Μάγος του Οζ: Πωλείται σε δημοπρασία το φόρεμα της Τζούντι Γκάρλαντ, που είχε χαθεί για δεκαετίες

Μάγος του Οζ: Πωλείται σε δημοπρασία το φόρεμα της Τζούντι Γκάρλαντ, που είχε χαθεί για δεκαετίες Facebook Twitter
0

Φόρεμα το οποίο φορούσε η Τζούντι Γκάρλαντ στην ταινία «Μάγος του Οζ» το 1939- και το οποίο είχε χαθεί για δεκαετίες- πωλείται σε δημοπρασία. 

Το μπλε και λευκό φόρεμα βρέθηκε τυχαία πέρυσι, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Τώρα, εκτίθεται στο Μανχάταν έως τις 29 Απριλίου και στις 24 Μαΐου θα πωληθεί σε δημοπρασία του οίκου Bonhams, που θα γίνει στο Λος Άντζελες. 

Η Τζούντι Γκάρλαντ φόρεσε πολλές εκδοχές του φορέματος αυτού στην ταινία, αλλά σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών αυτών είναι ένα από τα δύο που έχουν την πρωτότυπη μπλούζα και ένα από τα συνολικά τέσσερα που υπάρχουν ακόμη. Ο Bonhams εκτιμά την αξία του φορέματος από 800.000 έως 1,2 εκατομμύρια δολάρια. 

Μάγος του Οζ: Πωλείται σε δημοπρασία το φόρεμα της Τζούντι Γκάρλαντ, που είχε χαθεί για δεκαετίες Facebook Twitter

«Το φόρεμα ήταν θρυλικό, αλλά κανένας δεν το είχε δει από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80», δήλωσε στους New York Times η Τζάκλιν Λίρι- Γουόρσοου, κοσμήτορας της σχολής μουσικής, θεάτρου και τέχνης στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. 

Το 1973 η ηθοποιός Μερσέντες ΜακΚέμπριτζ- φίλη της Τζούντι Γκάρλαντ- έδωσε το φόρεμα στον τότε επικεφαλής της σχολής θεάτρου του πανεπιστημίου, Γκίλμπερτ Χάρτκε. Όμως, το φόρεμα καταχωνιάστηκε κάπου και το εκπαιδευτικό ίδρυμα έχασε τα ίχνη του, δήλωσε η κοσμήτορας. 

Μάγος του Οζ: Πωλείται σε δημοπρασία το φόρεμα της Τζούντι Γκάρλαντ, που είχε χαθεί για δεκαετίες Facebook Twitter

Πέρυσι ο Ματ Ρίπα, λέκτορας της σχολής, ενώ συμμάζευε ενόψει ανακαίνισης του θεάτρου του πανεπιστημίου, βρήκε μια τσάντα πάνω σε γραμματοκιβώτια. Μέσα, ήταν ένα κουτί παπουτσιών, που περιείχε το φόρεμα. «Ήξερα ακριβώς τι ήταν. Η πρώτη αντίδρασή μου ήταν “Θεέ μου”», δήλωσε ο Ρίπα. 

Από το πανεπιστήμιο επικοινώνησαν με το Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας Smithsonian, για να βοηθήσουν στην επιβεβαίωση της αυθεντικότητας του φορέματος, δήλωσε η Λίρι- Γουόρσοου, σημειώνοντας ότι το μουσείο έχει τα διάσημα κόκκινα παπούτσια της «Ντόροθι». 

Μάγος του Οζ: Πωλείται σε δημοπρασία το φόρεμα της Τζούντι Γκάρλαντ, που είχε χαθεί για δεκαετίες Facebook Twitter

Το φόρεμα, που έχει υφασμάτινη ετικέτα που αναγράφει «Τζούντι Γκάραλντ 4223» ήταν εκείνο της σκηνής στην οποία η Ντόροθι αντιμετωπίζει την κακιά μάγισσα, στο κάστρο της, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών. 

Με τα έσοδα από την πώληση το πανεπιστήμιο θα χρηματοδοτήσει ένα νέο πρόγραμμα. «Μπορεί να βοηθήσει να προετοιμαστεί η επόμενη Μερσέντες ΜακΚέμπριτζ ή Τζούντι Γκάρλαντ», δήλωσε η κοσμήτορας, συμπληρώνοντας ότι ίσως αυτό κάνει άλλους να ψάξουν τις ντουλάπες και τα γραφεία τους για κρυμμένους θησαυρούς. 

Το άλλο φόρεμα της Γκάρλαντ από την ταινία, που επίσης διαθέτει την πρωτότυπη μπλούζα, πουλήθηκε το 2012 σε δημοπρασία έναντι 480.000 δολαρίων και ξανά το 2015 για 1,6 εκατομμύρια. Επίσης, ο οίκος Bonhams πέρυσι πούλησε σε δημοπρασία το κοστούμι του «δειλού λιονταριού», που φορούσε ο Μπερτ Λαρ, για πάνω από 3 εκατομμύρια δολάρια. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΣΤΑΙΝ ΠΟΥΤΙΝ ΡΩΣΙΑ ΑΡΧΕΙΑ CNN

Διεθνή / CNN: Ο Έπσταϊν είχε προσπαθήσει να συναντηθεί με τον Πούτιν - Με ποιους Ρώσους μιλούσε

Το ενδιαφέρον του Έπσταϊν να αναζητά μοντέλα από τη Ρωσία και άλλα μέρη της Ανατολικής Ευρώπης είχε έρθει στο φως και στο παρελθόν, ωστόσο τα νέα αρχεία αποκαλύπτουν μια άλλη πλευρά της υπόθεσης
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΛ ΛΑΓΚΕΡΦΕΛΝΤ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ

Διεθνή / Μάχη για την κληρονομιά €200 εκατ. του Καρλ Λάγκερφελντ: Τη διεκδικεί άγνωστος, τι θα ακολουθήσει

Επτά χρόνια μετά τον θάνατο του Καρλ Λάγκερφελντ, μια δικαστική προσφυγή απειλεί να ανατρέψει τα τελευταία του σχέδια για το ποιοι θα κληρονομήσουν την περιουσία του
THE LIFO TEAM
Ο Ζελένσκι επιβάλλει κυρώσεις σε ξένους προμηθευτές και κατασκευαστές εξαρτημάτων για ρωσικούς πυραύλους

Διεθνή / Ο Ζελένσκι επιβάλλει κυρώσεις σε προμηθευτές και κατασκευαστές εξαρτημάτων για ρωσικούς πυραύλους

Στόχος των κυρώσεων είναι, μεταξύ άλλων, αρκετές κινεζικές εταιρίες καθώς και εταιρίες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον Παναμά
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: H UBS

Διεθνή / H UBS διαχειριζόταν για χρόνια τα χρήματα της Γκιλέιν Μάξγουελ, ακόμη και μετά τη σύλληψη του Έπσταϊν

Έγγραφα δείχνουν ότι η ελβετική τράπεζα άνοιξε για τη Μάξγουελ προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς με μετρητά, μετοχές και επενδύσεις σε hedge funds
THE LIFO TEAM