Ο Μακρόν προτείνει μια παράλληλη ευρωπαϊκή κοινότητα μαζί με την Ουκρανία και τη Βρετανία

Μακρόν: Πρόταση για μια «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» - Το «σήμα» σε Ουκρανία και Βρετανία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA.
0

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε έναν τρόπο ώστε το Κίεβο να συνεργαστεί πιο στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγες ώρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν συνέκρινε τον πόλεμό στην Ουκρανία με αυτόν κατά της ναζιστικής Γερμανίας. 

«Η Ουκρανία, με τον αγώνα και το θάρρος της, είναι ήδη μέλος της Ευρώπης μας, της οικογένειάς μας, της Ένωσής μας», είπε ο Μακρόν στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τη Δευτέρα.

Στο πλαίσιο της αναγνώρισης ότι απαιτείται χρόνος για την Ουκρανία ώστε να γίνει μέλος της Ένωσης, ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα, η οποία θα έχει λιγότερο επίσημη φύση. Μια τέτοιου τύπου κοινότητα θα μπορούσε επίσης να είναι ανοιχτή και στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιτρέποντας την ενεργότερη εμπλοκή του Λονδίνου στις ευρωπαϊκές υποθέσεις μετά το Brexit.

Ωστόσο, ο Μακρόν δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει μια τέτοια ομάδα ή ποιος θα είναι ο ρόλος της. Τα κριτήρια ένταξης πάντως σε αυτή θα είναι σίγουρα γεωγραφικά ενώ οι χώρες-μέλη θα πρέπει να ανταποκρίνονται και σε ένα κοινό σύνολο αξιών. Ο ρόλος της μπορεί να περιλαμβάνει τον πολιτικό συντονισμό αλλά και τη συλλογική ασφάλεια και ενέργεια, όπως είπε αργότερα ο Μακρόν στους δημοσιογράφους.

Η ομιλία του Μακρόν θύμισε σε πολλούς αναλυτές τον φιλόδοξο λόγο που είχε βγάλει στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης το 2017, λίγες εβδομάδες από την ανάληψη της προεδρίας της χώρας. 

Στην προκειμένη ομιλία, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η πανδημία και η γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία βοήθησαν να αναβιώσει μια αίσθηση σκοπού στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Ειδικότερα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, τη σοβαρότερη κρίση ασφάλειας της ηπείρου από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η άμυνα της ΕΕ αποτελεί πλέον προτεραιότητα.

Γάλλοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι οι δύο ομιλίες δεν πρέπει να συγκριθούν και είπαν ότι ενώ η Σορβόννη είχε να κάνει με την περιγραφή ενός «οράματος», το Στρασβούργο αφορά την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM