Μελέτη: Οι σημερινοί χαρακτηρισμοί για τους πρόσφυγες είναι ίδιοι με εκείνους στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

Μελέτη: Οι σημερινοί χαρακτηρισμοί για τους πρόσφυγες είναι ίδιοι με εκείνους στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο Facebook Twitter
0

«Ακαμάτηδες», «κλέβουν τις δουλειές μας»: οι επικρίσεις κατά των Γάλλων και Βέλγων προσφύγων στη Βρετανία κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ίδιες μ' αυτές που διατυπώνονται σήμερα εναντίον των Ευρωπαίων μεταναστών ή προσφύγων, σύμφωνα με μια πανεπιστημιακή μελέτη.


«Είναι εντυπωσιακό να βλέπει κανείς πως πολλές συζητήσεις σχετικά με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που είχαν γίνει την περίοδο 1914-18 είναι ακριβώς ίδιες μ' αυτές που έχουμε σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καθηγητής Ρίτσαρντ Γκρέισον, ειδικός για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου, ο οποίος επόπτευσε τη μελέτη αυτή.


«Αν αντικαθιστούσατε τα γαλλικά και βελγικά επίθετα των άρθρων της εποχής με συριακά, ο κόσμος θα νόμιζε πως τα σχόλια αυτά έχουν γίνει σήμερα» πρόσθεσε η Σαρλότ Φοσέ, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Goldsmiths. Πραγματοποίησε τη μελέτη στη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016 μαζί με 20 μαθητές, ηλικίας 11 έως 18 ετών, του γαλλικού λυκείου Σαρλ ντε Γκολ του Λονδίνου και του Κολεγίου Newham Sixth Form του Λονδίνου.


«Προσφέρουμε βοήθεια σ' έναν μεγάλο αριθμό νεαρών Βέλγων που είναι ακαμάτηδες: ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται στη μάχη, περιφέρονται στους δρόμους του Λονδίνου με τα χέρια στις τσέπες» αναφέρει ένα άρθρο της «Exeter and Plymouth Gazette» τον Ιανουάριο του 1915.Ο Ρίτσαρντ Γκρέισον επισήμανε επίσης τον αντίθετο φόβο που έκανε την εμφάνισή του εκείνη την εποχή, μήπως οι πρόσφυγες αυτοί «κλέψουν τις δουλειές», ιδιαίτερα των Βρετανών εμπόρων.


Βασισμένη στην ανάλυση εφημερίδων της εποχής και ανεκμετάλλευτων έως τώρα ντοκουμέντων της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, η μελέτη ασχολείται με τον κόσμο των γαλλόφωνων προσφύγων και μεταναστών που εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο και με την αλληλεπίδρασή τους με τον τοπικό πληθυσμό.


Σύμφωνα με την απογραφή του 1911, περίπου 23.000 Γάλλοι και Βέλγοι ήταν εγκατεστημένοι στο Λονδίνο. Μετά το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου το 1914, περίπου 250.000 γαλλόφωνοι πρόσφυγες έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 95% των οποίων ήταν Βέλγοι.


«Οι μαθητές εξεπλάγησαν όταν ανακάλυψαν πως το γαλλικό λύκειο Σαρλ ντε Γκολ είχε δημιουργηθεί αρχικά το 1915 για να πάνε σχολείο οι Βέλγοι πρόσφυγες» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σαρλότ Φοσέ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ