Οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις σκότωσαν τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους στην ευρύτερη Σαχάρα, Adnan Abu Walid al-Sahrawi, ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. 

 

«Πρόκειται για ακόμη μια μεγάλη επιτυχία στη μάχη μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων στο Σαχέλ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος, χωρίς να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες για την επιχείρηση. 

 

Οι μαχητές του Ισλαμικού κΚράτους είχαν πραγματοποιήσει τον Μάιο τυ 2019 ενέδρα σε στρατιωτική περίπολο στην δυτική περιοχή Τιλαμπέρι του Νίγηρα, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 28 τρατιώτες. 

 

Ο Σαχράουι ήταν ο ιστορικός ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους στην περιχή Σαχέλ της Δυτικής Αφρικής και, σύμφωνα με το γραφείο του Μακρόν, η οργάνωσή του είχε στοχεύσει, μεταξύ άλλων, Αμερικανούς στρατιώτες σε μια φονική επίθεση το 2017. 

 

Τον Αύγουστο του 2020, ο Σαχράουι προσωπικά διέταξε τη δολοφονία έξι Γάλλων εργαζομένων σε οργανώσεις και του Νιγηριανού οδηγού τους, σύμφωνα με το Ελιζέ. 

 

Όπως είχε εξαγγείλει τον Ιούλιο ο Γάλλος πρόεδρος, η Γαλλία θα αναδιέτασσε σύντομα τις δυνάμεις της στο Σαχέλ, μειώνοντας στο ήμισυ σταδιακά τον αριθμό της εκεί στρατιωτικής παρουσίας. 

 

Σημειώνεται πως ο Σαχράουι που είχε ορκιστεί πίστη τον αλ - Μπαγκντάντι, είχε επικηρυχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες που πρόσφεραν πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια σε όποιους έδιναν πληροφορίες που θα οδηγούσαν στον εντοπισμό του. 

 

Με πληροφορίες από Guardian