Με «οθωμανικό θέατρο» η φιέστα του Ερντογάν για την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο

Με «οθωμανικό θέατρο» η φιέστα του Ερντογάν για την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο Facebook Twitter
0

Οθωμανικό θέατρο έστησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα με αφορμή τους εορτασμούς Τούρκων και Τουρκοκυπρίων για την εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου πριν από 50 χρόνια στις 20 Ιουλιου 1974.

Μάλιστα στην Κύπρο, εκτός από τον Ερντογάν βρίσκεται ο πολιτικός του εταίρος και ηγέτης των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αλλά και ο πρόεδρος των κεμαλιστών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Τουρκίας (CHP),Οζγκιούρ Οζέλ.

Με «οθωμανικό θέατρο» η φιέστα του Ερντογάν για την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο Facebook Twitter

Ντυμένοι με στολές γενιτσάρων Τούρκοι παρέλασαν και χόρεψαν υπό το βλέμμα του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, όπισθεν του οποίου ήταν καθισμένος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Υπογράφοντας το Ειδικό Βιβλίο Μνήμης, ο Πρόεδρος Ερντογάν κατέγραψε τα ακόλουθα στο βιβλίο: «Είμαστε περήφανοι που γιορτάζουμε την 50ή επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης της 20ης Ιουλίου, που διεξήχθη από τις ηρωικές Ένοπλες Δυνάμεις μας, πολεμώντας ώμο προς ώμο με τον τουρκοκυπριακό λαό. Το τουρκικό έθνος έδειξε για άλλη μια φορά την ακλόνητη δέσμευσή του για την ανεξαρτησία του και το μέλλον του όλος ο κόσμος με αυτή την επιχείρηση, ο τουρκοκυπριακός λαός, συνεχίζει τον αγώνα του για ανεξαρτησία, στεφανωμένος με νίκη, με την υποστήριξη της Πατρίδας, της Δημοκρατίας της Τουρκίας, και ατενίζει το μέλλον με ελπίδα και εμπιστοσύνη εις βάρος της ζωής των μαρτύρων μας, ως αποτέλεσμα των σκληρών αγώνων, θα συνεχίσουμε να μνημονεύουμε τους μάρτυρες μας που άφησαν ως πατρίδα τους βετεράνους μας σε ειρήνη».

Στην ομιλία του, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ είπε: «Όπως δηλώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής TDT, ο τουρκοκυπριακός λαός είναι αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου». Δήλωσε ότι η ΤΔΒΚ έχει μια κρατική δομή που είναι έτοιμη να δημιουργήσει σχέσεις με τα τουρκικά κράτη σε κάθε τομέα.

Στην παρέλαση που ακολούθησε, όσοι συμμετείχαν ως στρατιώτες στην εισβολή της Κύπρου ήταν καθισμένοι στις καρότσες μεταγωγικών που τους μετέφεραν μπροστά από τους επίσημους, ενώ σε όλους είχαν παραχωρηθεί τα ψηλά οθωμανικά καπέλα των γαζήδων (ειδικό καπέλο που φορούν όσοι υποτίθεται ότι έκαναν πολεμικά ανδραγαθήματα κατά τη διάρκεια πολέμων, ένα έθιμο που κρατά πριν από την εποχή των Σελτζούκων).

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκία ανήρτησε βίντεο με στρατιώτες να κάνουν πεζοπορία στον Πενταδάκτυλο, γράφοντας ότι σε αυτά τα εδάφη πριν από 50 χρόνια οι Τούρκοι στρατιώτες «έγραψαν ένα έπος».

Σε άλλη ανάρτηση το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προβάλει ξανά τη φωτογραφία από την (όπως την αποκαλούν οι Τούρκοι) «σφαγή των Χριστουγέννων».

Κατά τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι τρεις γιοι «σκοτώθηκαν από την ελληνική συμμορία στην Κύπρο το 1963, μαζί με τις μητέρες τους, οι οποίες πυροβολήθηκαν σε μια μπανιέρα στο σπίτι τους», σε ένα περιστατικό που έχει διογκωθεί από την τουρκική προπαγάνδα και πλέον κατέχει θέση αστικού μύθου.

Όπως λοιπόν αφηγούνται τα τουρκικά ΜΜΕ: «Ο Νιχάτ Ιλχάν, που αποστρατεύτηκε από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις με τον βαθμό του Ταξίαρχου, ήταν ο γιατρός της 650μελούς τουρκικής δύναμης στην Κύπρο το 1963, που τότε ήταν το τουρκοκυπριακό σύνταγμα. Ήταν σε υπηρεσία στο Τουρκικό Σύνταγμα στις 20 Δεκεμβρίου 1963, όταν οι Ελληνοκύπριοι, που έμειναν στην ιστορία της Κύπρου ως 'Ματωμένα Χριστούγεννα', ξεκίνησαν τις ένοπλες επιθέσεις. Το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου, Έλληνες εισέβαλαν στο σπίτι του Ταγματάρχη Νιχάτ Ιλχάν στην περιοχή Κουμσάλ της Λευκωσίας». Εκεί κατά τα λεγόμενα των Τούρκων οι Κύπριοι δολοφόνησαν τα τρία παιδιά και τη μητέρα τους Μουρουβέτ στην μπανιέρα του σπιτιού τους.

Τούρκοι και διεθνείς ερευνητές, μεταξύ των οποίων και ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ, έχουν αμφισβητήσει την εγκυρότητα και το κατά πόσο ευσταθεί η μυθιστορηματική αφήγηση. Έχει λεχθεί ότι υπάρχουν πολλές αντιφάσεις στην ιστορία, αλλά και το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι «έπαιζαν» με τα πτώματα μέχρι να βρουν την κατάλληλη θέση για την τέλεια φωτογραφία, η οποία όταν και δημοσιεύθηκε προκάλεσε διεθνή κατακραυγή για την υποτιθέμενη βαναυσότητα των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων.

Αυτό το περιστατικό έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως από τους τούρκους εθνικιστές για να προκαλέσει εχθρότητα και δυσπιστία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα εναντίον Ελλήνων και να δικαιολογήσει την τουρκική στρατιωτική εισβολή του 1974 στην Κύπρο στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, απεικονίζοντας τους Έλληνες ως επιθετικούς και δολοφονικούς.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Διεθνή / Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ο πόλεμος του Νταρφούρ, που ξέσπασε το 2003, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους και εκτόπισε εκατομμύρια, ενώ χαρακτηρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα ως γενοκτονία
LIFO NEWSROOM
ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διεθνή / Σαρδηνία: Δίνει 15.000€ και σπίτια 1€ για να μην χαθούν τα χωριά της, αλλά κανείς δεν πάει

Η Σαρδηνία αντιμετωπίζει πληθυσμιακή κατάρρευση στα μικρά χωριά της λόγω χαμηλής γονιμότητας και μετανάστευσης - Επιδοτήσεις, σπίτια 1€ και ξένοι επενδυτές δίνουν νέα ζωή σε κοινότητες που κινδυνεύουν να γίνουν φαντάσματα
LIFO NEWSROOM
ΓΑΖΑ ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Γάζα: Διπλωματικός μαραθώνιος στο Σαρμ Ελ Σέιχ - Αισιόδοξος ο Τραμπ

Οι διαπραγματεύσεις για το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ συνεχίζονται στο Σαρμ Ελ Σέιχ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα - Ελπίδες για συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυση πυρός, ενώ οι διεθνείς πιέσεις αυξάνονται
LIFO NEWSROOM
Δικαιώματα των γυναικών στη Συρία: Σύγκρουση μεταξύ SDF και της ισλαμιστικής κυβέρνησης Αλ Σαράα

Διεθνή / Δικαιώματα των γυναικών στη Συρία: Σύγκρουση μεταξύ SDF και της ισλαμιστικής κυβέρνησης Αλ Σαράα

Οι γυναίκες μαχήτριες των κουρδικών SDF στη βόρεια Συρία εκπαιδεύονται με πλήρη στρατιωτική εξουσία, συγκρούονται με περιορισμούς της νέας κυβέρνησης και συνεχίζουν να προωθούν το σύνθημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία»
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι: Stalker τον παρακολουθούσε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Βρετανία

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Stalker τον παρακολουθούσε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Βρετανία

Το περιστατικό έρχεται λίγους μήνες μετά την απόρριψη της αίτησής του για κρατική χρηματοδότηση της ασφάλειάς του - Η γυναίκα αυτή φέρεται να είχε ακολουθήσει τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ ακόμη και σε ταξίδι τους στη Νιγηρία
LIFO NEWSROOM
«Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Διεθνή / «Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ενηλικιώνονται χωρίς βασικά εμβόλια λόγω της διστακτικότητας των γονιών τους - Η ιστορία της Λέισι Μάντισον αποκαλύπτει τους κινδύνους, τις επιπτώσεις και τη σημασία της εμπιστοσύνης στην επιστήμη
LIFO NEWSROOM
BBC: Η Γαλλία σε νέα πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Διεθνή / Γαλλία: Βαθαίνει η πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Ο Γάλλος πρόεδρος παρά την παραίτησή του Σεμπαστιάν Λεκορνί, του έδωσε προθεσμία 48 ωρών, για να να επιτευχθεί συμφωνία με τα κόμματα για ένα «σχέδιο σταθερότητας» για τη χώρα
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

«Μπορώ να τα καταφέρω χωρίς σχεδόν κανέναν, εκτός από τον Μάικλ» φέρεται να είχε πει κάποτε για τον συνεργάτη του, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά από οικονομικό κάνδαλο
LIFO NEWSROOM