Μελέτη: Πολλοί κάνουν «μικρή χρήση» ψυχεδελικών για βελτιώσουν την ψυχοσωματική τους κατάσταση - Λόγω πανδημίας

Μελέτη: Πολλοί κάνουν «μικρή χρήση» ψυχεδελικών για βελτιώσουν την ψυχοσωματική τους κατάσταση - Λόγω πανδημίας Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Getty Images
0

Ένα ακόμη απότοκο της πανδημίας κορωνοϊού είναι πως άλλαξε τον χαρακτήρα χρήσης ναρκωτικών, με πολλούς να στρέφονται από την ψυχαγωγική χρήση σε μικρές δόσεις ψυχεδελικών, όπως LSD ή τα μαγικά μανιτάρια, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της ψυχικής και σωματικής κατάστασής τους, σύμφωνα με κορυφαίο ειδικό σε εθισμούς. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Άνταμ Γουίνστοκ, ιδρυτή και διευθυντή του ιδρύματος Global Drug Survey, οι άνθρωποι κάνουν πλέον χρήση μικροδόσεων ψυχοτρόπων για αυτοθεραπεία αντί να ακολουθούν την τάση, δημοφιλή στη Σίλικον Βάλεϊ, χρήσης μικρής ποσότητας ψυχεδελικών για να ενισχύσουν τη δημιουργικότητά τους. 

Η έρευνα που διεξήχθη εντός του 2021 καταδεικνύει πως μεταξύ όσων έκαναν μικρο-χρήση ψυχοτρόπων ουσιών και έπαιρναν ψυχιατρικά φάρμακα, σχεδόν οι μισοί ανέφεραν πως μείωσαν ή και σταμάτησαν την συνταγογραφημένη αγωγή. 
 

Όπως υποστηρίζει ο Γουίνστοκ, ψυχίατρος με έδρα το Λονδίνο, τα ευρήματα υποδεικνύουν πως οι άνθρωποι πειραματίζονταν με μικροδόσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πιθανόν λόγω της αυξημένης αναμονής για ραντεβού και υπηρεσίες ψυχικής υγείας

Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε πως πολλοί πειραματίζονταν με μια ευρεία γκάμα ψυχεδελικών. Περίπου το ένα τρίτο αυτών που έκαναν χρήση μικρής ποσότητας LSD ή μαγικών μανιταριών (ψιλοκυβίνη) ανέφερε πως δοκίμασε κι άλλες ουσίες, όπως έκσταση (MDMA), κεταμίνη (ένα διασχιστικό αναισθητικό) και αγιαχουάσκα, ένα ισχυρό παραισθησιογόνο φυτικό μείγμα που χρησιμοποιείται από τους αυτόχθονες της Νότιας Αμερικής. 

«Στο παρελθόν οι άνθρωποι έκαναν μικρή χρήση για ενίσχυση της δημιουργικότητας και της απόδοσής τους. Τώρα, νομίζω πως οι άνθρωποι στρέφονται προς τις μικροδόσεις αυτές για να βελτιώσουν την ψυχοσωματική τους κατάσταση και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ψυχικής υγείας» εξηγεί ο Γουίνστοκ. 


Ο ίδιος ευελπιστεί η μελέτη αυτή να ενθαρρύνει τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, τις ψυχιατρικές δομές και όσους ασκούν ανάλογη πολιτική να δουν θετικά τη μικρή δοσολογία ναρκωτικών ουσιών, προσθέτοντας πως αν η τακτική αυτή παραμείνει παράνομη, οι ευάλωτοι άνθρωποι ίσως γίνουν στόχοι εκμετάλλευσης ή κατά λάθος πάρουν σε μεγάλες και επιβλαβείς δόσεις παραισθησιογόνα. 


Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τιμωρητικοί βιασμοί στο Ιράν: «Μας βιάζουν για να σταματήσουμε να φωνάζουμε για την ελευθερία»

Διεθνή / Τιμωρητικοί βιασμοί στο Ιράν: «Μας βιάζουν για να σταματήσουμε να φωνάζουμε για την ελευθερία»

Γυναίκες και άντρες που συνελήφθησαν, βιάστηκαν και βασανίστηκαν από την Αστυνομία Ηθών μιλούν για τις φρικτές εμπειρίες τους, τους συντρόφους τους που περιμένουν να εκτελεστούν και την απάθεια της Δύσης.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ