Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM
Σίδνεϊ: Δυσκολευόταν να συνάψει σχέσεις με γυναίκες, λένε οι γονείς του 40χρονου δράστη

Διεθνή / Σίδνεϊ: Δυσκολευόταν να συνάψει σχέσεις με γυναίκες, λένε οι γονείς του 40χρονου δράστη

Οι γονείς του 40χρονου Τζόελ Κάουτσι, που αφαίρεσε τη ζωή έξι ανθρώπων σε εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ, παραδέχονται πως ο γιος τους «ήταν ένα τέρας», που μισούσε τις γυναίκες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ