Μαλάλα Γιουσαφζάι: «Οι Ταλιμπάν κατέστησαν παράνομο το να είσαι κορίτσι»

Αφγανιστάν: Facebook Twitter
Φωτ.: Χ - Nelson Mandela Foundation
0

Χωρίς περιστροφές η νομπελίστρια Μαλάλα Γιουσαφζάι άσκησε δριμεία κριτική στο καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν αναφορικά με την στάση τους απέναντι στο γυναικείο φύλο. 

«Οι Ταλιμπάν κατέστησαν παράνομο το να είσαι κορίτσι και αυτό έχει ένα κόστος» ανέφερε η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στη Νότια Αφρική. Μάλιστα ζήτησε να χαρακτηριστεί η στάση αυτή ως «το απαρτχάιντ που βασίζεται στο φύλο» και ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Αναλυτικότερα, η Μαλάλα Γιουσαφζάι κατά τη διάρκεια μιας συνόδου που οργανώθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ από το ίδρυμα Μαντέλα, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από τον θάνατο του πρώτου μαύρου προέδρου στη Νότια Αφρική, υπογράμμισε πως τα κορίτσια στο Αφγανιστάν «στρέφονται στα ναρκωτικά» και «προσπαθούν να βάλουν τέλος στη ζωή τους» εξαιτίας της «καταστολής».

Μετά την επιστροφή τους στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν έχει επιδοθεί στον περιορισμό των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν. Σε διάστημα 2 ετών, τα σχολεία της μέσης εκπαίδευσης κατόπιν τα πανεπιστήμια έκλεισαν τις πόρτες τους στις γυναίκες, ενώ απαγορεύτηκε επίσης η πρόσβασή τους στα πάρκα, τα χαμάμ και τα αθλητικά κέντρα.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι τιμήθηκε το 2014 με το Νόμπελ για τον αγώνα της υπέρ του δικαιώματος των κοριτσιών στην εκπαίδευση. «Είναι επιτακτικό να αποκαλέσουμε το αφγανικό καθεστώς αυτό που πραγματικά είναι: ένα καθεστώς απαρτχάιντ βασισμένο στο φύλο», κατήγγειλε η ίδια σήμερα από το Γιοχάνεσμπουργκ.

«Οι Νοτιοαφρικανοί έδωσαν μάχη προκειμένου το φυλετικό απαρτχάιντ να χαρακτηριστεί ακριβώς έτσι και να ποινικοποιηθεί σε διεθνές επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο τράβηξαν την προσοχή του κόσμου στα δεινά του απαρτχάιντ», τόνισε η Μαλάλα Γιουσαφζάι.

«Το απαρτχάιντ που βασίζεται στο φύλο δεν έχει ακόμη κατηγορηματικά κωδικοποιηθεί. Έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε. Από τώρα», πρότεινε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΚΗ ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Διεθνή / Μπενιαμίν Νετανιάχου: Η δίκη του για διαφθορά συνεχίζεται την Κυριακή

«Με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την επιστροφή του δικαστικού συστήματος σε πλήρη λειτουργία, οι ακροάσεις θα συνεχιστούν κανονικά», ανέφερε ανακοίνωση των ισραηλινών δικαστηρίων
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗΣΗ ΣΠΙΤΙ

Διεθνή / Άντριου Μάουντμπάτεν - Ουίνδσορ: Μετακόμισε μετά από αρκετή καθυστέρηση στο νέο του σπίτι

Ο αδελφός του βασιλιά Καρόλου προσπαθεί να εδραιώσει μια πιο σταθερή και ήρεμη καθημερινότητα μακριά από το Royal Lodge, ενώ συνεχίζονται οι νομικές και προσωπικές του υποθέσεις
THE LIFO TEAM
DISCOVEREU ΕΥΡΩΠΗ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ

Διεθνή / ΕΕ: Δωρεάν εισιτήρια για 40.000 άτομα - Ποιοι οι δικαιούχοι, μέχρι πότε οι αιτήσεις

Η πρωτοβουλία της ΕΕ επιστρέφει το 2026 - Δεκάδες χιλιάδες νέοι Ευρωπαίοι μπορούν να ανακαλύψουν προορισμούς που αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική, τις καλές τέχνες, τη γαστρονομία
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ LGBTQI+ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Τουρκία: Σε δίκη στελέχη οργάνωσης για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας - Κατηγορούνται για «ανηθικότητα»

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στην Τουρκία, αλλά η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αποτελεί συχνά στόχο των αρχών, οι οποίες την κατηγορούν για τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων στη χώρα
THE LIFO TEAM