Μαζικές συλλήψεις Κουβανών καλλιτεχνών ενώ διεξάγεται η Μπιενάλε της Αβάνας

Μαζικές συλλήψεις Κουβανών καλλιτεχνών ενώ διεξάγεται η Μπιενάλε της Αβάνας Facebook Twitter
Εικόνα από την προχθεσινή σύλληψη του Κουβανού καλλιτέχνη Luis Manuel Otero Alcántara
0

Οι καλλιτέχνες αντιτίθενται στο περιβόητο «Διάταγμα 349» που νομοθετήθηκε πρόσφατα και ποινικοποιεί την ανεξάρτητη καλλιτεχνική δραστηριότητα στη χώρα.

Παράλληλα με την διεξαγωγή της 13ης Μπιενάλε στην Αβάνα, εντείνεται και η στοχοποίηση από την κυβέρνηση καλλιτεχνών που έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στο περιβόητο «Διάταγμα υπ' αριθμόν 349» που νομοθετήθηκε πρόσφατα και ποινικοποιεί την ανεξάρτητη καλλιτεχνική δραστηριότητα στη χώρα.

Ο Κουβανός καλλιτέχνης – εκ των οργανωτών της «εναλλακτικής Μπιενάλε της Αβάνας» που έγινε πέρσι – Luis Manuel Otero Alcántara έχει ήδη συλληφθεί και κρατηθεί τρεις φορές μόνο αυτόν τον μήνα, με πιο πρόσφατη την προχθεσινή νύχτα, 24 ώρες αφού είχε αφεθεί ελεύθερος.

Προχθές επίσης συνελήφθη ο Κουβανός εικαστικός Amaury Pacheco, για να αφεθεί ελεύθερος μετά από μερικές ώρες, ενώ λίγες μέρες πριν δέχτηκε την επίσκεψη των Αρχών στο σπίτι του στην Αβάνα ένας άλλος καλλιτέχνης, ο Michel Matos, ο οποίος έγραψε μετά στο Facebook ότι οι αστυνομικοί του είπαν να τους ακολουθήσει στο τμήμα όπου τον ανέκριναν εννέα ώρες.

Σύμφωνα με τους καλλιτέχνες, οι συλλήψεις γίνονται στο πλαίσιο μιας πολιτικής «διαίρει και βασίλευε» εκ μέρους της κυβέρνησης με στόχο τον στιγματισμό της καλλιτεχνικής δημιουργίας που δεν έχει τις ευλογίες του κράτους.

Με στοιχεία από το Art Forum

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Διεθνή / Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Ο βομβαρδισμός του σχολείου, που σημειώθηκε το Σάββατο, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 175 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων ήταν μαθήτριες που βρίσκονταν στις τάξεις του σχολείου στην πόλη Μινάμπ.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ

Διεθνή / Η Ισπανία απαντά στον Τραμπ: Οι πολίτες ζητούν «περισσότερη ευημερία, όχι περισσότερα προβλήματα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία, μετά την απόφασή της να μην επιτρέψει στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές της βάσεις στην επιχείρηση κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΝΗΜΕΙΟ UNESCO ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ιράν: Σοβαρές ζημιές στο Ανάκτορο Γκολεστάν από αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα στην Τεχεράνη

Το Ανάκτορο Γκολεστάν αποτελεί ένα από τα παλαιότερα ιστορικά συγκροτήματα της Τεχεράνης και κεντρικό δείγμα της περσικής αρχιτεκτονικής της περιόδου των Κατζάρων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΑΤΟ

Διεθνή / O Τραμπ λέει ότι θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία - «Φέρθηκε απαίσια»

Αιτία της απόφασης του Αμερικανού προέδρου φέρεται να είναι το γεγονός πως η Ισπανία δεν επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν ισπανικές βάσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν
THE LIFO TEAM
Μήπως ο Σάντσεθ διασώζει την αξιοπρ΄πεια της Ευρώπης;

Διεθνή / Μήπως ο Σάντσεθ διασώζει την αξιοπρέπεια της Ευρώπης;

Η άρνηση της Ισπανίας να επιτρέψει τη χρήση των βάσεων Rota και Morón για τις πρόσφατες αμερικανο-ισραηλινές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή αποτελεί μια από τις πιο τολμηρές διπλωματικές κινήσεις μέλους του ΝΑΤΟ τις τελευταίες δεκαετίες.
THE LIFO TEAM