Νέες συγκρούσεις μεταξύ Πακιστάν και Ταλιμπάν στα σύνορα με το Αφγανιστάν

Νέες συγκρούσεις μεταξύ Πακιστάν και Ταλιμπάν στα σύνορα με το Αφγανιστάν Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Νέες φονικές συγκρούσεις στα σύνορα ξέσπασαν μεταξύ του Πακιστάν και των δυνάμεων των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, με τις δύο πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη για παραβίαση της εύθραυστης εκεχειρίας.

Κάτοικοι εγκατέλειψαν τη νύχτα την αφγανική πόλη Σπιν Μπολντάκ, η οποία βρίσκεται κατά μήκος των 2.574 χλμ. συνόρων που μοιράζονται οι δύο χώρες.

Πηγή από το χώρο της υγείας στην κοντινή πόλη Κανταχάρ είπε στη BBC Pashto ότι ένα τοπικό νοσοκομείο παρέλαβε τις σορούς τεσσάρων ανθρώπων. Τρία άτομα έχουν αναφερθεί ως τραυματίες στο Πακιστάν.

Σποραδικές μάχες έχουν ξεσπάσει επανειλημμένα μεταξύ των δύο πλευρών τους τελευταίους μήνες, ενώ η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν έχει επίσης κατηγορήσει το Πακιστάν ότι πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές εντός της χώρας.

Και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι αντάλλαξαν πυρά κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά κάθε μία έριξε την ευθύνη στην άλλη για την έναρξη των τεσσάρων ωρών εχθροπραξιών.

Ο Μοσάραφ Ζαΐντι, εκπρόσωπος του Πακιστανού πρωθυπουργού Σαχμπάζ Σαρίφ, κατηγόρησε τους Ταλιμπάν για «απρόκλητα πυρά».

Η ανακοίνωση συνέχισε: «Δόθηκε άμεση, κατάλληλη και σφοδρή απάντηση από τις ένοπλες δυνάμεις μας. Το Πακιστάν παραμένει πλήρως σε επαγρύπνηση και δεσμευμένο να διασφαλίσει την εδαφική του ακεραιότητα και την ασφάλεια των πολιτών μας.»

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι το Πακιστάν «για μία ακόμη φορά ξεκίνησε επιθέσεις» και πως οι Ταλιμπάν αναγκάστηκαν να απαντήσουν.

Οπτικό υλικό από την περιοχή έδειξε μεγάλο αριθμό Αφγανών να διαφεύγουν πεζοί και με οχήματα, ενώ κάτοικοι σε γειτονικές πόλεις εγκατέλειπαν επίσης τα σπίτια τους φοβούμενοι ότι οι ανανεωμένες συγκρούσεις θα εξαπλωθούν.

Οι νυχτερινές συγκρούσεις σημειώθηκαν λιγότερο από δύο μήνες αφότου οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε εκεχειρία, με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Τουρκίας.

Η συμφωνία είχε τερματίσει τις χειρότερες συγκρούσεις μεταξύ Πακιστάν και Ταλιμπάν από τότε που η οργάνωση επέστρεψε στην εξουσία το 2021, αν και η ένταση παρέμενε υψηλή.

Η κυβέρνηση στο Ισλαμαμπάντ κατηγορεί εδώ και καιρό τους κυβερνώντες Ταλιμπάν του Αφγανιστάν ότι παρέχουν καταφύγιο σε ένοπλες ομάδες που πραγματοποιούν επιθέσεις στο Πακιστάν.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν αρνείται την κατηγορία και έχει κατηγορήσει το Πακιστάν ότι ρίχνει το φταίξιμο σε άλλους για τις «δικές του αποτυχίες στον τομέα της ασφάλειας».

Την περασμένη εβδομάδα, αντιπροσωπείες και από τις δύο πλευρές συναντήθηκαν στη Σαουδική Αραβία για έναν τέταρτο γύρο διαπραγματεύσεων σχετικά με μια ευρύτερη ειρηνευτική συμφωνία, αλλά δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Πηγές με γνώση των συνομιλιών είπαν στο BBC News ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχιστεί η εκεχειρία.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΝΤΕΛΣΙ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ

Διεθνή / Βενεζουέλα: Ο Τραμπ αναγνώρισε την κυβέρνηση Ροντρίγκες - Έδωσε άδεια για εξορύξεις σε πέντε πετρελαϊκές εταιρείες

H αμερικανική κυβέρνηση έδωσε άδεια σε πέντε μεγάλους ομίλους να επανεκκινήσουν δραστηριότητες στη Βενεζουέλα υπό αμερικανική εποπτεία
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΣΥΚΛΟΣ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΘΑΝΑΤΩΣΗ

Διεθνή / Μαρόκο: Καταγγελίες για μαζικές θανατώσεις αδέσποτων ενόψει του Μουντιάλ 2030

Φιλοζωικές οργανώσεις και κάτοικοι μιλούν για επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» που περιλάμβαναν βίαιες συλλήψεις ζώων, δηλητηριάσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυροβολισμούς
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Υπάρχουν καταγγελίες ότι γυναίκες μεταφέρονταν στη Βρετανία με το ιδιωτικό τζετ του Τζέφρι Έπσταϊν και στη συνέχεια εισέρχονταν κρυφά στο Μπάκιγχαμ
THE LIFO TEAM
Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Διεθνή / Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Θυελλώδεις άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν ακυρώσεις πτήσεων, δρομολογίων τρένων και πλοίων - Πλημμυρισμένοι δρόμοι και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος
THE LIFO TEAM
Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Διεθνή / Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε συνεργάτη του για το βίντεο που απεικόνιζε τους Ομπάμα ως πιθήκους, επιμένει ότι το βίντεο δεν αποτελεί πρόβλημα
THE LIFO TEAM
ΔΥΣΗ ΠΟΛΕΜΟΣ Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Politico: Οι χώρες της Δύσης «βλέπουν να πλησιάζει» ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος

Η ανησυχία για έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο εντείνεται στις χώρες της Δύσης, με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Καναδά να θεωρούν πλέον πιθανό το ξέσπασμα μιας μεγάλης διεθνούς σύγκρουσης μέσα στην επόμενη πενταετία
THE LIFO TEAM