Μαζικές διαδηλώσεις κατά του αντισημιτισμού στη Γαλλία

Μαζικές διαδηλώσεις κατά του αντισημιτισμού στη Γαλλία Facebook Twitter
0

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το βράδυ της Τρίτης σε πόλεις σε όλη τη Γαλλία για να διαμαρτυρηθεί κατά του αντισημιτισμού, μετά τα αλλεπάλληλα επεισόδια που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα χώρα.

Στο Παρίσι, στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, ανάμεσα στο πλήθος ήταν ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ και οι πρώην πρόεδροι Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί.

«Ο αντισημιτισμός είναι μάστιγα, είναι μια επίθεση στη δημοκρατία», είπε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους. «Ο αντισημιτισμός δεν είναι ένα εβραϊκό ζήτημα, είναι θέμα για όλον τον γαλλικό λαό», πρόσθεσε.

 Λίγο νωρίτερα, αφού επισκέφθηκε το κοιμητήριο του Κατσενέμ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και οι πρόεδροι της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στο Παρίσι.

Οι γαλλικές αρχές και ο πολιτικός κόσμος κάλεσαν τους Γάλλους να κινητοποιηθούν και να διαδηλώσουν παντού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατακόρυφη αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών στη χώρα (+74% το 2018).

«Σήμερα πρέπει να πούμε φτάνει πια, να πούμε ότι δεν είναι όλα επιτρεπτά και όταν βλέπουμε αυτές τις πράξεις να πολλαπλασιάζονται είναι ώρα να αντιδράσουμε όλοι μαζί, με τον καλύτερο τρόπο», σχολίασε ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, που μετείχε επίσης στην αποψινή συγκέντρωση.

Το παρών έδωσαν η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, η πρόεδρος της περιφέρειας του Παρισιού Βαλερί Πεκρές, ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιάν Ρουσέλ και πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος LREM.

«Φτάνει πια με τους αγκυλωτούς σταυρούς, με τις προσβολές», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων, Λοράν Βοκιέ, αναφερόμενος στη βεβήλωση του κοιμητηρίου στην Αλσατία και στη φραστική επίθεση που δέχτηκε το Σάββατο ο φιλόσοφος Αλέν Φινκελκρότ, στο περιθώριο μιας διαδήλωσης των «κίτρινων γιλέκων».

Το 2018 αναφέρθηκαν στη Γαλλία 541 αντισημιτικές ενέργειες, αριθμός αυξημένος κατά 74% μέσα σε έναν χρόνο. Ωστόσο, είναι σημαντικά λιγότερες σε σύγκριση με το 2014 (851) και το 2004 (974).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / DPA

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ληστεία στο Λούβρο: «Αποτύχαμε» - Πιέσεις στη γαλλική κυβέρνηση για την ασφάλεια των μουσείων

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Αποτύχαμε» - To «κατηγορώ» στη γαλλική κυβέρνηση για την ασφάλεια των μουσείων

Το σχόλιο του Γάλλου υπουργού Δικαιοσύνης για το γεγονός του ότι χρειάστηκαν μόνο 7 λεπτά για να κλαπούν ανεκτίμητης αξίας κοσμήματα από το πιο διάσημο μουσείο του κόσμου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Θα αποκλείσει εντελώς τον πρίγκιπα Άντριου από τη βασιλική ζωή όταν ανέβει στον θρόνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Θα αποκλείσει εντελώς τον πρίγκιπα Άντριου από τη βασιλική ζωή όταν ανέβει στον θρόνο

Ο 43χρονος πρόκειται να ακολουθήσει αυστηρότερη στάση από αυτή του πατέρα του σε σχέση με τον πρίγκιπα Άντριου, απαγορεύοντάς του οποιαδήποτε εμπλοκή στη βασιλική ζωή
LIFO NEWSROOM
Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την κινηματογραφική ληστεία στο Λούβρο

Διεθνή / Πολύτιμα κοσμήματα και μια «τέλεια» διαφυγή: Τι γνωρίζουμε ως τώρα για τη ληστεία στο Λούβρο

Πώς οι δράστες εισέβαλαν στο πιο διάσημο μουσείο του κόσμου μέρα-μεσημέρι και κατάφεραν να εξαφανιστούν παίρνοντας μαζί τους οκτώ ανυπολόγιστης πολιτιστικής αξίας κοσμήματα
LIFO NEWSROOM
Βιρτζίνια Τζιούφρε: «Φοβόμουν ότι θα πέθαινα ως σκλάβα του σεξ στα χέρια του Έπσταϊν»

Διεθνή / Βιρτζίνια Τζιούφρε: «Φοβόμουν ότι θα πέθαινα ως σκλάβα του σεξ στα χέρια του Έπσταϊν»

Το βιβλίο «Nobody’s Girl», που αναμένεται να κυκλοφορήσει την Τρίτη –σχεδόν έξι μήνες μετά την αυτοκτονία της Τζιούφρε– περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τη φρίκη που βίωσε στα χέρια του
LIFO NEWSROOM