Μαζικές διαδηλώσεις κατά του αντισημιτισμού στη Γαλλία

Μαζικές διαδηλώσεις κατά του αντισημιτισμού στη Γαλλία Facebook Twitter
0

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το βράδυ της Τρίτης σε πόλεις σε όλη τη Γαλλία για να διαμαρτυρηθεί κατά του αντισημιτισμού, μετά τα αλλεπάλληλα επεισόδια που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα χώρα.

Στο Παρίσι, στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, ανάμεσα στο πλήθος ήταν ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ και οι πρώην πρόεδροι Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί.

«Ο αντισημιτισμός είναι μάστιγα, είναι μια επίθεση στη δημοκρατία», είπε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους. «Ο αντισημιτισμός δεν είναι ένα εβραϊκό ζήτημα, είναι θέμα για όλον τον γαλλικό λαό», πρόσθεσε.

 Λίγο νωρίτερα, αφού επισκέφθηκε το κοιμητήριο του Κατσενέμ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και οι πρόεδροι της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στο Παρίσι.

Οι γαλλικές αρχές και ο πολιτικός κόσμος κάλεσαν τους Γάλλους να κινητοποιηθούν και να διαδηλώσουν παντού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατακόρυφη αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών στη χώρα (+74% το 2018).

«Σήμερα πρέπει να πούμε φτάνει πια, να πούμε ότι δεν είναι όλα επιτρεπτά και όταν βλέπουμε αυτές τις πράξεις να πολλαπλασιάζονται είναι ώρα να αντιδράσουμε όλοι μαζί, με τον καλύτερο τρόπο», σχολίασε ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, που μετείχε επίσης στην αποψινή συγκέντρωση.

Το παρών έδωσαν η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, η πρόεδρος της περιφέρειας του Παρισιού Βαλερί Πεκρές, ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιάν Ρουσέλ και πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος LREM.

«Φτάνει πια με τους αγκυλωτούς σταυρούς, με τις προσβολές», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων, Λοράν Βοκιέ, αναφερόμενος στη βεβήλωση του κοιμητηρίου στην Αλσατία και στη φραστική επίθεση που δέχτηκε το Σάββατο ο φιλόσοφος Αλέν Φινκελκρότ, στο περιθώριο μιας διαδήλωσης των «κίτρινων γιλέκων».

Το 2018 αναφέρθηκαν στη Γαλλία 541 αντισημιτικές ενέργειες, αριθμός αυξημένος κατά 74% μέσα σε έναν χρόνο. Ωστόσο, είναι σημαντικά λιγότερες σε σύγκριση με το 2014 (851) και το 2004 (974).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / DPA

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Tinder Swindler»: Συνελήφθη στη Γεωργία ο διαβόητος «απατεώνας του Tinder»

Διεθνή / «Tinder Swindler»: Συνελήφθη στη Γεωργία ο διαβόητος «απατεώνας του Tinder»

Το πραγματικό του όνομα είναι Σιμόν Γεχούντα Χαγιούτ, και φέρεται να εξαπάτησε γυναίκες σε διάφορες χώρες, παρουσιάζοντας ψευδώς τον εαυτό του ως γιο του δισεκατομμυριούχου «βασιλιά των διαμαντιών» Λεβ Λεβίεφ
LIFO NEWSROOM
«Σταματήστε να κολυμπάτε στα κανάλια μας!» – Η Βενετία κηρύσσει πόλεμο στους απείθαρχους τουρίστες

Διεθνή / «Σταματήστε να κολυμπάτε στα κανάλια μας!» – Η Βενετία κηρύσσει πόλεμο στους απείθαρχους τουρίστες

Στο απροχώρητο φαίνεται πως έχει φτάσει η κατάσταση με τους τουρίστες στη Βενετία, με τους ντόπιους να δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν την πόλη με ασέβεια και ζητούν αυστηρότερα μέτρα
LIFO NEWSROOM
Νέο Αμερικανικό πλήγμα σε διεθνή ύδατα με 3 νεκρούς - «Χτυπήσαμε ναρκοτρομοκράτες» λέει ο Τραμπ 

Διεθνή / Νέο Αμερικανικό πλήγμα σε διεθνή ύδατα με 3 νεκρούς - «Χτυπήσαμε ναρκοτρομοκράτες» λέει ο Τραμπ 

Το πλήγμα ήρθε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά από άλλη επιχείρηση των ΗΠΑ, στην οποία σκοτώθηκαν 11 άτομα που η Ουάσινγκτον συνδέει με τη συμμορία Tren de Aragua από τη Βενεζουέλα
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Ο Σάντσεθ ζητά τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις

Διεθνή / Ισπανία: Ο Σάντσεθ ζητά τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις μετά τα επεισόδια

Οι δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού ήρθαν μία μέρα μετά την πρόωρη διακοπή του ποδηλατικού αγώνα Vuelta a España, εξαιτίας επεισοδίων με φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που οδήγησαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM