Μαζικές διαδηλώσεις κατά του αντισημιτισμού στη Γαλλία

Μαζικές διαδηλώσεις κατά του αντισημιτισμού στη Γαλλία Facebook Twitter
0

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το βράδυ της Τρίτης σε πόλεις σε όλη τη Γαλλία για να διαμαρτυρηθεί κατά του αντισημιτισμού, μετά τα αλλεπάλληλα επεισόδια που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα χώρα.

Στο Παρίσι, στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, ανάμεσα στο πλήθος ήταν ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ και οι πρώην πρόεδροι Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί.

«Ο αντισημιτισμός είναι μάστιγα, είναι μια επίθεση στη δημοκρατία», είπε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους. «Ο αντισημιτισμός δεν είναι ένα εβραϊκό ζήτημα, είναι θέμα για όλον τον γαλλικό λαό», πρόσθεσε.

 Λίγο νωρίτερα, αφού επισκέφθηκε το κοιμητήριο του Κατσενέμ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και οι πρόεδροι της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στο Παρίσι.

Οι γαλλικές αρχές και ο πολιτικός κόσμος κάλεσαν τους Γάλλους να κινητοποιηθούν και να διαδηλώσουν παντού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατακόρυφη αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών στη χώρα (+74% το 2018).

«Σήμερα πρέπει να πούμε φτάνει πια, να πούμε ότι δεν είναι όλα επιτρεπτά και όταν βλέπουμε αυτές τις πράξεις να πολλαπλασιάζονται είναι ώρα να αντιδράσουμε όλοι μαζί, με τον καλύτερο τρόπο», σχολίασε ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, που μετείχε επίσης στην αποψινή συγκέντρωση.

Το παρών έδωσαν η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, η πρόεδρος της περιφέρειας του Παρισιού Βαλερί Πεκρές, ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιάν Ρουσέλ και πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος LREM.

«Φτάνει πια με τους αγκυλωτούς σταυρούς, με τις προσβολές», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων, Λοράν Βοκιέ, αναφερόμενος στη βεβήλωση του κοιμητηρίου στην Αλσατία και στη φραστική επίθεση που δέχτηκε το Σάββατο ο φιλόσοφος Αλέν Φινκελκρότ, στο περιθώριο μιας διαδήλωσης των «κίτρινων γιλέκων».

Το 2018 αναφέρθηκαν στη Γαλλία 541 αντισημιτικές ενέργειες, αριθμός αυξημένος κατά 74% μέσα σε έναν χρόνο. Ωστόσο, είναι σημαντικά λιγότερες σε σύγκριση με το 2014 (851) και το 2004 (974).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / DPA

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης του είναι άφαντος, τη στιγμή που οι διαπραγματευτές τον χρειάζονται περισσότερο

Η απουσία του σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ επηρεάζει τις εσωτερικές ισορροπίες στην Τεχεράνη, καθώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη στάση στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΡΜΕΝΙΑ ΝΙΚΟΛ ΠΑΣΙΝΙΑΝ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Διεθνή / Ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν ανήκε στην Αρμενία

Σε μια απρόσμενη παραδοχή, ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν αποτελούσε έδαφος της Αρμενίας και ότι η προσπάθεια για την κατάκτησή του ήταν «ένα μοιραίο λάθος»
THE LIFO TEAM
Μπορείς να παραγγείλεις Diet Coke ή να βομβαρδίσεις το Ιράν: το νέο αντι-Trump arcade στο National Mall

Διεθνή / Να παραγγείλεις αναψυκτικό ή να βομβαρδίσεις το Ιράν; Το νέο αντι-Tραμπ παιχνίδι στην Ουάσινγκτον

Η Secret Handshake, η ανώνυμη ομάδα πίσω από τα σατιρικά γλυπτά του Τραμπ με τον Τζέφρι Έπσταϊν, επέστρεψε στο National Mall με ένα κανονικό arcade παιχνίδι για τον πόλεμο με το Ιράν. Το Operation Epic Furious σατιρίζει μια κυβέρνηση που, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, παρουσιάζει τη στρατιωτική βία σαν πολεμικό trailer από το Call of Duty.
THE LIFO TEAM