ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Μάθιου Πέρι: Τι είναι η κεταμίνη που προκάλεσε τον θάνατο του ηθοποιού

Μάθιου Πέρι: Τι είναι η κεταμίνη που προκάλεσε τον θάνατο του ηθοποιού Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η αιτία θανάτου του Μάθιου Πέρι, η κεταμίνη και η χρήση της αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και πολλών δημοσιευμάτων. 

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο Μάθιου Πέρι πέθανε από «οξείες επιπτώσεις» κεταμίνης. Πρόκειται για ένα αναισθητικό με ψυχεδελικές ιδιότητες, το οποίο χρησιμοποιείται και για «ψυχαγωγικούς» λόγους. 

Παράλληλα όμως, το φάρμακο αυτό έχει γίνει δημοφιλές ως μια εναλλακτική θεραπεία για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και άλλων ζητημάτων ψυχικής υγείας

Τι είναι η κεταμίνη

Η κεταμίνη είναι ένα ενέσιμο, βραχείας δράσης, διασπαστικό αναισθητικό, που μπορεί να έχει παραισθησιογόνα αποτελέσματα σε συγκεκριμένες δόσεις. 

Διαστρεβλώνει την αντίληψη της όρασης και του ήχου και κάνει τους χρήστες να νιώθουν ότι αποσυνδέονται από τον πόνο και το περιβάλλον. Αναπτύχθηκε ως αναισθητικό για το πεδίο της μάχης τη δεκαετία του ‘60 και η κεταμίνη είναι νόμιμη για τη χρήση τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα από το’70.  Συχνά χρησιμοποιείται ως αναισθητικό σε παιδιά, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. 

Όμως, η ψυχιατρική χρήση της κεταμίνης παραμένει μη εγκεκριμένη και δίχως κανόνες, παρότι χρησιμοποιείται ολοένα περισσότερο, για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, του αυτοκτονικού ιδεασμού και των χρόνιων πόνων. Το 2019 ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε μια μορφή της κεταμίνης σε ρινικό σπρέι, για τη θεραπεία περιπτώσεων κατάθλιψης. 

Μπορεί να γίνει κατάχρηση της κεταμίνης, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε μέτρια ή χαμηλή σωματική εξάρτηση, ή υψηλή ψυχολογική εξάρτηση, αλλά οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι ένα ασφαλές φάρμακο. Εκείνοι που τη χρησιμοποιούν για «ψυχαγωγικούς» λόγους, συχνά το κάνουν εισπνέοντας την κεταμίνη σε μορφή σκόνης, ή ενδορρινικού σπρέι. 

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται να χρησιμοποιήσουν την κεταμίνη, αν τη συνταγογραφήσει ο γιατρός τους και η χορήγηση γίνει σε υγειονομικό χώρο», επεσήμανε ο δρ. Τζέραλντ Σανακόρα, διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος του Γέιλ για την κατάθλιψη.  

Μπορεί να είναι θανατηφόρα η κεταμίνη; 

Σπανίως είναι θανατηφόρα η κεταμίνη, αλλά μια υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει απώλεια των αισθήσεων και επικίνδυνη επιβράδυνση της αναπνοής, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών. 

Υπενθυμίζεται πως η ποσότητα κεταμίνης που βρέθηκε στον οργανισμό του Μάθιου Πέρι ήταν εξαιρετικά υψηλή και συγκρίνεται με τη δόση για γενική αναισθησία

Παρενέργειες όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση και η παράνοια είναι σπάνιες και συνήθως συμβαίνουν σε πολύ υψηλές δόσεις. Εκείνοι που χρησιμοποιούν συχνά το φάρμακο μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα στην ουροδόχο κύστη. 

Τον Οκτώβριο ο FDA εξέδωσε προειδοποίηση για τους κινδύνους της χρήσης τροποποιημένων μορφών της κεταμίνης. Ο Οργανισμός, επικαλούμενος αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες, προειδοποίησε ότι η χρήση αυτών των μορφών κεταμίνης χωρίς επίβλεψη αυξάνουν τον κίνδυνο για επικίνδυνες ψυχιατρικές αντιδράσεις και προβλήματα υγείας, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, καταστολή του αναπνευστικού και προβλήματα του ουροποιητικού, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε ακράτεια. 

Οι ασθενείς πρέπει να περάσουν από πλήρη ιατρικό και ψυχιατρικό έλεγχο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι κατάλληλοι για τη θεραπεία, επεσήμανε ο δρ. Στίβεν Ράντοβιτς, επικεφαλής γιατρός σε κλινική κεταμίνης στη Νέα Υόρκη. 

Σε τέτοιες κλινικές οι δόσεις που χορηγούνται είναι κάτω από το επίπεδο της αναισθησίας, έτσι ώστε οι ασθενείς να διατηρούν τις αισθήσεις τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας, εξήγησε. 

Τι ξέρουμε για τη σχέση του Μάθιου Πέρι με την κεταμίνη 

Ο Μάθιου Πέρι έκανε θεραπεία έγχυσης κεταμίνης, υπό ιατρική επίβλεψη, για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους. 

Η τελευταία θεραπεία αυτού του είδους έγινε 1,5 εβδομάδα πριν από τον θάνατό του. Αυτή η δόση δεν είχε σχέση με τον θάνατό του, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, καθώς το φάρμακο παραμένει στον οργανισμό μόνο για μερικές ώρες. 

Αν και δεν αναφέρεται ρητά, η ιατροδικαστική έκθεση αφήνει να εννοηθεί πως ο Μάθιου Πέρι έκανε χρήση κεταμίνης στο σπίτι του όταν πέθανε. Οι αστυνομικοί πάντως δεν βρήκαν το φάρμακο στην οικία του, σημειώνεται στην έκθεση. 

Σε αυτή δεν γίνεται λεπτομερής αναφορά της αλληλουχίας των γεγονότων που οδήγησαν στον θάνατο του Μάθιου Πέρι. Όμως, αναφέρει ως παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτόν, τον πνιγμό, τη στεφανιαία νόσο και τη βουπρενορφίνη, ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που έπαιρνε ο ηθοποιός για την αντιμετώπιση του εθισμού στα οπιοειδή. 

«Στα υψηλά επίπεδα που βρέθηκαν στο αίμα του, οι κύριες θανατηφόρες επιπτώσεις θα ήταν τόσο η υπερδιέγερση του καρδιαγγειακού όσο και η καταστολή του αναπνευστικού», αναφέρει η ιατροδικαστική έκθεση. 

Σε υψηλές δόσεις, η κεταμίνη ενδέχεται να προκαλέσει επικίνδυνες αλλαγές της αρτηριακής πίεσης, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για ανθρώπους με καρδιαγγειακά νοσήματα. 

«Δεν είμαι ιατροδικαστής, αλλά είχε πολλούς παράγοντες κινδύνου και υπάρχουν πολλά που μπορεί να συνέβησαν. Το πιο σημαντικό συμπέρασμα είναι πως η κεταμίνη δεν αποτελεί φάρμακο που λαμβάνεται στο σπίτι», επεσήμανε ο δρ. Σανακόρα του πανεπιστημίου Γέιλ. 

Με πληροφορίες από NYT

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η AstraZeneca παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως το εμβόλιο για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες

Διεθνή / Η AstraZeneca παραδέχθηκε για πρώτη φορά πως το εμβόλιο για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες

Ομαδική αγωγή από 51 οικογένειες έχει κατατεθεί στη Βρετανία κατά του φαρμακευτικού κολοσσού - Οι αποζημιώσεις συνολικά υπολογίζεται πως θα φτάσουν τα 100 εκατ. λίρες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναφέρει την προστασία της υγειονομικής περίθαλψης για τα άτομα LGBTQ+

Διεθνή / Η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναφέρει την προστασία της υγειονομικής περίθαλψης για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

Όταν ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του, κατέστησε σαφές ότι θα εργαστεί όχι μόνο για να αντιστρέψει τη ζημιά που έκανε ο Τραμπ στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αλλά και για να τα προωθήσει ακόμη περισσότερο.
NEWSROOM