Μαζικές συλλήψεις Κουβανών καλλιτεχνών ενώ διεξάγεται η Μπιενάλε της Αβάνας

Μαζικές συλλήψεις Κουβανών καλλιτεχνών ενώ διεξάγεται η Μπιενάλε της Αβάνας Facebook Twitter
Εικόνα από την προχθεσινή σύλληψη του Κουβανού καλλιτέχνη Luis Manuel Otero Alcántara
0

Οι καλλιτέχνες αντιτίθενται στο περιβόητο «Διάταγμα 349» που νομοθετήθηκε πρόσφατα και ποινικοποιεί την ανεξάρτητη καλλιτεχνική δραστηριότητα στη χώρα.

Παράλληλα με την διεξαγωγή της 13ης Μπιενάλε στην Αβάνα, εντείνεται και η στοχοποίηση από την κυβέρνηση καλλιτεχνών που έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στο περιβόητο «Διάταγμα υπ' αριθμόν 349» που νομοθετήθηκε πρόσφατα και ποινικοποιεί την ανεξάρτητη καλλιτεχνική δραστηριότητα στη χώρα.

Ο Κουβανός καλλιτέχνης – εκ των οργανωτών της «εναλλακτικής Μπιενάλε της Αβάνας» που έγινε πέρσι – Luis Manuel Otero Alcántara έχει ήδη συλληφθεί και κρατηθεί τρεις φορές μόνο αυτόν τον μήνα, με πιο πρόσφατη την προχθεσινή νύχτα, 24 ώρες αφού είχε αφεθεί ελεύθερος.

Προχθές επίσης συνελήφθη ο Κουβανός εικαστικός Amaury Pacheco, για να αφεθεί ελεύθερος μετά από μερικές ώρες, ενώ λίγες μέρες πριν δέχτηκε την επίσκεψη των Αρχών στο σπίτι του στην Αβάνα ένας άλλος καλλιτέχνης, ο Michel Matos, ο οποίος έγραψε μετά στο Facebook ότι οι αστυνομικοί του είπαν να τους ακολουθήσει στο τμήμα όπου τον ανέκριναν εννέα ώρες.

Σύμφωνα με τους καλλιτέχνες, οι συλλήψεις γίνονται στο πλαίσιο μιας πολιτικής «διαίρει και βασίλευε» εκ μέρους της κυβέρνησης με στόχο τον στιγματισμό της καλλιτεχνικής δημιουργίας που δεν έχει τις ευλογίες του κράτους.

Με στοιχεία από το Art Forum

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ